Medimagazin logo

Bitkisel ürünlere TİTCK desteği

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kaliteli ve güvenli bitkisel ürünlere erişimi kolaylaştırmak için harekete geçti.
Bitkisel ürünlere TİTCK desteği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Geleneksel bitkisel tıbbi ürün başvuru ücretlerini, yaklaşık 50 bin liradan 3 bin liraya indirdi.

Düzenlemeyle sektör ve yatırımcılar piyasaya kolaylıkla yeni ürünler sunabilecek.

Böylece söz konusu ürünler sadece eczanelerde satılacak. Bitkisel ürünleri kullananlar, eczacılardan danışmanlık hizmeti alabilecek. İlaç etkileşimleri konusunda sağlık hizmet sunucuları sürece dahil olabilecek.

Dolayısıyla yanlış kullanıma bağlı bitkisel ürünlerden kaynaklanan olası yan etkilerin de önüne geçilmiş olacak.

Mevcut halde, bitkisel ürünlerin özel satış alanları olmadığı için, başta internet olmak üzere tüketicilerin erişebildiği her yerde satılabiliyor.

Bu durumda bitkisel ürünlerin kontrolü de güçleşiyor.

Üstelik, çoğunlukla doğal ve zararsız olarak düşünülen bitkisel ürünler, ilaçlarla etkileşebiliyor. Tüm yaş gruplarında ciddi yan etkilere sebep olabiliyor. Hatta bu yan etkilerin sonu, ölüme kadar varabiliyor.

TİTCK’dan ruhsatlı bitkisel ürünler arasında bağışıklık sistemini destekleyen nar çekirdeği yağı, çörek otu tohumu yağı ve Güney Afrika Sardunyası bitkisinin kapsül ya da tablet haline getirilmiş formları dikkat çekiyor.

Yine, o ürünler içinde, menopoz semptomlarını hafifleten ve siyah yılan kökünden elde edilen  tabletlerle, Gingko biloba yapraklarından elde edilen ve hafızayı güçlendiren damlalar da yer alıyor…

Medimagazin’e konuşan TİTCK Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan NACAR, “Türkiye’de, yüzlerce farklı türde tıbbi ve aromatik bitki yetişiyor. Sadece Anadolu topraklarında yetişen endemik bitki türü sayısı 3 bini geçiyor. TİTCK’nın öncelikli amaçlarından biri de,  bu zenginliğin değerlenip ürüne dönüşmesi, tıbbın yararına sunulmasıdır” dedi.

bitkisel urun
titck
turkiye ilac ve tibbi cihaz kurumu
doc. dr. osman arikan nacar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir