Medimagazin logo

Tam Günde Bakanlık ve özeller mutabakat imzaladı, özellere 1000 hekim kadrosu veriliyor

OHSAD'tan yapılan açıklama...
Tam Günde Bakanlık ve özeller mutabakat imzaladı, özellere 1000 hekim kadrosu veriliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yönetim Kurulu Başkanımız Op.Dr. Reşat BAHAT başkanlığındaki OHSAD icra heyeti 14.09.2011 tarihinde Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Recep AKDAĞ’ı ziyaret ederek ,Özel Sağlık Sektörün temel problemleri ile ilgili geniş kapsamlı bir toplantı yapmıştır. Sağlık Bakanlığı bürokratları Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. İrfan ŞENCAN, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr.Serdar MERCAN ın da iştirak ettiği toplantıda ele alınan konular ve bunlarla ilgili mutabakat metni aşağıda sunulmuştur:

 

 

SAĞLIK BAKANLIĞI –OHSAD 14.09.2011 TOPLANTISI ORTAK MUTABAKAT METNİ


 

1- Sağlık Sektörünün Personel Problemi:

Uzman hekim ile, başta hemşire olmak üzere hekim dışı sağlık personeli sayısı açısından Kamu ve Özel Hastanelerde ciddi ihtiyaç olduğu açıktır. Bu bağlamda hem kamu, hem de özel sektörün yetişmiş sağlık personeli kaynağını etkili kullanması önem taşımaktadır.

 

Özel Sağlık Sektörü ile kamu hastanelerinden çalışan hekimlerin ortalama gelirleri arasında çok yüksek farklar olması, hekimlerin kamu ile özel sektör arasında geçiş yapmalarına ve personel dağılım cetveli dengesizliğine yol açabilir. Bu sebeple Özel ve Kamu Hastaneleri ve Üniversiteler hastanelerinde çalışan hekim gelirlerinde anormal farklar olmamalıdır.

 

Sağlık Bakanlığı, 15.02.2008 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliği sonrasında kısıtlanan hekim ve branş ilaveleri noktasında Özel Hastanelerin yaşadıkları sıkıntıları giderme adına 1000 ek hekim kadrosunun Eylül 2011 tarihi sonuna kadar Özel Hastanelere verecektir. Bu kadrolar ile ilgili yazılar, Özel Hastanelere gönderilmeye başlanmıştır.

 

Özel hastanelerin Gece Nöbetçi branş hekimi konusunda yaşadıkları ciddi sıkıntılara Sağlık Bakanlığının kayıtsız kalması düşünülemez. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı ile OHSAD bir çalışma yaparak Özel Hastanelerin Gece branş nöbeti için ihtiyaç duyacakları kadro sayıları tespit edilecek ve bu kadroların ne şekilde özel hastanelere verileceği konusunda çalışma yapılacaktır.

Türkiye deki Hemşire sayısının OECD ve Dünya Sağlık Teşkilatı Avrupa Rejyonu ülkelerine göre çok yetersiz olduğu açıktır. Sağlık Bakanlığının dönemler halinde aldığı yüksek sayıdaki hemşireler Özel Hastaneleri sıkıntıya sokmaktadır. Bu bağlamda özel sektör ile kamu arasındaki hemşire geçişlerinde makul bir süre konarak, bu süre sonunda tayinlerin yapılması uygun bulunmuştur. Ayrıca hemşire ve hekim dışı sağlık personeli yetersizliği ile ilgili OHSAD , Sağlık Bakanlığı ve meslek kuruluşu temsilcileri ile ortak çalışma yapılacaktır

 

2- Tam Gün Yasası:

Sağlık Bakanlığının “kamu hastaneleri ve üniversitelerde çalışan Hekimler ile hastalar arasında doğrudan para ilişkisinin ortadan kaldırılması, genel sağlık sigortası şemsiyesi altında olan vatandaşlarımızın hakları olan sağlık hizmetine erişimi kolaylaştırmatemel politikasında herhangi bir değişiklik yoktur. 650 sayılı Kanun hükmündeki kararnamenin yayınlanması sonrasında üniversitelerdeki uygulamaların, yukarıda bahsedilen temel politika ile çelişmesi durumunda yeni yasal düzenlemeler yapılacaktır.

Tam Gün Yasasında, 650 sayılı kanun hükmünde kararname ile yapılan değişiklikler sonrasında ortaya çıkan yeni durum ile ilgili şu mutabakatlar sağlanmıştır.

 

a- Devlet ve Eğitim hastanelerinde çalışan hekimlerin özel hastanelerde çalışması veya muayenehane açmaları mümkün değildir.

 

b- Üniversite Öğretim üyelerinin Mesai saatleri içinde Özel Hastanelerde çalışmaları kanuna aykırıdır. Tespit edilmesi durumunda Özel Hastanelere yönetmelikte belirlenen cezalar gecikmeksizin verilecektir.

 

c- OHSAD mezkur uygulamalarda, üye hastanelerin kanuna uygun hareket etmeleri konusunda gereken hassasiyeti gösterecektir.

 

d- Üniversiteden ayrılarak özel hastanede çalışacak öğretim üyeleri ile ilgili OHSAD gerekli çalışmaları yaparak Sağlık Bakanlığına iletecektir. Bu çalışma sonrasında Sağlık Bakanlığı Üniversiteden ayrılarak (veya ücretsiz izne ayrılarak) Özel Hastanelerde çalışacak hekimlerle ilgili ek kadroların ne şekilde verileceğini belirleyecektir.

 

3- Yoğun Bakım Tebliği

a- Seviye 3 için 3 yatağa 1 hemşire istihdamının yeterliliği ile özel hastane denetimlerinde Hemşire sayısının yoğun bakım yatağı dereceleri ile ilişkisinin nasıl değerlendirileceği,

b- Yoğun Bakım hemşire sertifikasyonu için istenen sürelerin uzatılması,

c- Seviye 3 ile ilgili yatak ve küvöz arası mesafeler için, literatürde yer alan “makul “ değerlerin kabulü,

d- İzolasyon odası ön giriş alanında yer alan WC zorunluluğu ,

e- 3. Seviye yoğun bakım için istenen “yoğun bakım uzmanı” şartı ve gece çocuk yoğun bakım nöbetçisi mecburiyeti ,

Maddeleri OHSAD ve Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışma ile tekrar düzenlenecektir.



4- Diğer Konular
a- 50 yatak altı hastaneler için gereken eczane ruhsatlandırılması ve eczacı istihdamının, yönetmelikte yer alan sürelerde tamamlanması işlemlerinin zorluğu sebebi ile,

b- Kan ve Kan ürünleri yönetmeliği gereğince, her hastane için tranfüzyon merkezinin açılarak ruhsatlandırılmasının zorluğu ve bu merkezde yer alan cihaz ve ekipmanların temini için gereken mali yükün fazlalığı sebebi ile;

Yukarıda yer alan yönetmelik ilgili maddeleri OHSAD ve Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışma ile tekrar düzenlenecektir.
tam
günde
bakanlık
ve
özeller
mutabakat
imzaladı
özellere
1000
hekim
kadrosu
veriliyor
Yorum (26)
kemal.s
Yarım güncü hocalar gözümüz aydın, anlaşılan üniversiteler için yeni bir khk hazırlanmakta, üniversite hastaneleri sağlık bakanlığına bağlanabilir ...
0
Cevapla
Mazlum Okumuş
Her özel hastanede her branştan gece branş nöbetçisi bulunması gibi bir hedefin seçilmiş olması tam bir saçmalık. Her mahallede bir apartman bozması özel hastane var, hepsine niçin uzman nöbetçisi gereksin. Hasta başı 20 lira ödeyen SGK bu hedefi finanse edecek mi? Tabii ki hayır. Doktor her gece nöbete zorlanacak: Doktor Mehmet ömür boyu her gece nöbete!Ya da aç kalacaksınız! Bu mesleğin suyu ısındı kendimize başka işler bulup bu rezillikten uzaklaşmaya çalışmanın zamanı geldi.Ancak o zaman herkes layığını bulur.
0
Cevapla
CEMİLE
Özellerde çalışan hemşirelerin özlük hakları nolucak peki.. Hiç düşündünüz mü devletden özele hekim akışı varken ,özelden devlete neden hemşire akışı var? Bu kararlar alınırken hangi hemşirelik derneğinin görüşü alınmış ? Pes diyorum başkada bişey demiyorum !
0
Cevapla
DR. KAK
''Özel Sağlık Sektörü ile kamu hastanelerinden çalışan hekimlerin ortalama gelirleri arasında çok yüksek farklar olması, hekimlerin kamu ile özel sektör arasında geçiş yapmalarına ve personel dağılım cetveli dengesizliğine yol açabilir. Bu sebeple Özel ve Kamu Hastaneleri ve Üniversiteler hastanelerinde çalışan HEKİM GELİRLERİNDE ANORMAL FARKLAR olmamalıdır.'' İŞTE İŞİN EN ÖNEMLİ KISMI BUDUR. BAKANLIĞIN GÜNLERDİR , AYLARDIR, YILLARDIR YAPMAK İSTEDİĞİ BUDUR. BAKANLIK BAKLAYI AĞZINDAN ÇIKARMIŞTIR. TEK DERTLERİ HEKİM AZ KA- ZAN- SINNN. BU DURUMU YILLARDIR GÖRMELİYDİK ( TTB GÖRMÜŞ VE ÇOK DEFALAR ÜYELERİNİ UYARMIŞTI) GEREKİRDİ YADA GÖRENLERİN UYARILARINI DİKKATE ALINMALIYDI. UMARIM BUNDAN SONRA TEHLİKEYİ FARK EDİP ARTIK HER KONUDA BİRLİKL OLURUZ.
0
Cevapla
çetin
Tam gün yasasının çıkarılma sebebi budur arkadaşlar...... Yok icapmış, yok aldığı para azmış, yok aile hekimi uzmandan çok alıyormuş... Yeni asır köleliğin modern ismi "doktorluk" olmuştur. Hepimize geçmiş olsun. Yeni "sahiplerimize" de kadroları hayırlı olsun.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir