Medimagazin logo

Reçetesiz ilaç listesi genişliyor

Sağlık Bakanlığı reçetesiz ilaç listesini genişletmeye hazırlanıyor. Bu hamleyle SGK’nın yükü azalırken eczacının nefes alması sağlanacak
Kaynak: SABAH - PINAR ÇELİK NACAR
Reçetesiz ilaç listesi genişliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hem ulusal hem de uluslararası firmaların son 5 yıldır yoğun olarak yatırım yaptığı OTC yani reçetesiz ilaçta liste genişletiliyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu çalışmalara başladı. Katıldığı bir toplantıda konuyla ilgili bilgi veren İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz, "Reçetesiz ilaç listesinin genişletilmesi amacıyla bilimsel bir komisyon kurduk. Şu anda ülkemizde yalnızca 50 civarında reçetesiz satılabilecek ilaç var. Bu liste AB ülkelerinde olduğu gibi genişlemeli" dedi. Bu durum "İlacın markette satışının önü mü açılıyor?" sorusunu akla getirdi. Gürsöz, "Etken madde taşıyan tüm ilaçlar yalnızca eczanelerden satılacak" dedi. Eczacı Kerim Kozan, reçetesiz ilaç listesinin genişlemesinin kendileri açısından çok büyük avantaj olduğunu söyledi. "3 liralık ilacı reçeteye yazdırıp ücretsiz alan var. Böylece bürokratik engel de ortadan kalkar" diyen Kozan, bunun aynı zamanda SGK üzerindeki maliyet yükünü de hafifleteceğini kaydetti.

BİLİNÇSİZ TÜKETİM
Reçetesiz ilaç listesi genişletildiğinde bilinçsiz ilaç kullanımının da artacağından endişe eden bakanlık bunun önüne geçmek için de önlem alıyor. Buna göre, bilinçsiz tüketimin önüne geçmek için bilimsel kurul çalışacak. Listeye girecek ilaçlarda doz ayarlaması, fiyat, etken madde dikkate alınacak. Çalışmanın 2017'de netleşmesi planlanıyor. Şu anda reçetesiz ilaç listesinde basit ağrı kesiciler, besin takviyeleri ve vitaminler, cilt kremleri ile bağırsak düzenleyiciler gibi yan etkisi yüksek olmayan ürünler yer alıyor.

OTC PAZARI 10 MİLYARA ÇIKABİLİR
Kurum ödemeleri ilaç firmalarının en çok sıkıntı yaşadığı alan. Normalde piyasada 10 liraya satılan bir ilacı, Türkiye'nin en büyük ilaç alıcısı olduğu ve indirim istediği için kuruma 7-8 liraya vermek zorunda kalan ilaç firmaları son 5 yıldır reçetesiz ilaç yatırımlarını artırıp bu maliyet yükünü tölere etmeye çalışıyor. Son dönemde Merck, İlko, Zadevital, Sandoz gibi firmaların yatırım yaptığı OTC pazarının ise bu hamleyle 5 milyar liradan, kısa sürede 10 milyar liraya ulaşması öngörülüyor.

50
Reçetesiz ilaç sayısı

15.8
Türkiye 2015 ilaç pazarı

5 milyar TL
Türkiye OTC pazarı

%21
En fazla antiromatizmal ilaç tüketiliyor

otc
recetesiz ilac
dr. hakki gursoz
urkiye ilac ve tibbi cihaz kurumu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir