Medimagazin logo

Erkekler bebek yapmada devre dışı kalıyor

Bilim adamları, kemik iliğinden olgunlaşmamış sperm hücreleri elde etti. Bu hücrelerin tam olarak gelişmiş spermlere dönüştürülmesi halinde, bunun kısırlık tedavilerinde çığır açan bir yöntem olacağı belirtildi.Bununla birlikte, yöntemin erkekleri çocuk yapmada devre dışı bırakabileceği belirtiliyor
Erkekler bebek yapmada devre dışı kalıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilim adamları, kemik iliğinden olgunlaşmamış sperm hücreleri elde etti. Bu hücrelerin tam olarak gelişmiş spermlere dönüştürülmesi halinde, bunun kısırlık tedavilerinde çığır açan bir yöntem olacağı belirtildi.Bununla birlikte, yöntemin erkekleri çocuk yapmada devre dışı bırakabileceği belirtiliyor.

BBC ve Daily Mail'in internet sitelerindeki habere göre, Göttingen ve Münster üniversiteleri ile Hannover Tıp Okulundan araştırmacılar, kemik iliğinden alınan kök hücrelerin, testislerde bulunan ve spermleri oluşturan hücrelerin benzerlerine dönüşmesini sağladı.

New Castle Üniversitesi Kuzey-Doğu İngiltere Kök Hücre Enstitüsünden Prof. Nayernia, bu hücrelerin sperme dönüşmediğini, ancak bunun kısa zaman içinde başarılacağına inandığını söyledi.Fare embriyonlarından alınan kök hücrelerden laboratuvar ortamında sperm elde edilmiş ve bu yapay spermle döllenen yumurtalardan fare yavruları doğmuştu.

Ancak sağlık sorunları olan yavru fareler bir süre sonra ölmüştü.Prof. Nayernia, "Bu keşiften büyük heyecan duyduk, çünkü fareler üzerinde yaptığımız daha önceki araştırma, bu konuda çalışmalarımızı daha ileri
götürebileceğimizi gösteriyor" dedi.

Nayernia "Bir sonraki amacımız, bu sperm hücrelerini laboratuvarda olgun spermlere dönüştürmek. Bu 3 ila 5 yıl alabilir" diye konuştu.

YAPAY YÖNTEMLERLE ÇOCUK

Başarılı olması halinde yöntemin, kemoterapi yüzünden kısır kalmış kanser hastası erkekler de dahil olmak üzere erkek kısırlığı açısından başarılı bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği belirtildi.

Bununla birlikte, yöntemin kötüye kullanılması halinde, çocuk yapmada erkeklerin tamamen devre dışı bırakılabileceği belirtiliyor. Hatta, yapay spermin, laboratuvarda geliştirilmiş yumurtayla döllenmesiyle, bebeklerin tamamen laboratuvar ortamında elde edilebileceği kaydediliyor.Bunun yanı sıra laboratuvarda elde edilmiş yumurta ve spermle, iki kadının genetik materyalini taşıyan bebek dünyaya getirilebileceği de yazılan senaryolar arasında.

İngiltere'de yeni çıkacak yasalarla, yapay spermlerin kısırlık tedavisinde
kullanılmasının yasaklanabileceği belirtiliyor.

(AA)

erkekler
bebek
yapmada
devre
dışı
kalıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir