Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı: Malpraktis sebebiyle hekimler riskli branşlardan uzaklaşıyor

Komplike işler yapan branşlar, malpraktis korkusu olan branşlarda Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girişlerde puanlarda da azalma görüyoruz. Buna karşılık daha az riski olan branşlarda da puan artışları ve oraya karşı bir aktivite görüyoruz. Burada performansın etkisi de var.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı: Malpraktis sebebiyle hekimler riskli branşlardan uzaklaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL- Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, performans sebebiyle bazı branşların hekim gücü açısından zayıfladığının görüldüğünü belirterek, "Örneğin çok komplike işler yapan branşlar, malpraktis korkusu olan branşlarda Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girişlerde puanlarda da azalma görüyoruz. Buna karşılık daha az riski olan branşlarda da puan artışları görüyoruz. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğümüz ve ekiplerimizle beraber bu konuyu çalışıyoruz. Risk analizini, eğitim boyutunu, maliyet analizini değerlendirerek, emeği, tecrübeyi, riski, morbiditeyi koymamız lazım, aksi takdirde kimse de o işle uğraşmak istemez." dedi.

"Tıpta Uzmanlık Dallarının Sorunları Çalıştayı"nın açılışında konuşan Gümüş, 2017'de başlayan uzmanlık alanları müfredatlarının Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından kabul edildiğini, bütün eğitimi kapsayan müfredat çalışmalarının tamamlandığını anlattı.

Gümüş, Türkiye'de üniversitelerde, kamunun eğitim hastanelerinde 3 bin 500'e yakın eğitim programı bulunduğuna ve programların Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından denetlendiğine değindi.

Türkiye'de 458 branş derneği bulunduğunu kaydeden Gümüş, 86'ya yakın branş olduğunu ve bir branşta birkaç dernek de olabildiğini dile getirdi.

Gümüş, toplantıda konuşulacak konulardan biri olan "meslek standartları ve board uygulamaları"na işaret ederek, "Biz, hekimlerimizin sürekli kendilerini yenilemelerini istiyoruz. Çünkü tıp sürekli gelişen, kendini yenileyen bir alan. Derneklerimize de bu konuda önemli görevler düştüğüne inanıyoruz. Kendini yenileyen, geliştiren meslektaşımızla, kendini geliştirmemişi de ayırmamız lazım. Teşvik etmemiz lazım. Bu mekanizmaları, sınavları geçen ve kendini update eden meslektaşlarımızı ödüllendirelim istiyoruz. Meslektaşlarımızın gönüllülük esasına dayanarak bu sınavlara girmelerini, kendilerini update etmelerini arzu ediyoruz." diye konuştu.

- "Uzun emek gerektiren işlemlerin karşılığını vermemiz lazım"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının güncellenmesi konusunda yürüten maliyet esaslı çalışmanın bir aya kadar sonuçlandırılarak Ekonomi Koordinasyon Kuruluna getirileceğini bildiren Gümüş, derneklerle de bu konuda değerlendirme yapmak istediklerini ifade etti.

Gümüş, performansa dayalı ek ödemeyle ilgili sorunlar bulunduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Burada da branş bazında baktığımızda hakkaniyetsizlikler olduğunu görüyoruz. Performans sebebiyle bazı branşların hekim gücü açısından zayıfladığını da görüyoruz. Örneğin çok komplike işler yapan branşlar, malpraktis korkusu olan branşlarda Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girişlerde puanlarda da azalma görüyoruz. Buna karşılık daha az riski olan branşlarda da puan artışları ve oraya karşı bir aktivite görüyoruz. Burada performansın etkisi de var. '8 lira alacaksam ve daha az riskli olan branş 9 lira alacaksa, niye yüksek riskli bir işle uğraşayım? Daha yüksek ücret alabileceğim veyahut da riskim az olacak olan alanlara gireyim.' şeklinde bir trend de oluştu. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğümüz ve ekiplerimizle beraber bu konuyu çalışıyoruz. Risk analizini, eğitim boyutunu, maliyet analizini değerlendirerek, emeği, tecrübeyi, riski, morbiditeyi koymamız lazım, aksi takdirde kimse de o işle uğraşmak istemez. Bunu yeniden doğru hale getirmemiz lazım. Örneğin kadın hastalıkları ve doğum uzmanı puanlarımız çok düşüyor. Beyin cerrahisi, kalp damar cerrahisi puanları düşüyor ve istek azalıyor. Diğer taraftan cildiye, göz trendi var. Dengelememiz lazım. Tabii ki her türlü işlem risklidir tıpta ama uzun emek gerektiren işlemlerin karşılığını vermemiz lazım."

malpraktis
performans
sağlık bakanlığı müsteşarı
eyüp gümüş
uzmanlık
Yorum (65)
Kamil Ömür
Hala alınan performans üzerinden olaya yaklaşıyor. Diyeceksin ki malpraktis yasasında hatalı davranılmış. Bakanlık olarak malpraktis durumlarında ödemeyi biz yapacağız ve hekime rücu etmeyeceğiz. Bakın dün Anayasa Mahkemesi Şahin Alpay kararında yeniden hak ihlali verdi ve tahliye edin dedi. Yerel mahkemeye de sizin göreviniz bizim kararımızı sorgulamak değildir uygulamaktır dedi. 20.000 lirada manevi tazminata hükmetmiş. Bu parayı kim ödeyecek ? Devlet. Hakime rücu edilecek mi ? Hayır. Çünkü yasa böyle. Bizde de böyle olmalı. Yoksa nitelikli iş yapana daha fazla vereceğizle bu iş olmuyor. Devlet olanakları ile zor branşlara anlamlı farklı ücret veremezseniz. Memur statüsünde bu SUT fiyatları ile alsa alsa 2000 lira fazla alır. Kafadan net maaşlarda farklılık olmalı bu da memur statüsüyle mümkün değil.
0
Cevapla
Göz Dr
Doğru bir tespit. Ama mevcut şartlarda çözümü mümkün değil. Sağlık sisteminde çok radikal değişiklikler yapılsa bile güncel tahribatın onarılması yıllar sürer.
0
Cevapla
MURAT
YILLARDI AYNI LAF SALATASI , BİR İCRAAT GÖRELİM, BOŞ BOŞ KONUŞMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARADIĞINIZ YOK.
0
Cevapla
Agal
Bunlar daha güzel günleriniz..
0
Cevapla
Ahmet gümüş
Sayın gümüş (soyadımız aynı ancak görüşlerimiz baya farklı) performans sistemine risk adapte edilmez ise bu durum kaçınılmaz olur.. Kimse riskli vaka yapmak, riskli hastayı yatırmak istemez. Herkes ortalamadan döner alan Biyokimya mikrobiyoloji gibi pre klinik branşları ya da cildiye gibi yatan hastası olmayan günde 150-200 hasta bakabilen tavandan döner alıp, hiç risk almayan, acili icabı olmayan branşı seçer. Siz eğer bir lösemi hastası viziti ile, tetkik hastası vizitini aynı puan yaparsanız, kby hastası muayenesi ile akne muayenesini aynı puan yaparsanız, bu kaçınılmaz olur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir