Medimagazin logo

"Sahte dişçiler ağızda diş bırakmıyor"

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ağız ve diş hastalıklarının tedavisinin kanunlarca 'Dişhekimliği Fakülteleri'nden diploma alan kişilerce yapılabildiğini; ancak sokak aralarındaki bazı diplomasız dişçilerin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi
"Sahte dişçiler ağızda diş bırakmıyor"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
BURSA(CİHAN)- Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ağız ve diş hastalıklarının tedavisinin kanunlarca 'Dişhekimliği Fakülteleri'nden diploma alan kişilerce yapılabildiğini; ancak sokak aralarındaki bazı diplomasız dişçilerin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Dr. Akan, ağız-diş sağlığı alanında diplomasız ve eğitim almamış sahte meslek icracılarının yanlış uygulamalar yaparak kişilerin ağız ve diş sağlığını bozduğunu belirtti. Akan, "Diplomasız dişçiler oluşabilecek komplikasyonları bilmedikleri için hastaların hayatlarını tehlikeye atmakta ve sterilizasyon kavramını bilmedikleri için de hepatit, AIDS gibi hastalıkların yaygınlaşmasına sebep olmaktadırlar." uyarısında bulundu.

Sahte dişhekimliği yapan kişilerin kendilerini doktor olarak tanıttığına dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, dişhekimi muayenehanesine başvuran vatandaşların hekimin diplomasının ve muayenehane uygunluk belgesinin çalışma odasında asılı olup olmadığını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini vurguladı. Kendilerini doktor olarak tanıtan sahte dişhekimlerine karşı vatandaşların kendilerini korumasını isteyen Dr. Akan, "Bazı hastalar tedavi oldukları kişinin hekim olmadığını bildikleri halde daha az ücret ödedikleri için, ağızlarını bu kişilere emanet etmektedirler. Dişhekimliğinde çekim, protez ve dolgu gibi uygulamalar gerekli itina ve kurallara riayet edilerek yapılması gereken işlemlerdir. Bu işin eğitimini almamış kişinin yapmış olduğu protez, kurallarıyla yapılmadığı için kısa sürede altındaki dişin çürümesi ve bütün dişlerin çekimiyle sonuçlanabilecektir. Hastaya ideal tedaviyi ancak 5 yıllık eğitim almış diş ekimleri yapabilir. Dişhekimliği eğitimi almamış kişilerin yaptıkları uygulamalar hiçbir zaman hasta için memnuniyet verici olamaz. Aynı zamanda gerekli hijyen kurallarına uyulmadığı için tüberküloz, hepatit, AIDS gibi hastalıkların bulaşma riski vardır. Her yıl, maddi ve manevi bir çok fedakarlık yaparak uzun süren eğitim sonunda Dişhekimliği Fakültelerinden mezun olan dişhekimleri hastalarını tedavi edebilmek için iş imkanları yaratmaya çalışırken, sahte dişhekimleri hak etmedikleri halde çıkar temin etmekte ve kayıt dışı çalışarak devlete vergi ödememektedirler." diye konuştu.

Sahte dişhekimliğinin yasal sınırların dışında uygulama alanı bulduğu için engellenmesinin devletin sorumluluğunda olduğunu anlatan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, diplomasız çalışan diş heakimlerinin üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin TL'den 3 bin TL'ye kadar para cezası istemiyle yargılandığını kaydetti. Sahte dişhekimliği yapan kişiler hakkında gelen şikayet dilekçelerin değerlendirildiğini belirten Akan, Sağlık Müdürlüğü ve Dişhekimleri Odası yetkililerinden oluşan ekibin sahte dişçilere yönelik denetimleri sürdürdüğünü söyledi. Diplomasız dişçilik yapanlar hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını vurgulayan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yasa dışı faaliyet göstererek toplumun genel ve ağız-diş sağlığını tehlikeye sokan sahte dişhekimleriyle mücadele etmenin devletin olduğu kadar, kişilerin kendilerine de düştüğünü sözlerine ekledi.
"sahte
dişçiler
ağızda
diş
bırakmıyor"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir