Medimagazin logo

'Çocuk hekimleri sözel şiddeti göz ardı ediyor'

55. Türk Pediatri Kongresi Başkanı ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Güler Eroğlu, sağlıkta şiddetin üst boyutlara ulaştığını belirterek, "Gün geçmiyor ki bir hekim arkadaşımızın ya da sağlık çalışanının ölüm haberini ya da şiddet haberini almayalım. Özellikle çocuk hekimleri, 'En değerli varlık çocuktur', 'Ailesi de strestedir' diye sözlü şiddeti çok göz ardı ediyor." dedi.
Kaynak: AA
'Çocuk hekimleri sözel şiddeti göz ardı ediyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Türk Pediatri Kurumu tarafından düzenlenen 55. Türk Pediatri Kongresi, "Sağlıkta Şiddet" temasıyla Girne'de devam ediyor. 

Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kongrenin bu yılki sosyal temasının "Sağlıkta Şiddet" olarak belirlendiğini dile getirerek, "Ne yazık ki sağlıkta şiddet üst boyutlara ulaştı. Gün geçmiyor ki bir hekim arkadaşımızın ya da sağlık çalışanının ölüm haberini ya da şiddet haberini almayalım. Bu nedenle sağlıkta şiddet konusunu sosyal konu olarak işliyoruz. Konuşmacılar deneyimlerini aktarıyor, yapılması gerekenler konusunda bizleri aydınlatıyor." diye konuştu.

Bu konuda yapılan çalışmaları genel katılımı sağlayarak ileri taşımak istediklerini ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Özellikle çocuk hekimleri, 'En değerli varlık çocuktur', 'Ailesi de strestedir' diye sözlü şiddeti çok göz ardı ediyor. Ama hakikaten her şeyde mutlaka bildirim yapmamız lazım. Sorun aslında kökte, sağlık sistemiyle ilgili ciddi sıkıntılar var. Normalde birinci, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin olması lazım. Hastaların bu basamaklardan elenmesi ve çok basit hastalıkların birinci sağlık hizmeti olan yerde çözümlenmesi gerekiyor. Sağlık hizmetlerine başvuru 2000'li yıllara bakıldığında 9 kat artmış, 100 bin kişiye 186 hekim düşüyor. Hasta talebi artıyor, hekim sayısı yeterli değil, şiddet bunun doğal sonucu."

Kongre konularından biri olan "aşı kararsızlığı"nın Türkiye'nin yanı sıra dünyada da çok ciddi bir sorun olduğuna değinen Eroğlu, konunun dünyadaki ve Türkiye'deki düzeyi, nedenleri ve alınması gereken önlemlerden bahsedileceğini aktardı.

Eroğlu, çocuk hekimlerinin üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası kalbi tutan "akut romatizmal ateş hastalığı" konusunda farkındalığını artırmaya, yenidoğan dönemden itibaren metabolik hastalıkları pratik bir şekilde tanımaya ve şeker hastalığının komasında tanı koymaya yönelik konferanslar düzenleneceğini söyledi.

Prof. Dr. Ayşe Güler Eroğlu, bin 615 katılımcı, 232 konuşmacının yer aldığı, 17 panel, 17 konferans, 3 dernekle ortak oturumların yapılacağı kongrenin 2 Mayıs Perşembe günü sona ereceğini bildirdi.

"Amaç 'sağlıkta şiddete sıfır tolerans' olmalı"

Türk Pediatri Kurumu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural da "sağlıkta şiddet" konusunu yıl içinde çeşitli çalışmalarla gündeme getirdiklerini anlattı.

Sağlıkta şiddetin gittikçe daha fazla yaşandığını belirten Vural, şunları söyledi:

"Şu anda Beyaz Kod uygulamasının son sayılarına göre, günde 40 tane Beyaz Kod uygulaması devreye giriyor. Yani günde en az 40 hekim 'Beyaz Kod'u aktive edip şiddete maruz kaldığını Sağlık Bakanlığına söylüyor. Bunlar da aslında buz dağının görünen kısmı. Bir de bu uygulamayı başlatmayan ancak şiddete maruz kalan hekimler olabiliyor. Amaç 'sağlıkta şiddete sıfır tolerans' olmalı. 'Şiddete sıfır tolerans', dünyanın birçok yerinde uygulanıyor. Ülkemizde de gittikçe daha yaygın şekilde kabul edilmesi gerekiyor."

türk pediatri kongresi
ayşe güler eroğlu
cerrahpaşa tıp fakültesi
Yorum (2)
dr
Nasıl da sıfır tolerans. Son nöbetimde yaktılar yıktılar hastaneyi, hastalarını hiç görmemiştim, zaten hastanenin hastası da değildi. kendilerini de tanımam ama odamın önünde katil doktorlar diye bağırdılar. Bekleyen hastaları da camlardan zarar görmesin diye korumaya çalıştık. Çoğu kaçtı hastaların zaten. Yaptıkları bu eylemlerde cam kırarken kapı kırarken kendileri de zarar görünce yine bize başvurdular. Kimse gelip geçmiş olsun bile demedi. Canım zarar görmedi ama, yaşadıklarım anlatılmazdı.
15
Cevapla
YETER
Yaş ilerleyince sözel de olsa şiddet göz ardı edilmiyor. 29 . yılımda şiddet nedeniyle emekli olmak zorunda kaldım . Bir çok arkadaşım malpraktis , beyaz kod . mahkeme gibi nedenlerle emekli oldu, Hiçbir meslektaşım bunu haketmiyor
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir