Medimagazin logo

Önce Aile Hekimi aciline giden, özel hastanede katkı payı ödemeyecek

4 ildeki pilot uygulamayla devlet hastanesinin aciline başvurmayıp önce aile hekimliğinin aciline başvuran vatandaşlara, bir sonraki gün özel hastane polikliniğinde katkı payı yok.
Önce Aile Hekimi aciline giden, özel hastanede katkı payı ödemeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Devlet hastanelerinin acil servislerindeki yoğunluğu azaltmak için bir dizi tedbir geliştiren Sağlık Bakanlığı, aile hekimliklerine başvuruların artması için “muayene” teşviki getiriyor.

Devlet hastanelerinin acillerine başvurmayıp önce aile hekimliklerinin acil servisine başvuran vatandaşlar, bir sonraki gün özel hastanelerdeki poliklinik muayenelerine katkı payı ödemeyecek. Pilot uygulama Malatya, Bartın, Edirne ve İstanbul’da bu yıl başlatılacak.

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde radikal bir adım daha atıyor. Sağlık Bakanlığı devlet hastanelerinin acil servislerindeki yoğunluğu azaltmak için bir dizi tedbiri uygulamaya sokmuştu.

Bu kapsamda aile hekimlikleri de 2019’dan itibaren bünyelerinde oluşturulacak mini acil servislerinde gece 23.00’e kadar acil hasta muayenesi yapacak. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde 1. basamak olarak derecelendirdiği aile hekimliklerine başvuruların artması için yeni bir teşviki hizmete sokacak.

 

KAYITTA GÖZÜKECEK

 

Eğer acil hastaları, ikinci basamak olarak derecelendirilen devlet hastanelerinin acil servislerine başvurmayıp önce aile hekimliklerindeki acil servislere başvururlarsa, bir sonraki gün özel hastanelerdeki poliklinik muayenelerine katkı payı ödemeyecek. Yani özel hastanelerin muayeneden aldıkları yüzlerce TL’lik katkı payı dönemi tarihe karışacak. Vatandaş, kabarık faturalarla yüz yüze kalmazken devlet hastanelerinin iş yükünün önemli kısmı da özel hastanelere kaymış olacak. Uygulama devlet hastanelerinin poliklinik muayeneleri için de geçerli olacak.

 

Önce aile hekimliğinin aciline başvurduğu kayıtlarda görünen hastalar bir sonraki gün devlet hastanelerinin poliklinik servislerine katkı payı ödemeyecek.

 

SENEYE HEDEF TÜM TÜRKİYE

Düzenleme devlet hastanelerinin acil servislerine de nefes aldıracak. Basit tıbbi yöntemlerle tedavi edilebilecek hastalıklar aile hekimliklerinin acil ünitelerinde iyileştirilirken, aile hekimleri gerekli görürlerse poliklinik tavsiyesinde bulunacak. Bu sayede aile hekimliklerine görünmeden devlet hastanesi polikliniklerine başvuruların sayısında ciddi azalma gerçekleşecek. Bu sayede hem devlet hastanelerinin acil servisleri hem de poliklinik muayenelerinde doktor başına düşen hasta sayısı önemli ölçüde düşecek. Pilot uygulama Malatya, Bartın, Edirne ve İstanbul’da bu yıl başlatılacak. Başarılı olunması halinde 2019’da tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak.

sevk zinciri
aile hekimliği
sevk sistemi
özel hastane
Yorum (9)
bozeren
sağlık-marketing.. hadi bakalım bir alana ikincisi bedava!
40
Cevapla
Mehmet aydin
Aile hekimliği mi acil hekimliği daha bu sorunu çözemedik nasıl bir anlayış bu aile hekimine acil nöbeti tutturma yolu mu bu !! Bir sürü sıkıntı varken kimse konuşmuyor bu nasıl bir sistemdir. ilâç yazdırma (antibiyotik.. ) Raporlar (okul istrihat ehliyet silah) Hasta, hasta yakını şiddeti beklememek doktor herkesin istediğini yapmalı özür dilemeli!!
23
Cevapla
ASIM
Biraz gülerek biraz eğlenerek okuduğum bir haber olmuş bu. Kaynak neresi, kim böyle uçuk kaçık fikirleri yazar ve çizer anlamıyorum. Aile hekimliğinde mini acil ne yahu? Acilin minisi, large, mediumu mu olur? Acil gelen hasta ertesi gün Özel hastane aciline nasıl sevk ediliyor onu hiç çözmedim.! Özel hastane katkı paylarını kim ödeyecek? Ha yoksa bu özel hastane kurtarma operasyonu da aile hekimleri de buna meze mi edilmeye çalışılıyor bunu sorgulamak gerekir. Aile Hekimlerinin birliklerine gıpta ile bakıyordum. Sanırım bakanlık gözünü şimdide aile hekimliğini bitirmeye dikmiş.
45
Cevapla
Nevin
Şöyle bir söyleyiş var atalardan " gir akıl, çık fikir"
13
Cevapla
hakan
100 tıbbi sekreter için iş kapısı aile sağlığı merkezleri en azından iş alanları artacak özellikle tıbbi sekreterler olarak daha fazla ihtiyaç olur.kesinlikle tıbbi sekreterlere düzenleme olması lazım.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir