Medimagazin logo

Kayıtdışı kozmetiğe yakın markaj

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2 milyon tıbbi cihaz, formül bazında da yüzbinlerce kozmetik ürün var. Geçtiğimiz ay devreye alınan Ürün Takip Sistemi'yle haksız rekabete neden olan kaçak ve sağlığa zararlı ürünler yakın markaja alındı.
Kaynak: YENİ ŞAFAK - Cahit Saraçoğlu
Kayıtdışı kozmetiğe yakın markaj
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hükümet bir yandan yatırımların önündeki engelleri azaltırken, bir diğer yandan da Türkiye'deki yatırım ortamını cezip hale getiren tedbirler almayı sürdürüyor. Bu kapsamda hem yatırımcıları haksız şekilde etkileyen hem de halk sağlığını tehdit eden ürünler üzerinden kayıtdışı ekonomiyi besleyen sektörler üzerinde duruluyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı verilerine göre Türkiye; 2 milyon tıbbi cihaz, formül bazında da 400 bin kozmetik ürün yelpazesine sahip. Bu dolaşım içerisinde kaçak ürün kaynaklı kayıt dışı ekonominin boyutu da şu ana kadar tespit edilemiyor. Özellikle merdiven altı olarak ifade edilen üretimle ortaya çıkan kayıt dışılık işini dürüstçe yapan sektörün diğer unsurlarına ciddi zarar veriyor.


ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ İLE KAÇAĞA SIKI MARKAJ

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile TÜBİTA-BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü işbirliğinde yürütülen ve kozmetik ürünlerin üreticiden/ithalatçıdan son kullanıcıya kadar takibini sağlayacak Ürün Takip Sistemi (ÜTS) projesi geçtiğimiz Mayıs ayı başında hayata geçti. Artık, kozmetik firmalarını kayıt işlemleri ve kullanıcı işlemleri ile kozmetik ürünü bildirim işlemleri ÜTS üzerinden gerçekleştirilecek.

TEDARİKÇİLERE DE SIKI TAKIP

Hasta güvenliğinin ve halk sağlığının önemi üzerine şekillenen ÜTS, aynı zamanda, bir e-Devlet uygulaması olacak ve vatandaşlar kullandıkları veya kullanacakları ürünleri sorgulayabilecekler. Ayrıca, şikayet bildiriminde bulabilecekleri bir platform haline getirilecek. Halk sağlığını korumak, niteliksiz ürünlerin piyasadan kaldırılmasını sağlamak ve kaçak kozmetik ürünlerin piyasaya girişini önlemek amacıyla yürürlüğe giren ÜTS kayıtdışı ekonomiyle mücadele eylem planında da yer alıyor. Çalışma kapsamında Sağlık Bakanlığı kaçak ürünlerin tedarikçiliğinin de önlenmesini sağlamaya çalışıyor. Yine, Türkiye'de üretilen veya ithal yoluyla ülkeye giren tıbbi cihazların da üretim ve ithalinden nihai aşamaya kadar takibi ve izlenmesi için bir ürün takip sistemi kurulacak.

ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ PROJESİ

ÜTS, ürün kayıt süreçleri ile birlikte ürün hareketlerinden oluşuyor. Ayrıca, ÜTS denetim modülleri, klinik mühendislik, iş zekası ve vatandaş odaklı işlemlere yönelik modülleri de içeriyor ve toplamda 25 adet yazılım modülünden oluşuyor. Ürün Takip Sistemi Projesi'nin en önemli kazanımlarının başında Güvenli Ürüne Erişim, Etkin Denetim, Sağlık Politikalarının Belirlenmesi ve Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadelenin geleceği belirtiliyor.

kozmetik
türkiye i̇laç ve tıbbi cihaz kurumu
ürün takip sistemi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir