Medimagazin logo

Müezzinoğlu: Kamudaki diş hekimi sayısı 3 katına çıktı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin, fedakar diş hekimleri sayesinde, sağlık alanında yetkin kurumlarınca diğer ülkelere rol model olarak gösterildiğini bildirdi.
Müezzinoğlu: Kamudaki diş hekimi sayısı 3 katına çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Müezzinoğlu, "Dünya Diş Hekimliği Günü" ve "Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Ağız ve diş sağlığını, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden olarak nitelendiren Bakan Müezzinoğlu, hastalıkların büyük kısmının ağız yoluyla bulaştığına dikkati çekti.

Ağız ve diş sağlığının korunmasının, birçok hastalığın başlamadan bitmesi anlamına geldiğini ifade eden Müezzinoğlu, diş hekimlerine ağız ve diş sağlığının korunması gibi büyük bir sorumluluk düştüğünü belirtti.

Seçkin ve kutsal bir meslek olarak nitelendirdiği diş hekimlerinin, Dünya Diş Hekimliği Günü ile Ağız ve Diş Sağlığı Haftası'nı kutlayan Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Ağız ve diş sağlığı hizmet birimlerimizi oluştururken, Koruyucu Sağlık Hizmetleri kriterlerine göre en iyi ve güvenilir hizmeti sunuyoruz. Bilimsel standartlara uygun ve çağın teknolojik imkanlarından yararlanarak, bize özgü tedavi yöntemlerini geliştiriyoruz. Bu kapsamda, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 vizyonuna uygun mikro ve makro planlar hazırladık. Ağız ve diş sağlığı merkezlerini, ağız ve diş sağlığı hastanelerini, ağız ve diş sağlığı ve eğitim araştırma hastanelerini bu planları hayata geçirmek için hazırlıyoruz. İl merkezlerinin yanı sıra ilçelerimiz için de yıllık bazda ünite, personel ve sağlık tesisi sayılarını çalışmalarımıza dahil ettik. Engelli hastaların genel anestezi altında tedavi edilebilmeleri için ağız ve diş sağlığı merkezlerimizin, devlet hastaneleri ile protokol yaparak bu hizmeti vermesini sağladık. Ameliyathanesi olmayan birimlerimizin en yakın sağlık kuruluşunun ameliyathanesini kullanmaları için gerekli planlamalarımızı tamamladık. Sağlık tesislerimizdeki araçlara monte ünitelerin sayısını ve niteliklerini arttırdık."

- 8 milyon diş fırçası ve macunu dağıtılacak

Ağız ve diş sağlığı bilinci kazandırmak için başlattıkları "Günde 2 Kez, 2 Dakika" kampanyası kapsamında bakanlık olarak 8 milyon diş fırçası ve macunu dağıtımını yapacaklarını, gelecek yıl ise bu sayıyı 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirten Müezzinoğlu, mesajına şöyle devam etti:

"2002'de 2 bin 438 diş hekimimiz ve bin 465 diş ünitesiyle ağız ve diş sağlığı hizmeti veriliyordu. Bugün ise 6 bin 195 diş hekimimiz ve 6 bin 462 diş ünitesiyle Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı birimlerimizle vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmeti veriyoruz. 2002'de sadece 1 diş hastanesi ve 13 ağız ve diş sağlığı merkezi varken bugün 124 ağız ve diş sağlığı merkezi, 6 ağız ve diş sağlığı hastanesi, 110 diş tedavi ve protez merkeziyle 738 ağız ve diş sağlığı polikliniğiyle hizmeti sunuyoruz. 2002'de poliklinik sayımız 4 milyon 651 bin 716 iken, bugün bu sayı yaklaşık 20 milyonu buluyor. Sağlık birimlerimizi ve sayısını artırırken söz konusu birimlerin nitelikli olması için de gereken özeni gösterdik."

"Fedakar diş hekimlerimiz sayesinde, dünyanın sağlık alanında yetkin kurumları tarafından diğer ülkelere rol model olarak gösteriliyoruz" ifadesini kullanan Bakan Müezzinoğlu, bu başarılarda diş hekimlerinin fedakarlığı ve emeğinin paha biçilmez olduğunu kaydetti.

müezzinoğlu:
kamudaki
diş
hekimi
sayısı
3
katına
çıktı
Yorum (19)
sevval s.
ya hiç bir dişhekimi bu sitedeki haberi okumuyor ya da tüm dişhekimleri sayın bakanımızın dediği gibi hallerinden oldukça memnunlardır.
0
Cevapla
fatma
İstiklal marşımızı duydugumuzda duygulanan, ülkemizle gurur duyan nesilleriz. iyi olanı da kötülemek dogru olmaz. ancak dis hekimleri sonradan cıkarılan uzmanlık statü ve ücret imtiyazlarını helal etmiyor ve hataları söylemeyi borc biliyor.Takibe devam.
0
Cevapla
Nehra
ülkemizdeki koruyucu dişhekimliği neden amacına ulaşamıyor: Bunu FDI başkanının söylemiyle cevaplarsak şöyle:Dişhekimliğinde uzmanlaşmaya baktığımızda daha çok tedavi etmeye yönelik bir sistemolduğunu görüyoruz ve bu anlamda bunun çok riskli olduğunu düşününüyorum ve uzmanlaşmanın abartılmasına kişisel olarak karşıyım. Buna ağırlık verdiğinizde tedavi yöntemlerini geliştirmiş ve daha uygulamaya açık hale getirmiş olursunuz. Halbuki dişhekimliğine baktığımızda bizim esas amacımız ağzımızdaki dişleri korumak olmalıdır.Bu koruma sistemini geliştirebilmemiz için de tüm ağızla ilgilenen bir hekim modeli yetiştirmemiz gereklmektedir.Dişhekimliğine baktığınızda bence 3 aşamalı olmalı, 1. Koruyucu dişhekimliği 2. Tedavi aşaması 3. sü bunların mutlaka takibi olmalı. Eğer sadece uzmanlıklara yönelirsek vesadece tedavi amaçlı bir uygulama yaparsak tedavimiz de çok yoksullaşacaktır. Ayrıca tedavinin takibi ve koruyucu sistem oluşmadığı için hem dişhekimi kendi mesleğinde yeterince başarılı olamayacaktır hem dehastanın sağlığına gerekli katkıyı yapamayacaktır diye düşünüyorum.Fransada diş hekimliği tıbbi bir meslekolarak 6 yıllık eğitimi gerektiriyor. 3 dalda uzmanlık yapabiliyorlar 1.ortodonti 2.maksilofasiyal cerrahi 3.global dentistry dediğimiz küresel dişhekimliği. Bu eğitimi alanlar sadece üniversitede kalıp akademisyen olabiliyor.Biz Fransada uzmanlık dallarının dağılmasına tamamen karşıyız. Mezun olan dişhekiminin bu konularda tam olarak yetkin olduğuna inanıyoruz ve böyle bir eğitim sunuyoruz. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyor , saygılar sunuyoruz.
0
Cevapla
minka
Sağlığın alınır satılır bir hale geldiği bir ortamda, diş hekimlerinin parçabaşı çalışan işçiler gibi performans puanıyla döner sermayeden para kazandığı bu ortamda, diğer ülkelere ancak bu işin 'nasıl yapılmayacağı' konusunda örnek olabiliriz. Şu anki performansa dayalı diş sağlığı sistemi, nitelikten çok niceliği öncelediği için halkımıza faydadan çok zarar getirmektedir. Evet, hastanelere ulaşan insan sayısı artmış olabilir. Ama bu onların hastane çıkışlarında 'sağlıklı insan' oldukları anlamına gelmez. Eğer kamu için , kamu yararına işler yapılmak isteniyorsa önce ülkenin mevcut şartları tespit edilmeli ve bu şartlara uygun yol planları çizilmelidir. Halihazırdaki uzmanlık kanunu gibi tepeden inme, durum tespiti yapılmadan, ihtiyaçlar belirlenmeden ortaya atılan uygulamalar, cefakar hekimleri manevi-maddi değersizleştirmekten, meslek sevgisini yok etmekten, iş barışını bozmaktan ve nihayetinde kamunun zarar görmesinden başka bir işe yaramaz. Herkesin bir gün bir diş hekimine ihtiyacı olur. Elinizdeki kaynağı, kıymetini bilerek, akılcı kullanmak en doğrusu..
0
Cevapla
Mutsuz
İç mimari çok gösterişli olsa ne yazar içinde çalışanların mutsuz
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir