Medimagazin logo

Çukurova Dişhekimliği günleri başladı

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, “Yaşlı nüfus sayımız artıyor. Bunlarla birlikte ağız-diş sağlığı sorunları da çığ gibi büyüyor. Bunların çözümü için planlı, programlı hareket edilmesi gerekir ama ne yazık ki ülkemizin önüne koymuş olduğu ciddi bir planlama bulunmamaktadır.” dedi
Çukurova Dişhekimliği günleri başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ADANA-Adana Dişhekimleri Odasınca organize edilen “Çukurova Dişhekimliği Günleri” başladı. Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, ülkedeki diş hekimi potansiyelinin yeteri kadar toplumun tüm ihtiyaçlarını giderecek şekilde kullanılmadığını söyledi.

Adana Hilton Otelindeki Çukurova Dişhekimliği Günleri etkinliğine Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer, TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, ÇÜ Dişhekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, çeşitli illerin dişhekimi oda başkanları, dişhekimleri ile sağlık müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, diş ve dişetlerinde sorunları olan insanların sağlıklı olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade etti.

Çürük dişler ya da iltihaplı dişetlerinin vücudun çok çeşitli organlarında kalıcı hastalıklara sebep olduğunu söyleyen Yaman, "Dünya Sağlık Örgütünün son zamanlarda kanıtlarıyla ortaya koyduğu diş çürüğünün direk kalbe etkisi artık tüm dünyada bilinmektedir. Erken tedavi edilen diş çürüğü hem bireyin sağlığını korumakta hem de Sosyal Güvenlik Kurumlarının masraflarını azaltmaktadır" dedi.

Tüm gelişmiş ülkelerin diş sağlığına çok önem verdiğini belirten Yaman, "20 yıl önce de halkımızın yüzde 80'inin üzerinde dişlerde ve dişetlerinde sorun vardı. Bugün bu oran yine aynı seviyededir. Korkarız ki gelecek yirmi yılda yine bu değerleri aşağı çekmemiz mümkün olmayacaktır. Kamu koruyucu sağlık hizmeti vermeli, özelden tedavi hizmeti alımının önünü açmalıdır. Adana’nın ağız diş sağlığı ile ilgili problemleri Türkiye ortalaması gibidir. Bu rahat ve nezih ortamdan çıkıp yolun karşısına geçerek 2 dakikalık yürüyüş ile karşılaşacağımız insanlardaki çürük oranı yüzde 90’ların üzerindedir. Yaşadığımız yeri güzelleştirmeye çalışırken öncelikle içinde yaşayan insanların sağlığını düzeltmeliyiz. Adana aldığı göç ile artık alt gelir grubundaki insanların yoğun bulunduğu bir şehirdir. Bu şehirde 1 milyona yakın insan özel diş hekimine gidememektedir. Bu hemşehrilerimiz şehrin periferlerinde bulunmaktadır. Bundan dolayı kamu şehrin periferlerine ağız-diş sağlığını götürmek zorundadır. Hükümet yanlışta inat etmemeli, ağız diş sağlığı planlarında diş hekimleri odasının fikrine mutlaka danışmalıdır" diye konuştu.

“Bizler de değişiyoruz”
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, hızla büyüyen Türkiye'nin 17 milyon çocuk ve genç nüfusu bulunduğunu belirterek, “Yaşlı nüfus sayımız artıyor. Bunlarla birlikte ağız-diş sağlığı sorunları da çığ gibi büyüyor. Bunların çözümü için planlı, programlı hareket edilmesi gerekir ama ne yazık ki ülkemizin önüne koymuş olduğu ciddi bir planlama bulunmamaktadır. Bütün bunlara rağmen diş hekimliği mesleği de değişiyor. Bizler de değişiyoruz. Bu değişimi iyi yönetmemiz ve bu değişimi bizlerin iyi anlaması gerektiği gibi çevremize de iyi anlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ülkedeki diş hekimi potansiyelinin yeteri kadar toplumun tüm ihtiyaçlarını giderecek şekilde kullanılmadığını vurgulayan Yücel, şöyle devam etti:
“Yıllardan beri uygulanan kamu ağırlıklı politikalar özelde muayene ve kliniklerinde çalışan arkadaşlarımın çok ciddi sorunlar yaşamasına neden oluyor. Bu durum vatandaşın da bir taraftan ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşımında ciddi zorluklarla karşılaşmasına yol açıyor. Diğer taraftan hasta hakları bakımından hastanın hekimini özgürce seçmesini engellemesi bakımından da önem kazanıyor. Oral sağlık genel sağlığı yakından ilgilendiriyor. Genel sağlıkta yaklaşık 36 milyon insanın öldüğü belli hastalıklar var. Bunlara bulaşıcı olmayan hastalıklar diyoruz. Kalp hastalığı, kronik solunum hastalıkları, şeker ve kanser gibi hastalıkların oluşturduğu ortak risk faktörü ağız sağlığı için ortaya koyduğumuz hastalıklarla aynı ortak riski taşıyor. Bu şu demek her geçen gün diş hekiminin rolü ağız sağlığında arttığı gibi aynı zaman da genel sağlığı büyük boyutlarıyla meydana getiren zararı önlemede de ortaya çıkıyor. Bu sebeplerle kendimizi genel sağlığa entegre etmek durumundayız. Genel sağlığın iyi hale gelebilmesi ve sürdürülebilir olması için ağız diş sağlığının önemini her geçen gün büyük bir bilgiyle, biliçle, içselleştirmeli ve bu konuda gayret göstermeliyiz.”

Konuşmaların ardından katkı ve katılımından dolayı Prof. Dr. Taner Yücel’e Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer plaket verdi. Katılımcı firmaların kurduğu stand açılış kurdelasının kesilmesinden sonra bilimsel toplantılar devam etti.
Bilimsel toplantıların 3 gün süreceği bildirildi.

çukurova
dişhekimliği
günleri
başladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir