Medimagazin logo

Kadından erkeğe kan nakli ölümcül olabilir

Hollanda'da yapılan bir çalışmaya göre, hamilelik geçmişi olan kadın donörlerden erkeklere yapılan kan nakli ölüm riskini artırıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kadından erkeğe kan nakli ölümcül olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hollanda Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan büyük çaplı bir araştırmada, daha önce hamilelik geçirmiş kadın donörlerden erkeklere kan naklinin ölüm riskini arttırdığı gösterildi. 

JAMA’da “Association of Blood Transfusion From Female Donors With and Without a History of Pregnancy With Mortality Among Male and Female Transfusion Recipients” başlığıyla yayımlanan ve 31 bin katılımcının değerlendirildiği çalışmada, 2005 ve 2015 yılları arasında Hollanda’da gerçekleşen kırmızı kan hücresi nakil verileri toplandı. Çalışma üç grup donör açısından değerlendirildi: en büyük grup yüzde 88 oranla erkek donörler, diğer iki grup da yüzde 6’lık eşit oranla hamilelik geçirmiş olan ve olmayan kadın donörler şeklinde oluşturuldu. Nakil sonrası yaşam süreleri takip edilen katılımcıların, hiç hamilelik geçirmeyen kadınlardan erkeklere, ya da hamilelik geçmişi olsun olmasın kadınlardan kadınlara kan nakillerinde anlamlı bir ölüm riskine rastlanılmadı. Ancak daha önce hamilelik geçirmiş kadın donörlerden erkeklere kan naklinde ciddi bir ölüm riski artışı gözlemlendi, bu risk 50 yaş ve altı erkeklerde daha fazla oldu. 

Kan merkezlerindeki nakil kriterleri değişebilir

Araştırmacılar, bazı nadir durumlarda kan nakline bağlı akut akciğer hasarının gelişebildiğini, hamilelik geçiren kadınlarda da bağışıklık sisteminde oluşan bazı antikorların bu tip ölümcül inflamatuvar etkileri tetikliyor olabileceğini ifade etti. Çalışma sonuçları üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini aktaran araştırmacılar, bu bulguların gelecekte daha da güçlenmesi halinde kan nakil merkezlerindeki nakil kriterlerini değiştirebileceğini söylüyor. 

kan
nakil
erkek
kadın
hamile
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir