Medimagazin logo

SGK eşdeğer tarifesini değiştirdi, eczacılar nasıl anlatacağını düşünüyor

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş yarından itibaren (1 Ekim) bazı ilaçlara iki kata varan oranda fazla katkı payı ödeyecek.
Kaynak: ZAMAN - YASİN KILIÇ
SGK eşdeğer tarifesini değiştirdi, eczacılar nasıl anlatacağını düşünüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 'İlaçta Taban Fiyat Uygulaması' ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İlaç fiyat farklarının arttığını belirten Saydan, "Taban Birim Fiyat Uygulaması sistemine geçilmesi sonucunda vatandaşlar eczanelerimize geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler." dedi. Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için SGK tarafından 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirildiğini vurgulayan Saydan, şu bilgileri verdi:

"Öncelikle 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak. İsmi, Taban Birim Fiyat Uygulaması olan bu sisteme geçilmesi sonucunda vatandaşlar, eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler. Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödemekte, bunu öderken bile zorlanmaktadır. Bu yeni uygulama hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacaktır."

HER İLACA FİYAT FARKI ÇIKACAK


Sağlık sistemindeki aksaklıkların önlenmesi yerine, vatandaşın ilaca ulaşımını engelleyen ya da güçleştiren düzenlemelerin yapılmasının halk sağlığını tehdit eder boyuta ulaştığını belirten Saydan, şöyle devam etti:

"İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın SGK'nın belirlediği fiyat ödenecek. Bu demek oluyor ki; neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre, vatandaşlar raporlu olsalar bile, ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak. Çoğu reçetede zaten neredeyse reçetenin parasından çok, para vermek zorunda kalan vatandaşlarımızın mağduriyeti daha da artacak ve ilk tepkileri maalesef yine bizlere olacak. O yüzden eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak vatandaşlarımıza bu sorunun eczanelerimizden ve bizlerden kaynaklanmadığını özellikle belirtmek istiyoruz."

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) belirlediği 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların 188 tanesi imal-yerli (yüzde 86), 30 tanesi ise ithal (yüzde 14). SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nin Eşdeğer ilaç uygulaması başlıklı maddesinin (2) numaralı fıkrasının ç) bendinde belirtilen 'Taban birim fiyat uygulaması"na ilişkin Kurumca belirlenen ilk gruplar şu şekilde belirlendi:

Eşdeğer grubu Etken madde

E267A Pantoprazol (MİDE)

E004B Amoksisilin – klavulanik asit(ANTİBİYOTİK)

E239B Kandesartan sileksetil(TANSİYON)

E274A Klopidogrel (KALP)

E040C Metformin hidroklorür (DİYABET)

E172H Metoprolol süksinat (KALP, TANSİYON)

E062A Sefuroksim aksetil (ANTİBİYOTİK)

E455B Deksketoprofen trometamol(AĞRI KESİCİ)

E594A Tenofovir disoproksil fumarat(HEPATİT B)

E499A Sefdinir (ANTİBİYOTİK)

E392A Rabeprazol sodyum(MİDE)

E004G Amoksisilin – klavulanik asit(ANTİBİYOTİK)

E063D Sefuroksim sodyum(ANTİBİYOTİK)

E360D Gabapentin(NOROLOJİK AĞRI)

E327C Montelukast sodyum (ASTIM)

sgk
eşdeğer
tarifesini
değiştirdi
eczacılar
nasıl
anlatacağını
düşünüyor
Yorum (1)
ayla algun
hastaya muadil olan en ucuz ilacı versin, fark da almasın. ama sen m.f. aldığın ilacı hastaya dayatma derdindeysen, bi zahmet anlatacaksın tabii.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir