Medimagazin logo

Özel hastaneler 'acil'i suistimal etmeye devam ediyor

Özel hastaneler acil servislerde ücretsiz hizmet hakkını suiistimal etmeye devam ediyor. Bu kez AKŞAM muhabiri Şakir Aydın, kalp krizi şüphesiyle gittiği acilde kırmızı alana alınmadı, 68 TL'lik fatura kesildi
Kaynak: AKŞAM
Özel hastaneler 'acil'i suistimal etmeye devam ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı’nın tüm uyarılarına rağmen özel hastanelerin acil servisleri vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Yüzlerce vatandaşın yaşadığı mağduriyetin son bir örneği ise AKŞAM muhabiri Şakir Aydın’ın başına geldi. Astım hastası olan Aydın, önceki akşam saat 23.00 sıralarında göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikâyetiyle özel bir hastanenin acil servisine kaldırıldı. 

Eldivenin bile 4 kat ücretini aldılar

İşte, taksimetre gibi işleyen acil tuzağının detayları: SGK’lı olan Aydın’ın tansiyonu 19 çıktı. Göğüs ağrısı ve tansiyonunyüksekliği örtüşünce ‘kalp krizi’ şüphesi doğdu. Aydın, buna rağmen kırmızı alan yerine yeşil alan uygulamasına dâhil edildi. Tansiyonun düşmesi için iki adet 25 miligramlık Kapril dilaltı hapı verildi. Ancak hastane protokol dökümünde iki yerine üç tablet fatura edildi. 

EKG 15 TL, 1 iĞNE iÇiN 4 MALZEME!

Bu gelişmeler yaşanırken acil doktoru kalp krizi riskine karşı EKG istedi. Çekilen EKG’nin herhangi bir hayati tehlike oluşturmadığını söyleyen doktor, tansiyonunun düşmesi için 15 dakika kadar beklenmesini söyledi. Daha sonra yapılan ikinci kontrolde tansiyonun normale döndüğü belirtildi. 

Hastanenin ücret takip formunda EKG ücreti 15 TL olarak yansıtıldı. Aydın’ın çektiği ağrıları nedeniyle sıkıntısını dile getirmesi üzere kas gevşetici iki adet ilaç kullanılarak tek bir kez enjeksiyon işlemi yapıldı. Ancak Hasta Ücret Takip Formu’nda bu işlem için 4 adet medikal malzeme girişi yer aldı. 

KIRMIZI ALAN HASTALARI

Travma/kardiyak resusitasyon.

Şok tedavisi.

 Ciddi solunum distresi yönetimi.

 Cerrahi öncesi stabilizasyon.

Üst solunum yolu obstrüksiyonu, stridor.

Yaşama tehlikeye sokacak kanama.

Baş, boyun, göğüs, karın, rektum ya da vajene
penetre yaralanma.

 Tansiyon pnömotoraks.

 Hızla gerileyen bilinç düzeyi ya da koma

 %30-50 I-II derece yanık.

 28-32 derece hiportermi.

Omurilik travması (nörolojik bulgu+).

Açık uzun kemik kırıkları.

Status epileptikus.

TABELADA VAR UYGULAMADA YOK

AKŞAM Gazetesi muhabiri Şakir Aydın, gerekli işlemlerin ardından hastaneden taburcu edildi. Ücretsiz acil muayenesi beklerken 68.48 TL’lik faturayla karşılaşan Şakir Aydın, neden ücret alındığını hastane görevlisine sordu. Muayene ve yapılan diğer işlemlerin ücretli olduğunu söyledi. Oysaki hastanenin girişindeki ‘Hangi hallerde ücret alınmayacağının yer aldığı tabloda ‘Kardiyovasküler’ vakalarla ilgili not yer alıyordu...

ŞİKAYETLER YAĞMUR GİBİ!

Özel acillerde ücret ödeyen çok sayıda vatandaş feryatlarını internet forumlarında dile getiriyor. İşte o şikâyetlerden bazıları:

KESiLEN PARMAĞA 500 TL DiKiŞ PARASI!

25 Ocak 2018 tarihinde bir özel hastanenin acil servisine giden bir vatandaş yaşadığı mağduriyeti, “Kardeşim ev kazasıyla parmağını kesti. Acil servise gittiğimizde normalde para almaması gereken acil servis bizden parmak dikişi için 500 TL talep etti. Böyle bir para vermeyeceğimizi durumun acil olduğunu söylediğimizde ise dikiş atmayı reddettiler” dedi.

‘BiZiM iŞLEYiŞiMiZ BÖYLE’ DİYORLAR

 Epilepsi nöbeti geçiren bir vatandaş acil serviste yaşadığı sıkıntıyı, “Hemen hemen ayda bir kere yaşadığım bu durum oksijen ve serum verilmesi sonucunda normale dönüyordu. Hepimizin bildiği üzere epilepsi hastaları kırmızı alanda muayene edilir. Benden 70 TL gibi bir ücret talep ettiler. Karşı çıktığımda ise “Bizim işleyişimiz bu şekilde almak zorundayız “dediler ve mecburen ödemek zorunda kaldım” diyerek anlattı.

SSK EMEKLİSİNDEN BİLE FARK ALINDI

Bir başka hasta ise, “Pazar günü akşam saatlerinde validemin astım nöbetlerinden dolayı Çengelköy’deki özel bir hastanenin acil servisine götürdüm. Acilde hava verilip kan tahlili yapılıp yarım saat sonra taburcu edildik. SSK emeklisinden acil servis ücreti alınmaması gerekirken çıkışta bizden 92 TL fark ücreti alındı” dedi. 

özel hastane
acil
Yorum (6)
Sağdan
Ücreti verin, faturayı alın, işleminizi yaptırın, verdiğiniz paraya karşı gelecek miktarda hastaneye zarar verin (vazo, cam, yatak ne bulursanız kırın), ödemeyi reddedin(veya yakalanmayın) ve çıkın, faturaya itiraz edin dava açın, paranızı geri alamazsanız hastane için FETÖcü diyin.
26
Cevapla
mehmet akdoğan
Genelleme yaparak dürüst bir şekilde çalışan özel hastaneleri zan altında bırakmayın, böyle habercilik olmaz. Kim hata yapıyorsa şikayet edilir ve gerekli cezai işlem yapılır. Bir gün acil servis istismarı başka bir gün yoğun bakım istismarı diye özel hastanelere çamur atıp durmayın.
11
Cevapla
AE
Acil'e gittik para aldılar!!!!!????? Bu ne yaaaa.... Acil herkesin algısına göre bir yer olmuş! İşin cılkı çıktı be!!! Acil Poliklinik başka! Acil vaka başka!!! Özel hastaneye gitmis, Devlet Acilen 300. Sıra fişini almamış da, Özel hastaneye gitmiş. Dr hazır, EKG hazır, ilaç hazır, iğne hazır... 68 tl. paraya bile yolsuzluk/usulsüzlük diye yazmış ... Ve bu zat bir gazeteci olacak! Özel ve beleş muamele beklemiş... Fesuphanallah...
4
Cevapla
esedef
Arkadaşa neden bir devlet hastanesine başvurmadığını sormak lazım.Orada kesinlikle para alınmayacağı garantisi veririm.Bir miktar bekler,ilgi alaka biraz az olur,beklentileri karşılayan durum olmayabilir ama olsun para vermez neticesi.....
10
Cevapla
uzman
Az almislar bile. Dünyanin neresinde bu ücrete bu Saglik hizmeti veriliyormus. Simardikca simaralim sikayet edelim
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir