Medimagazin logo

Sağlık sektörünü sarsan sarışın!

Dünyanın sıfırdan milyarder olan en genç kadını Elizabeth Holmes’un 2003 yılında kurduğu, bir damla kan ile 140’tan fazla tahlilin yapılabildiği Theranos, 633 milyon dolarlık yeni yatırım aldı. Böylece şirketin değeri 9 milyar dolara çıktı
Kaynak: GAZETE HABERTÜRK - Naime SERT
Sağlık sektörünü sarsan sarışın!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Elizabeth Holmes, 2016 yılında sık sık duyacağımız isimlerden biri. Dünyanın sıfırdan milyarder olan en genç kadını Holmes’un 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyken kurduğu ve halihazırda CEO’luğunu yürüttüğü Theranos adlı kan tahlili laboratuvarı 633 milyon dolarlık yeni yatırım aldı. Şirketin değerini 9 milyar dolara taşıyan bu yatırım, Holmes’u da kâğıt üzerinde 4.5 milyar doların sahibi yaptı. Çünkü Holmes şirketin yarısının sahibi konumunda. Ancak yatırımın tek özelliği bu değil. ABD’nin sağlık sistemi ajansları Medicare ve Medicaid sigorta kuruluşlarının başlattığı incelemeyi sorunsuz atlatan şirkete ve tabii Holmes’a duyulan güvenin de işareti.

HIZLI VE UCUZ KAN TAHLİLİ

2003’te kurulan ve adı 2014 yılında duyulmaya başlanan Theranos’un, kanserden kolesterole kadar 240’ın üzerinde hastalık için, hızlı ve ucuz yaptığını iddia ettiği kan testlerinin yüzde 90’ının Edison adlı ileri teknoloji makinede değil, klasik labaratuvarlarda kullanılan makinelerde yaptığı ileri sürülmüştü. Daha da vahim olan sonuçların yüzde 100 doğru olmadığı iddialarıydı. Ekim ayında Wall Street Journal’da yer alan bu iddialar bu girişimin balon olup olmadığı tartışmasını başlatmıştı. Kavganın ardında sistemin değişmesini ve ucuzlamasını istemeyen hastane ve laboratuvarların yer aldığı ileri sürülmüştü. Holmes de “Bazı şeyleri değiştirmeye çalıştığınızda başınıza hep bunlar gelir” diyerek kendisini savunmuştu. Bazı şirket çalışanlarının Holmes’un başarı hırsının gözünü kör ettiğini ileri sürmesi olaylara tuz biber ekmişti.

SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR

Theranos parmağa batırılan iğne ile alınan kan örneğinin sonuçlarını ileri teknoloji ürünü, Edison adlı cihazlarla donatılmış laboratuvarlarda 24 saat içinde analiz edip e-postayla bildiriyor.

CİHAZIN ADI EDISON

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan cihazın adı elbette ABD’li mucit Thomas Edison’dan esinlenilerek konulmuş. Hastalar kanserden kolesterole kadar pek çok hastalığın teşhisi için kullanılan bu kan tahlilleri için piyasaya oranla yüzde 70 daha az bir ücret ödüyor. Klasik tahlillerde kan örneği şırınga ile alınıyor ve sonuçlar en erken üç günde veriliyor. Holmes’u bu şirketi kurmaya iten neden, büyükanne ve büyükbabasının iğne korkusu olmuş.

2016’DA HALKA AÇILABİLİR

Birkaç damla kan örneği ile sağlık sisteminde devrim yapmayı amaçlayan, adı terapi ve teşhisin birleşiminden oluşan Theranos’un 2016 yılında halka açılması bekleniyor. 9 yaşında iğnesiz kan tahlili yapmayı hayal eden Holmes’un Stanford Üniversitesi’ndeki kimya mühendisliği eğitimini yarıda bırakıp 2003 yılında, Palo Alto kentinde kurduğu şirket, kendisini Silikon Vadisi’nin en etkili 100 ismi arasında birinci sıraya taşıdı.


10 YILDIR TATİL YAPMADI

2003 yılında kurulan kan testi girişimi Theranos, aslında faaliyetlerini yıllarca neredeyse tam bir gizlilik içinde yürüttü. Holmes’un Haziran 2014’te Fortune Dergisi’nin kapağında yer almasıyla birlikte şirket ilgi odağı haline geldi. Holmes de Silikon Vadisi’nin ünlü isimlerinden biri oldu. CBS News’e göre Holmes uyumadığı her anı çalışarak değerlendiriyor. Hatta 10 yıldır hiç tatil yapmadığı söyleniyor. Evinde televizyon olmayan Holmes en gözde bekârlardan biri.

STEVE JOBS HAYRANLIĞI GİYSİLERİNE YANSIDI

Apple’ın 2011 yılında vefat eden kurucusu Steve Jobs’u kendisine örnek alan Elizabeth Holmes giysi seçiminde de onunla aynı yöntemi izliyor, hatta aynı üniformayı giyiyor. Jobs gibi hep siyah boğazlı kazak, siyah pantolon ve siyah blazer ceket tercih eden Holmes, sabahları kıyafet seçmekle zaman yitirmek istemediği için bu yöntemi kullandığını söylüyor.

ekonomi
sağlık
elizabeth holmes
theranos
kan tahlili laboratuvari
Yorum (7)
drnihat
hem zeki, hem bekar, hem zengin hem de sarışın... bulunmaz hint kumaşı buna diyorlar sanırım :)
17
Cevapla
Erol
Biz de insaniz diye dolanıyoruz etrafta...
10
Cevapla
Emin md
O insan değil, o bir elf :)
8
Cevapla
Frankie Bellevan
Aşırı hırslı bir tipe benziyor..
5
Cevapla
hayran
Uyumadığı her zaman çalışıyorum diyor ama makyaj yapmayı da unutmuyor. Kadının dibi.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir