Medimagazin logo

Kişi başına sağlık harcamasında OECD’nin en kötüsüyüz

Türkiye kişi başına 941 dolarlık sağlık harcamasıyla 34 OECD ülkesi arasında sonuncu sırada. Türkiye sağlık harcamalarının milli gelire oranı yüzde 5.1 ile yine OECD’nin en kötüsü olarak öne çıkıyor.
Kaynak: HÜRRİYET
Kişi başına sağlık harcamasında OECD’nin en kötüsüyüz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TÜRKİYE son yıllarda ard arda yaptığı reformlara rağmen sağlık harcamalarında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında son sırada yer almaktan kurtulamadı. 34 üye ülkesini değerlendirdiği sağlık raporunu açıklayan OECD’nin verilerine göre Türkiye’nin kişi başına sağlık harcaması sadece 941 dolar. Bu rakam ABD’de 8 bin 713, Fransa’da 4 bin 124, krizle boğuşan Yunanistan’da 2 bin 366 dolar. OECD ortalaması ise 3 bin 453 dolar. Türkiye’nin kişi başına sağlık harcaması milli gelirinin ise sadece yüzde 5.1’i. Bu oran da Türkiye’ni OECD ülkeleri arasında son sıraya yerleştiriyor. OECD her yıl ‘Bir bakışta sağlık’ raporu yayımlıyor.

KRİZ VURDU

Rapora göre 2008 yılından sonra ülkelerin sağlık harcamaları birden düşüşe geçti. Krizle boğuşan Avrupa ülkelerinde harcamalarda kesintiye gidildi. Türkiye’de de durum buna paralel gelişti. Türkiye’nin kişi başı sağlık harcamaları reformların da etkisiyle 2005-2009 arasında yüzde 5 büyürken 2009-2013 arasında hız kesti ve sadece yüzde 1.2 büyüdü. Ama krizle boğuşan ülkelerde tablo daha kötü. Halen daha krizden çıkamayan Yunanistan 2005-2009 yıllarında kişi başına sağlık harcamalarını yüzde 5.4 artırırken 2009-2013 yıllarında yüzde 7.2 daralttı. İspanya’da aynı durum yaşandı, 2005-2009 arasında yüzde 3.5 büyüyen sağlık harcamaları 2009-2013 arasında yüzde 1.7 küçüldü.

ABD’DE YÜZDE 16.4

Sağlık harcamalarının milli gelirdeki payında da ABD birinciliği kimseye bırakmadı. ABD’nin sağlık harcamaları 17.4 trilyon doları aşan milli gelirinin yüzde 16.4’ünü oluşturuyor. Bu oldukça yüksek bir rakam. Sağlık harcamalarının büyüklüğü Hollanda, İsviçre, İsveç, Almanya’nın milli gelirlerinin de yüzde 11’ine eşit. Türkiye’de ise ancak yüzde 5.1’ine ulaşıyor sağlık harcamaları milli gelirin. Yani 800 milyar dolarlık milli gelirin ancak 40.8 milyon dolarına işaret ediyor. Bu konuda OECD ortalaması ise yüzde 8.9. Türkiye bu ortalamanın da çok altında.

İlaca 800 milyar dolar

OECD raporu 34 ülkede ilaç harcamalarının 800 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Rapora göre ilaç harcamaları toplam sağlık harcamalarının yüzde 20’sine eşit. OECD ülkelerinde perakende ilaç harcamaları azalırken reçeteli ilaç harcaması ise artış gösterdi. OECD yavaşlamaya rağmen yaşlanan nüfus, kanser ve hepatit gibi pahalı ilaçlara ihtiyaç duyulması nedeniyle ilaç harcamalarının artacağını öngörüyor. Bu tarz özel ilaçlara yapılan harcamalar son beş yıl içinde toplam ilaç harcamalarının yarısı veya daha fazlasını kapsayacak.

saglik harcamalari
oecd
turkiye
oecd ortalamasi
Yorum (1)
Mücahit Altuntaş
Taklit ettiğimiz maliyetli ABD sağlık sisteminin bizden yaklaşık on kat sağlık harcamaları , milli gelir potansiyeli olduğunu , bizim ülke olarak sağlık sistemimizi dar bütçe olanaklarımıza bakarak diğer ülkelerden çok daha ergonomik kullanma zorunluluğumuzu görmek gerekiyor.Eğer bütçemiş sağlık harcamlarını artırmak için elverişli ise artıralım yok değilse %85 dışa bağlı sağlık teknolojimizi çok daha akılcı kullanmak gerektiği ortadadır. yani ???? sağlık sisteminde kayıt , sevk sistemi , bütünsel yaklaşım odaklı bilginin tüm uzmanlık alanlarınca empati ve eş güdümle kullanılabileceği , ticarileşmemiş , işlem daha çok hasta fetişizmi ve zorlaması olmayan sağlık sistemi !!!! Sizce böyle sağlık sistemi var mı ? Türkiye antibiyotik kullanımında birinci Acillere müracaatı bir yılda bir ülkenin nüfusunu aşıyor müracaat oranı çok yüksek.Yıl 2013 ,Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak’ın İngiltere’de Avam Kamarası’nda yaptığı sunumda, “Yıl boyu acil servis hizmeti alan hasta sayısı 90 milyon, kendi nüfusundan fazla acil bakan bir sistemle karşı karşıyayız” demişti. Son on yılda iş ve işlem miktarı 3-4 kat artmış bir ülkeyiz.Buda personele yüklenen iş oranının ve çalışma düzenlemelerinin sağlıklılığı açısından sorguya ve yazılmaya değer. Sağlık sistemini daha yada hiç ticari olmaması ve çok daha "ergonomik" düzenlemeler , sistematik içermesi gerekiyor.Ancak özerk kurumların ve kurumsallaşmanın olması ile mümkün ! Biz ise test köşe sağlık sistemini çok siyasallaştırmış , kimilerine göre siyasal başarı veya başarısızlık malzemesi haline dönüştürdük.Oysa sağlık kamusal bir alandır. İdeolojik bulmayın Küba öreneğini vermek durumundayım.Değerlendirmem ise kişi başı harcamalarla sağlık kalitesi her zaman aynı olmayabiliyor.Kişi başı Kübada sağlık hallleri ? Gayri safi milli hasılası kişi başı 3500 dolar olan Kübada %GSMH %7,2 sini yani 220 dolar civarında harcamasına rağmen çok daha etkin sağlık hizmeti verdiğini biliyoruz. Neden ? Sanıyorum sağlık hizmetini ticaretin asimetrik ilişkilerinden koruyorlar da ondan.Ayrıca sağlık sistemi ABDden daha etkin olduğu kabul ediliyor ve bu veriler bize Kübada sistemin sağlık adına daha ergonomik çalıştığını bize düşündürmeli. Kaynak Nasıl bir Sağlık Sistemi ? Küba (Son) Tijen Taşlı .15 KAsım 2007 http://blog.milliyet.com.tr/nasil-bir-saglik-sistemi---kuba--son-/Blog/?BlogNo=75824 Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 19 Kasım 2015
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir