Medimagazin logo

Hekimler internet ortamında nasıl tanıtım yapabilir, ihlaller nelerdir?

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından Sağlık Hizmetinde Tanıtım İhlalleri – Sınırlar Sempozyumu Kararlılık Bildirgesi açıklandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hekimler internet ortamında nasıl tanıtım yapabilir, ihlaller nelerdir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nun birlikte düzenlediği sempozyum İstanbul Tabip Odası’nın ev sahipliğinde İstanbul’da 17 Kasım 2019 Pazar günü gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı’ndan, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nden, tabip odalarından, uzmanlık derneklerinden 102 hekim ve diğer izleyiciler katıldı.

Sempozyum sonunda yayımlanan Sağlık Hizmetinde Tanıtım İhlalleriSınırlar Sempozyumu Kararlılık Bildirgesinde, hekimlerin hasta mahremiyetini korumalarından unvanlarını doğru şekilde yazmalarına kadar 22 madde sıralandı. İnternet mecrasında hekimler tarafından paylaşılan her bilginin mesleğin önemine göre dikkatlice yapılmasının altı çizildi.

Hekimler ile Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Elektronik Ortamlardaki Paylaşımlarına İlişkin klavuzun ilgili maddeleri ise şöyle;

1. Hekimler, yürüttükleri mesleki faaliyete, sağlık kurum ve kuruluşları da sundukları sağlık hizmetine ilişkin tıbbi deontoloji ve meslek etiği kurallarına uygun biçimde internet ortamında yer alabilirler. Bu konuda sosyal medya mecralarının kullanımı da aynı ilkelere tabidir.

2. Hekimler internet sitelerinde ad, soyad, adres, iletişim bilgileri, çalışma saatleri, 1219 sayılı Yasada belirlenmiş uzmanlık, yan dal uzmanlığı ve üniversite dışında kullanma hakkına sahip olduğu akademik unvan dışında bir isim ya da ibare kullanamazlar.

3. Sağlık kurum ve kuruluşları, ruhsatında kayıtlı isim dışında herhangi bir isim ya da ibareye yer veremez. Hangi branşlarda hizmet verildiğini, adresini, iletişim bilgilerini, çalışma saatlerini ve sağlık personelinin adını, soyadını, 1219 sayılı Yasada belirlenmiş uzmanlık, yan dal uzmanlığını ve üniversite dışında kullanma hakkına sahip olduğu akademik unvanını belirtebilirler.

4. Hekimler, internet sitelerinde “kişisel bilgiler” başlığı altında, aldığı eğitimlere, 1219 sayılı Yasada belirlenen uzmanlık alanında kazanılmış uluslararası yeterliliklerine/unvanlarına, bilimsel yayınlarına, bilimsel toplantılardaki konuşmalarına, düzenlediği toplantılara, ödüllerine, yerli ve yabancı uzmanlık dernek ve kuruluşlarına üyeliklerine, idari ve danışmanlık görevlerine yer verebilirler. Hekimler, meslek uygulamaları ile ilişkilendirmeksizin mesleki olmayan etkinliklerine de yer verebilirler.

5. Sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikte, toplumu bilgilendirmeye yönelik içerik paylaşılabilir. Doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere yer verilemez. Verilen bilginin kaynağı ve son güncelleme tarihi belirtilmelidir.

6. Her bilgilendirme sayfasının altında "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz." ifadesi, en az diğer yazılarla aynı puntoda ve kolaylıkla fark edilebilir biçimde yer almalıdır. Günümüzde bilim çevrelerince kabul edilmiş bilgilere aykırı, hatalı ya da doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere yer verilemez.

7. Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren (ifade, yazı, fotoğraf, video, röportaj, haber vb.) ögelere hiçbir şekilde yer verilemez.

8. Hastaların sır kapsamındaki bilgileri hiçbir biçimde paylaşılamaz. Hasta mahremiyetinin korunması için her türlü önlem alınır.

9. Hastaların tedavi öncesi ve/veya sonrasına ait görüntülerine ya da ifadelerine hiçbir şekilde yer verilemez. Ayrıca bu nitelikteki yayınlara link verilerek yönlendirme de yapılamaz.

10. Sağlık çalışanlarının, tedavi öncesi, sırası ve sonrasında hasta ve hasta yakınları ile birlikte görüntülerine yer verilemez.

11. Deontoloji kurallarına ve hasta haklarına uymayan, abartılı, insanları yanıltıcı, korku veya paniğe düşürücü, yanlış yönlendirici, gerçeğe aykırı ifadeler kullanılamaz.

12. Meslektaşlar ve/veya sağlık kurum ve kuruluşları arasında rekabete yol açan, hekimliğe ve sağlık kuruluşlarına ticari bir görünüm veren, reklam niteliğinde, kendilerini, sundukları hizmeti ya da sağlık kurum ve kuruluşunu öven, ön plana çıkaran, diğer sağlık kurum ve kuruluşları ile hekimleri kötüleyen ibarelere yer verilemez.

İnternetten gelen sorulara cevapla hasta muayene edilemez

Bildirge maddeleri arasında özellikle hastaların çeşitli forum sitelerinden hekimlere yönelttikleri sorularla ilgili olarak tedavi dici nitelikte cevap verilmemesi vurgulandı. Bildirinin ilgili maddeleri şöyle devam ediyor;

13. Hekim hakkında veya sağlık kurum ve kuruluşu ile burada görev yapan sağlık personeli hakkında, hastalara ait değerlendirmelere, görüş bildirimine, teşekkür ilanlarına yer verilemez.

14. Mesleki birlikler ve dernekler, bilimsel dergiler ile diğer mesleki kuruluşlara ait sitelere yönelik olanlar dışında yönlendirici link verilemez.

15. Muayenehane ve diğer sağlık kurum ve kuruluşlarının fiziki ortamı ile tıbbi cihaz veya donanımlara ilişkin ifade ve görüntüler kullanılamaz.

16. İnternet ortamında hasta bizzat muayene edilmeden, yöneltilen soruların yanıtlanması suretiyle tedavi önerilerinde bulunulamaz. Bu yolla hasta, belirli bir hekim ya da sağlık kuruluşuna yönlendirilemez.

17. İnternet ortamındaki siteler/forumlar kullanılarak hasta yönlendirilemez, aracılık faaliyeti yapmakta olan sitelere üye olunamaz, ticari kuruluşlardan bu nitelikte bir hizmet alınamaz.

18. Arama motorlarında internet sitesinin bulunabilir olması için hekimin veya sağlık kurum ve kuruluşunun ruhsatında yer alan bilgiler dışında anahtar kelimelere yer verilemez.

19. Herhangi bir ücret, kampanya ya da indirim bilgisine veya hizmetin ücretsiz olduğuna ilişkin ifadelere yer verilemez.

20. Tüm kurallar internet sitesinin yabancı dillerdeki görünümleri için de geçerlidir.

21. Bu kılavuzda yer almayan durumlar, 1219 sayılı Kanun, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü, Hekimlik Meslek Etiği Kuralları, Türk Tabipleri Birliği Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilir.

22. Burada belirtilen kuralların ihlal edilmesi halinde ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli işlemler yapılır.”

turk tabipleri birligi
istanbul tabip odasi
tb uzmanlik dernekleri esgudum kurulu
saglik hizmetinde tanitim ihlalleri
hekim
Yorum (4)
murat arslan
Sosyal medyada VE televizyonlarda dizi çekimi gibi tanıtım yapan doktorlar var, sanki dünyanın hiçbir yerinde yapılmayan İşlemler sadece İstanbulda, belli doktorlar tarafından yapılıyormuş gibi piyasada çalışan bir çok doktor boy boy hasta resimleri öncesi sonrası fotoğraflar, çekilen profesyonel videolar paylaşıyor.Youtube de yayınlanan canlı işlemler yapılıyor , hastaların mahremiyeti göz ardı edilerek tv kanalında de bazı ameliyatlar ballandırılı ballandırıla anlatılıyor. O zaman yasaları bu kişiler içinde devreye sokup bir an önce şeffaf ,etik ve rekabet şartlarını sekteye uğratmadan gerekli uyarı ve işlemlerin yapılması gerektiğine inanıyorum.
15
Cevapla
Serdar
Özetle; hiçbir şey yapma !! Devlette aldığına razı ol, özelde de aynı şekilde; onun dışında hiçbir şey yapma... Her kesimden herkes herşeyi yapsın ama sen yapma...
5
Cevapla
ibolly
Valla z kusaginin eriskin oldugi caga gectik. Artik sostem cok degisiyor. Bir kulak burun bogazci rinoplasti ameliyatlarinin reklamini nasil yapacak? Bir cocuk doktoru allerji konusunda tecrubeli olduginu soyleyemeyecek mi? Herkes devlet hastanesinde 100 hasta mi baksin yoksa serbest piyasaya girip kendi isini li kursun? Kurallarin biraz daha yumusatilmasi gerekir bnce
6
Cevapla
bilinmeyen doktora ulaşım
Her kese her türlü tanıtım serbest doktora yasak.Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren (ifade, yazı, fotoğraf, video, röportaj, haber vb.) ögelere hiçbir şekilde yer verilemez ise bir doktor uyguladığı tedaviyi insanlara tanıtamıyorsa insanlar bu hizmeti almak için doktora nasıl ulaşacak? Örneğin proloterapi uygulayan bir doktor bu tedavi yönteminin hangi hastalıklarda uygulandığını işlemin nasıl bir uygulama olduğunu öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini internet sitesinde anlatsa ne olur? Hasta mahremiyeti konusundaki uyarılara katılıyorum özellikle televizyonlarda neredeyse canlı estetik operasyonlar yapılıyor bunlara dur denmeli ama bence TTB reklam tanıtım olayına kafayı taktıysa öncelikle hekim dışı insanların özellikle aktarların , fizyoterapistlerin, kuaförlerin yaptığı insan sağlığını tehtid eden yetkisiz tedavi girişimlerine yönelik reklamları ile uğraşmalı ve bu kişiler hakkında suç duyurularında bulunmalıdır
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir