Medimagazin logo

<b>Nöropatik ağrılarda akupunktur desteği önemli</b>

<p> Alternatif tedavilerde ilerlemiş Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerdeki nöropati hastalarının tamamlayıcı tıbbın değişik yöntemlerinden yararlandığı gibi ülkemizde de bu anlamda uygulanan tamamlayıcı tedaviler hastalara yaşam kalitesi sunuyor.</p>
<b>Nöropatik ağrılarda akupunktur desteği önemli</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL (İHA) - Alternatif tedavilerde ilerlemiş Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerdeki nöropati hastalarının tamamlayıcı tıbbın değişik yöntemlerinden yararlandığı gibi ülkemizde de bu anlamda uygulanan tamamlayıcı tedaviler hastalara yaşam kalitesi sunuyor.

Özel Maraş Polikliniği hekimlerinden Akupunktur Uzmanı Dr. İsmail Maraş, bu tedavilerin uzmanlarınca yapıldığında hem hastaya yaşam kalitesi sunduğunu hem de hekimlerin elini güçlendirdiğini söyledi.

Uzmanların kontrolünde uygulanmak kaydıyla birbirinden değişik gibi gözüken bu tedavi yöntemlerinin aslında tababetteki zenginlik olduğu kadar hekimlerimizin vizyonuyla da alakalı sevindirici bir gelişme olduğunu anlatan Dr. İsmail Maraş, nöropatik ağrılarda da bu yöntemlerin hastalara yaşam kalitesi sunduğunu anlattı.

Nöropati denildiğinde genel anlamda sinir sistemi rahatsızlıkları akla geldiğini belirten Dr. Maraş, sinir sistemi için de şunları söyledi: "Bir bakıma vücutta kendi kendini de yenileyebilen fonksiyonel canlı bir network ağı gibidir. Bu sistem beyin ve omurilik arasında bulunan nöron yani sinir hücreleri ve nöronlara ait sinir liflerini içeren demetlerden meydana gelen çok karmaşık ama bir o kadar da mükemmel bir iletişim ağıdır."

Dr. Maraş, nöropatik ağrıların aslında, sinir sistemindeki bu hücrelerin herhangi bir sebeple dejenere olması, iltihaplanması veya bizim anlayacağımız şekliyle oksitlenmesi ya da diğer etkenlere bağlı dış muhafazasındaki dejenerasyonla kısa devre yapması, akım (ileti) kaybı sonucu, vücudun hangi bölgesine isabet ederse o noktada olumsuz etki şeklinde kendini belli eden sinirsel tahribatın genel adı olduğunu söyledi. Dr. İsmail Maraş açıklamasında şu örneği verdi: "Bir şehirde yaşanan sel, deprem, kasırga gibi doğal afetleri ve böylesi bir afet sonrası hasar gören alt yapı, elektrik, telefon kablolarını düşünelim. İnsandaki sistemler ve organlar da böyledir. Vücut bazen alerjik bünye, bazen uzun süren rahatsızlıklar, bazen stres sıkıntı gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığında network ağına benzeyen sinir sistemi de olumsuz etkilenmektedir. Geniş bir ağ olan bu sistemin hangi doku ve organda ne derece tahribat yaptığı da pek anlaşılamaz. Ayrıca bu dejenerasyon beraberinde kan dolaşımında aksamalara da sebep olacağından sinir hücrelerine de yeteri kan ulaşamaz."

NÖROPATİYE NELER SEBEP OLUR
Dr. Maraş, nöropatiye nelerin sebep olabileceği hakkında bilgi verirken sözlerine şöyle devam etti: "Şeker hastalığında vücutta en çok etkilenen kısım sinir sistemidir. O bakımdan diyabet nöropatiyle doğrudan ilgilidir. Kişi üç beş yıl boyunca birkaç ilaç kullanmak durumunda kaldığında, uzun süre antibiyotik kullanmak durumunda kalındığında, kandaki üre miktarının sürekli yükselmesi durumunda, sebepsiz yere kilo alınmaya başlandığında, böbreklerde, kollajen damar rahatsızlıklarında, sinir sistemi de etkilenmektedir. Bu gibi tahribatlarda sinirle birlikte ve ilk önce tıpkı bir elektrik kablosunda kabloyu çevreleyen kılıf gibi sinir sistemini çevreleyen dokuda da dejenerasyon başlar."

Bu dejenerasyonun hangi bölgede ne şiddette olacağını kimsenin kestiremediğini anlatan Maraş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bilinmelidir ki, vücuda alınan besinlerde gereği kadar emilim yapılamadığında tuvalet alışkanlığı olmadığında, boşaltım sistemi sağlıklı çalışmadığında, herhangi bir sebeple enfeksiyon veya iltihaplanma söz konusu olduğunda, kimyasal ve toksik maddelere maruz kalındığında, romatizmal eklem rahatsızlıkları, lupus ve benzeri otoimmün rahatsızlıklara maruz kaldığında, aşırı alkol ve sigara tüketimi, rutubetli, nemli, havasız ortamlarda kalındığında, bel ve boyun omurlarında bası, ağrı, fıtık söz konusu olduğunda, böbrek, bağırsak, karaciğer gibi hayati organlar dengeli çalışmadığında nöropatik sorunlara da davetiye çıkarılmaktadır. Şehir gürültüsü, egzoz dumanı, elektromanyetik ortamlar, aşırı stres, uyku bozuklukları gibi daha onlarca sebebi de vücudun nöropati dengesini zaman içinde olumsuz etkileyen ve böylece beyinle vücut arasındaki iletişimin sağlıklı gerçekleşmesini aksatan sebepler arasında sayabiliriz."

NÖROPATİNİN BELİRTİLERİ
Sebebi belli olmayan bir şekilde özellikle bacaklar ve ayaklarda olmak üzere ellerde, kollar ve adalelerde uyuşmalar, keçeleşmeler, his kaybı gibi durumlar oluyorsa, merdiven çıkarken, bir cismi tutarken adale ve kaslarda güçsüzlük hissi yaşanıyorsa, hareketsiz olunmadığı halde vücudun bazı bölgelerinde iğnelenme, karıncalanma, bazen şiddetli acı ve yanma gibi şikayetler baş gösteriyorsa, özellikle dinlenmeye geçildiği zamanlarda ellerde, eklem yerlerinde, kollar ve bacaklarda huzursuz bacak sendromu denilen türde ağrılar söz konusu oluyorsa aile hekiminin nöropati konusuna eğilmesi gerekiyor.

NELER YAPILMALI
İnsanların hayatında temiz çevre, temiz gıda ve temiz su çok önemlidir. Ama insanların sağlığı söz konusu olduğunda bilinen ana tedavilere ilaveten aile hekiminin tavsiye edeceği uzmanlarca diğer birçok tamamlayıcı tıp yöntemlerinden de faydalanılmalı. Yaşam kalitesi açısından faydası olduğunda elbette örneğin özel balıklı göl gibi şifalı sular, ozon tedavileri, manyetik tedaviler, biyoenerji, ayurveda, reiki, akupunktur, pancha karma gibi tamamlayıcı tıp yöntemleri hatta folklorik tıp kapsamında uzmanlarınca uygulanan kan verme, sülük tutma, arı tedavisi gibi yöresel tedaviler de destekleyici yöntemler olarak gözüküyor.

Dr. Maraş, bu konuda bilgi verirken şunları söyledi: "Meslektaşlarımızın ve konuyla ilgili araştırmacıların dikkatine sunmak amacıyla polikliniğimize örneğin bel ve boyun şikayetiyle migren, baş ağrısı, alerji, kabızlık, uyku bozukluğu, romatizmal ağrı gibi şikayetle gelen hastalarımıza "maraşakupunktur" yöntemiyle uyguladığımız tedaviler sonucunda hastalardan genel olarak geri bildirimler almaktayız."

Dr. Maraş, bunların genelde, "Eskisinden daha iyi uyuyorum, Sabahları daha dinç kalkıyorum, Burnum daha iyi koku almaya başladı, Daldaki yaprağın yeşilini daha canlı görüyorum, Kalem tutarken artık elimden düşürmüyorum, Cildim daha yumuşak ve parlak hale geldi, Eklemlerimde ağrı ve karıncalaşmalar azaldı, Dinlenmeye geçtiğimde başlayan ağrılarım çok hafifledi" şeklinde olduğunu bildirdi.

nöropatik
ağrılarda
akupunktur
desteği
önemli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir