Medimagazin logo

Östrojen tedavisi tip 2 diyabeti önleyebilir

Yeni araştırmalar menopoz sonrası Tip 2 diyabetin östrojen tedavisi ile engellenebileceğini gösterdi.
Östrojen tedavisi tip 2 diyabeti önleyebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medical News Today’de yayımlanan makaleye göre, postmenopozal fare ve insan hücreleri üzerinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, östrojenin glikoz toleransını arttırmak için bağırsak ve pankreastaki spesifik hücreleri hedeflediğini buldular. Bu bulgular daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkilendiriliyor.

Şu anda İsviçre’deki Cenevre Tıp Fakültesinde çalışan diyabet uzmanı ve çalışma lideri Jacques Philippe ve meslektaşları, JCI Insight dergisinde araştırmalarının sonucunu bildirdi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 30,3 milyon insanın nüfusun yaklaşık %9,4’ü diyabetle yaşadığı tahmin ediliyor ve Tip 2 diyabet tüm diyabet vakalarının yaklaşık %90-95’inin oluşturuyor. Önceki araştırmalar, menopozdan sonra kadınların daha fazla tip 2 diyabet riskiyle karşı karşıya olabileceğini ileri sürdü. Bu östrojen seviyelerinde azalma gibi hormonal değişikliklerin bir sonucudur. Bilim insanları, östrojen replasman tedavisinin, postmenopozal dönemdeki kadınlar arasında, tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olup olmadığını araştırdı ve birçok çalışma olumlu sonuçlar üretti.

Östrojen pankreatik ve bağırsak hücrelerini hedefliyor

Philippe ve meslektaşları, postmenopozal farelere östrojen uyguladı ve önceki çalışmalar östrojenin, pankreasın insülin üreten hücrelerini nasıl etkilediğine odaklanırken, son yapılan bu çalışma, östrojen hormonunun, kan şekerini yükselten bir hormon olan glukagon üreten hücreleri nasıl etkilediğine de bakıyor.

Philippe “Aslında, eğer pankreas insülin salgılarsa, glokagon da salgılar; insülin şekeri alırken glukagon onu serbest bırakır. Dolayısıyla, diyabet kandaki şeker seviyesini kontrol eden bu iki hormon arasında dengesizlikten kaynaklanır. Son çalışma, pankreasın alfa hücrelerinin veya glukagon salgılayan hücrelerin östrojen hormonuna karşı oldukça hassas olduğunu ortaya koydu. Hormon daha az glukagon salgılamasına neden olurken, GLP1 hormonunu daha fazla salgılar ve özellikle, GLP1 yemekten sonra intestin tarafından serbest bırakılır. GLP1 insülin sekresyonunu destekler, glukagon sekresyonunu bloke eder ve tokluk hissini arttırır. Çalışmanın birinci yazarı ve Cenevre Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Sandra Handgraaf: “Gerçekten de bağırsak, pankreatik alfa hücrelerine çok benzeyen L hücreleri olarak adlandırılan hücreleri barındırır ve ana fonksiyonu GLP1 üretmektir.”

“Ayrıca bağırsak hücrelerinde GLP1 üretiminde güçlü bir artış gözlemledik. Böylece intestinin karbonhidrat dengesinin kontrolündeki önemli rolünü ve östrojenlerin tüm metabolizma üzerindeki etkisi tehlikede” dedi. Araştırmacılar çalışmalarının sonuçlarını insan hücrelerinde de doğruladılar.

 

 

Östrojen tedavisi faydalı olabilir

Hormon replasman tedavisi, daha büyük bir kardiyovasküler hastalık riski gibi menopoz sonrası kadınlar için bir dizi sağlık riski ile ilişkilendirilmiştir. Philippe, “[…] eğer menopozdan 10 yıl sonra hormonal tedavi uygulanırsa, kardiyovasküler risk etkili bir şekilde artar.” Ancak konuşmasının devamında menopozdan kısa bir süre sonra östrojen replasman tedavisi gören hastalarda kardiyovasküler risk artışı gözükmediğini de ekledi.

Philippe: “Diyabet bağlamında, östrojenik tedavi kadın diyabet vakalarının patlamasını önlemeye yardım eder. İyi uygulanan bu tedaviler kadın sağlığı için gerçekten değer katabilir” dedi.

 

ostrojen
tip 2 diyabet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir