Medimagazin logo

Şap hastalığına karşı aşı üretimi başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: "(Şap hastalığı) Yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandı. Yeni tip virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve bütün illere sevk edildi."
Şap hastalığına karşı aşı üretimi başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüs tespit edildiğini belirterek, "29 Eylül'den bugüne kadar (hastalığın tespit edildiği) mihrak sayısı 217'ye ulaştı. Bakanlığımız, bu konu ile ilgili birimlerimiz yoğun bir çalışma gösterdiler, bu mihrak sayısının 117'si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda. Bununla ilgili de tarım il müdürlerimiz devreye girdi. Dolayısıyla paniklik bir durum yok" dedi.

Çelik, bakanlıkta Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görülen şap hastalığı ve Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çeltik alım kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Şap hastalığına ilişkin şimdiye kadar Türkiye'de görülmeyen yeni tip bir virüsün 29 Eylül 2015 tarihinde ilk kez Van'da tespit edildiğini belirten Çelik, bu yılın 9 ayında tespit edilen, hastalığın görüldüğü mihrak sayısının 92 olduğunu bildirdi.

Çelik, söz konusu tarihten bugüne kadar hastalığın görüldüğü mihrak sayısının 217'ye ulaştığını dile getirerek, Bakanlığın ve ilgili birimlerin yoğun çalışmaları sonrasında bu mihrak sayısının 117'sinin söndürüldüğünü, 100 mihrakın hastalık açısından şu anda aktif durumda olduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin tarım il müdürlerinin devreye girdiğini ifade eden Çelik, "Yetkileri çerçevesinde 10 kilometrelik alanda karantina uygulanmakta, o bölgeye hayvan giriş çıkışı yasaklanmakta, hayvan pazarları kapatılmakta ve hayvanlar aşılanmaktadır. Dolayısıyla paniklik bir durum yok ama çok müteyakkız olmamız gerekli" diye konuştu.

Çelik, yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandığını vurgulayarak, bu virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşının üretildiğini ve bütün illere sevk edildiğini ifade etti.

Aşı üretim çalışmalarının devam edeceğinin altını çizen Çelik, mücadelenin sadece hastalık olan yerlerde değil, bütün Türkiye'de gerçekleştirileceğini, ancak öncelikle bu lokalize alanlar üzerinde yoğunluk arz ettiğini belirtti.

- "FAO Şap Komisyonu 5 milyon doz aşı talep etti"

Çelik, bu aşılama faaliyetlerinin normalde ilkbahar ve sonbaharda gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Elde edilen veriler çerçevesinde yeni virüse karşı ilkbaharı beklemeden aralık ayında tüm yurt sathında bu aşılama faaliyetlerine başladık. Şu ana kadar 'A', 'O' ve 'Asya 1' tipi virüslere karşı aşılarımız mevcut ama bu yeni virüs 'Nepal A' tipi bir virüs dolayısıyla 4 virüs söz konusu. Mevcut şu anda üretilen aşının bu 4 virüse karşı bağışıklık ve direnci artıran 4'lü bir karma aşı olduğunu belirtmek istiyorum. Bu hastalık bizim ülkenin dışında da birçok ülkede yaygınlaşmaya başladığı için FAO'nun Avrupa Şap Komisyonu var. Bu komisyon tarafından Türkiye'nin elde ettiği bu aşı ile ilgili şu an itibarıyla 5 milyon doz talepte bulunulmuş durumda. O ülkelerde de bu virüsün yok edilmesi ile ilgili yoğun bir şekilde katkımızı sunacağız."

- "Gerekirse görevden el çektirilebilir"

Çelik, bu konu ile ilgili sorumlu birimler bulunduğuna işaret ederek, özellikle il ve ilçe müdürlüklerine gerekli talimatların yazılı olarak ulaştırıldığını bildirdi.

Bahsedilen 100 mihrakta hayvan sevkinde gerekli hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili soruşturma başlatıldığının altını çizen Çelik, "Gerekirse görevden el çektirme konusunda kamuoyu ve ilgililerin daha dikkatli olması açısından basın toplantısı vesilesiyle ikazımızın dozajını ifade etmek istiyorum" dedi.

Çelik, aşının bizzat hayvana intikalinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, bu konuda da herhangi bir ihmalin olmaması ile ilgili yoğun bir takibin içerisinde olacaklarını söyledi.

Kayıtdışı hayvan giriş ve sevki ile ilgili İçişleri Bakanı ile bir görüşme yapacaklarının altını çizen Çelik, "Biraz daha kolluk kuvvetlerimizin hassasiyetlerini daha da üst seviyeye çıkarılması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konu yalnız Türkiye'nin konusu değil. Bölgede var olan bu ve benzeri hastalıkların ülkemize sirayet etmemesi, ülkemiz içerisinde de var olan mihraktan başka mihraklara sıçramaması konusunda ciddi bir dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bunlar, bakanlık, il ve ilçe müdürlükleri olarak 8 binin üzerindeki veteriner hekim ve sağlık teknisyenlerimiz vasıtasıyla yürüttüğümüz çalışmalardır. Ancak üreticinin üzerine de düşenler var. Bir aşı üreticinin servetidir. Bir aşıyı ihmal etmek demek üreticinin binbir emekle yetiştirdiği hayvanın telef olması anlamına gelir. Üreticinin duyarlılığı da son derece önemli. Çok kolay bir şekilde ortadan kaldırabileceğimiz bu virüs için duyarlılık son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu.

- "Topyekun olayın üzerine gidip bunu söndürme görevimiz var"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, "İl müdürlükleri bünyesinde sorumlular var. Veteriner hekim bizzat o sorumluluğu üstlenen arkadaşlarımız ama il müdürlerinin de özellikle sevk ile ilgili bir ihmalleri söz konusu ise onlar için de geçerli. Sorumluları tespit etmek zor değil" dedi.

Çelik, "Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da terör nedeniyle aşıların uygulanmasında bir sıkıntı var mı" sorusunu da yanıtlayarak, şu anda bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarının devam ettiğini, bakanlığa intikal eden bir engelin söz konusu olmadığını belirtti.

İl müdürlüklerinin özel veterinerlerden de hizmet alma imkanı olduğunu ifade eden Çelik, "Topyekun olayın üzerine gidip bunu söndürme görevimiz var. Bu açıklamayı gerekli gereksiz açıklamaları sonlandırmak için yaptım. Yoksa bir panik havası için yapmadık. Böyle bir panik havası yok. Bu 100 mihrak da ortadan kalkacak. Bununla ilgili yapılan çalışmalarda 21 günlük süreye ihtiyaç duyuluyor. 21 gün sonra o alandaki tablo netlik kazanıyor. Büyük ihtimalle 'O 100 mihrakta da durum bitmiştir' diye açıklamayı da yaparız inşallah" ifadesini kullandı.

sap hastaligi
faruk celik
asi uretim
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir