Medimagazin logo

Ege Bölgesinin yenidoğan yoğun bakım sorunu masaya yatırıldı

Ege Bölgesi'nde yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı olan bebeklerin sevkine ilişkin yaşanan sıkıntılar Manisa'da masaya yatırıldı
Ege Bölgesinin yenidoğan yoğun bakım sorunu masaya yatırıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
MANİSA (İHA) - Ege Bölgesi'nde yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı olan bebeklerin sevkine ilişkin yaşanan sıkıntılar Manisa'da masaya yatırıldı.

İlki 2009 yılında Ege Üniversitesi Pediatri Günleri kapsamında düzenlenen Ege Bölgesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Sorunları Toplantısı'nın ikincisi Manisa'da yapıldı. Toplantıya İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir, Denizli, Uşak ve Muğla İl Sağlık Müdürleri, ilgili Sağlık Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi'nden (CBÜ) temsilciler ile hastanelerde konuyla ilgili yetkililer katıldı. Her ilin yeni doğan konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirdiği toplantıda, katılımcılar slayt gösterisi eşliğinde yeni doğan yoğun bakım üniteleri, kapasite ve altyapıların arttırılması konusunda yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattılar.

Toplantıda söz alan İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan yeni doğan bebeklere yönelik yoğun bakım ve tedavi hizmetleri konusunda yaşadıkları sıkıntılara değinerek, yetişkin tedavilerinde her konuda deva olabiliyor iken yeni doğan konusunda zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Epilepsi gibi her ilin kendi içinde tedavi edebileceği vakaların dahi İzmir'e sevk edildiğine dikkat çeken Dr. Özkan, bu durumun İzmir'de gereksiz bir yoğunluk yarattığı gibi üçüncü basamak yoğun bakım hizmeti alması gereken bebeklere yer bulma konusunda da sıkıntıya neden olduğuna vurgu yaparak, bölge illerinden sevkler konusunda kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

Sorunun çözümünde üniversitelere de görev düştüğünü kaydeden Dr. Özkan, “Üniversite üst yönetimleri organ plantasyonuna verdikleri önemim üçte birini bu konuya verseler gerek ekonomik, gerekse personel konusunda çözüm için önemli bir adım atılmış olacak” dedi.

Toplantı sonrası bir değerlendirme yapan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, Manisa'da sorunun çözümü için ilk olarak CBÜ'nün yeni binasına geçmesiyle yeni doğan yoğun bakım kapasitesini arttırmasını beklediklerini söyledi. İkinci olarak ise yeni doğan yoğun bakım ihtiyacını uzun süredir öngördükleri için hastaneleri birleştirdiklerini kaydeden Dr. Tay, “Ancak Celal Bayar Üniversitesi binayı boşaltmadığı için bugüne kadar yeni doğan yoğun bakımımızı oluşturamamıştık. En son üniversiteyle yaptığımız görüşmelerde bu ay sonu itibariyle A Blok'un Acil Servis dahil çok önemli bir kısmını boşaltabileceklerini ifade ettiler. Hemen girişimlerimize başladık, projelerimizi hazırlıyoruz. Bu binada bir yeni doğan yoğun bakım ünitesi kurmayı planlıyoruz” dedi. Sorunun tamamen çözümü için üçüncü basamak yoğun bakım ihtiyacının da karşılanabilir olmasının önemi üzerinde duran Dr. Tay, bu sorunların tamamen çözümü 400 yataklı bölge hastanesinin yapılarak, hizmete girmesiyle sağlanmış olacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda, bölge illerinin kendi kapasitelerini arttırarak en azından birinci ya da ikinci basamak yeni doğan yoğun bakımlarda tedavi edilebilecek hastaları İzmir'e göndermemesi kararı alındı.
ege
bölgesinin
yenidoğan
yoğun
bakım
sorunu
masaya
yatırıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir