Medimagazin logo

Türk Doktor Avrupa Board Sınavından birincilikle döndü

Doç. Dr. Murat Hasanreisoğlu, Avrupa genelinden 700‘e yakın göz hekiminin katıldığı Avrupa Oftalmoloji Board Sınavı’nda birincilik elde etti.
Türk Doktor Avrupa Board Sınavından birincilikle döndü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Hasanreisoğlu, 5-6 Mayıs tarihlerinde Paris’te düzenlenen Avrupa Oftalmoloji Board Sınavı’nda (The European Board of Ophthalmology-EBO) 700‘e yakın göz hekimini geride bırakarak birincilik elde etti. Doç. Dr. Hasanreisoğlu, Medimagazin’e verdiği özel röportajda Avrupa Board Sınavlarının Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerindeki yerine ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Avrupa Board Sınavı’ndaki başarınızı kısaca anlatır mısınız? Süreç nasıldı, öncesinde böyle bir başarı bekliyor muydunuz?

 

Avrupa Oftalmoloji Board (The European Board of Ophthalmology EBO) Sınavı her yıl mayıs ayı başında düzenlenen ve Avrupa’nın 26 ülkesinin katıldığı bir yeterlilik sınavı. Sınav iki aşamadan oluşmakta. Bunlardan ilki, teorik bilgi değerlendirmesine yönelik yazılı sınav olup test usulü uygulanmaktadır. İkinci aşama ise sözel olarak uygulanmakta ve olgu örnekleri üzerinden klinik bilgi ve beceri ölçümüne dayanmakta. Sınavın ana amacı ise, Avrupa genelinde oftalmoloji eğitiminde yüksek seviyede bir standardizasyonun sağlanması. Benim başarıma gelince,  sınavda başarılı olmayı ümit etmekle beraber birinci olabileceğimi sınava giren diğer adayların bilgi düzeylerini bilemediğim için beklemiyordum. Bu sınava Almanya, Fransa, İsviçre, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerin de içinde bulunduğu Avrupa genelinden 700‘e yakın göz hekiminin katılması neticesinde yüksek rekabete dayalı olması, ayrıca sözlü olarak yapılan ikinci etabın Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen deneyimli göz doktorları tarafından yapılıyor olması ve soru çeşitliliğin farklılıklar gösterebilme olasılığı sınavda derece yapmayı zorlaştıran etkenlerdendi. Bunun yanı sıra,  Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda yoğun olarak hasta hizmeti ve göz uzmanlığı eğitimindeki görevlerim neticesinde sınava hazırlanmak için de çok fazla zaman bulamamıştım. Sadece 2 hafta öncesinden sınava özel, yoğun çalışma imkanım oldu diyebilirim. Ancak, bünyesinde bulunduğum Gazi Göz hastalıkları Ana Bilim Dalı değerli öğretim üyesi hocalarımızın katkılarıyla  yoğun olarak gerçekleştirdiğimiz akademik eğitim programının da bu başarıda ciddi katkısı olduğunu düşünmekteyim.

 

Board sertifikalarının ne gibi faydaları var, diğer ülkelerdeki uygulamaları neler?

 

Bu sınav, Fransa, İsviçre, Belçika ve Fransa’da ülke çapında yaptıkları ihtisas bitirme sınavlarının yerini almış durumda. Diğer Avrupa ülkelerinde ise zorunlu olmamakla beraber hekimler bu sınava girilmesi adına büyük oranda teşvik edilmekte. EBO sınavında başarılı olan adaylar diploma ile ödüllendirilmekte ve “Fellow of European Board of Ophthalmology”(FEBO) ünvanını kullanmaya hak kazanmaktadırlar. Ancak ülkemizden başvuran ve başarılı olan adaylar, Türkiye’nin Avrupa birliği’ne üye olmaması nedeni ile bu sınavın getirdiği veya ileride getireceği diğer haklardan şu an için yararlanamamakta.

Ancak yine de, bu ve benzeri sınavlara girip ve başarılı olmanın en büyük faydalarının hekimlik adına okumayı ve bilgileri yenilemeyi teşvik etmesi ve uluslararası platformlarda itibar kazandırması olduğunu düşünüyorum.

Bu tür sınavların ve bu sınavlarda elde edilen başarıların ülkemiz adına aynı zamanda ülkemizdeki oftalmoloji düzeyinin tanıtılması adına ve mensubu bulunduğum Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı  adına değerli ve önemli olduğunu düşünmekteyim.

 

Board sınavlarının ülkemizdeki yeri, şekli ve geçerliliği nasıl?

 

Türk Oftalmoloji Yeterlilik Kurulu (TOYK) sınavları Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) bünyesinde geçmiş yıllardan beri yapılmaktadır. Bu sınav yazılı ve teorik olmak üzere 1996 yılından beri yapılmaktaydı. Daha sonra 2003 yılında International Council of Ophthalmology (ICO) sınavlarıyla birleştirilmiştir. Sözel bölüm ise yine TOYK tarafından nesnel örgün klinik sınav şeklinde yapılmaktadır. Bu yazılı ve pratik sınavları geçen hekimler Türk Oftalmoloji Yeterlik Kurulu sertifikası almakta ve TOYK Genel Kurulu Üyesi olma hakkını kazanmaktadır.

 

Türkiye’den yapılan başvuruların sıklığı ne durumda?

 

EBO diploma sınavlarına Avrupa genelinden yapılan başvurular her yıl artmakta olduğunu biliyorum. Geçtiğimiz yıl 619 olarak açıklanan bu sayı 2017 yılı içinde 650 civarında. Bu sene ülkemizden ise yaklaşık 70 göz hekiminin bu sınava katıldığını öğrendim. Daha detaylı bilgi için Türk Oftalmoloji Derneği’ne ve derneğin EBO ulusal delegesi olan Prof. Dr. Huban Atilla hocamıza başvurulabilir.

 

Diğer meslektaşlarınıza, tıp öğrencilerine bu anlamda neler önerirsiniz?

 

Bu ve benzeri sınavlara hazırlanmanın yoğun tempoda çalışan biz hekimler için bir soluk alma, bilgileri tazeleme fırsatı olduğunu ve bizlere ilerleyen iş hayatımızda çalışma disiplini kazandırdığını düşünüyorum.  Öğrencilere ve genç meslektaşlarıma önerim zamanın çok hızlı geçtiğini hiç unutmamaları,  bu ve benzeri uluslararası sınavlara hayat planlamaları içinde mutlaka yer vermeleri. Bu uluslarası sertifikasyon süreçlerinin sosyal, mesleki, kişisel gelişim ve benzeri birçok farklı alanda çoklu getirilerini mutlaka görecekler.

board sinavi
vrupa oftalmoloji board
doc. dr. murat hasanreisoglu
gazi universitesi tip fakultesi
Yorum (5)
ramazan
Tebrik ederim hocam!
7
Cevapla
dr.mehmet ince
Sayın editör böyle şeyler haber olur mu?Ne değeri var bunun ,bize katkısı ne ?
8
Cevapla
Ali Evren
Bence bu haberin çok değeri var. Gazi Üniversitesi Göz Ana Bilim Dalı'nın doçent bir üyesi Avrupa çapında yapılan bir sınavda birinci olmuş. Demek ki en azından bu uzmanlık dalında eğitim düzeyi en az bir üniversitemizde Avrupa düzeyinde. Demek ki doçent olan meslektaşlarımızın bir kısmı Avrupa ile yarışabilecek düzeyde eğitim almış ve bu eğitimi sunabiliyor. Ülkemiz adına ne kadar sevindirici, umut verici bir şey.
13
Cevapla
MURAT UYAN
Gurur verici.Gazi tıp fak.den arkadaşım olan,genel cerrahi uzmanı Doç.Dr. Mehmet Fatih Can'da Avrupa HPB (hepatopankreatikobilier cerrahi) Board sınavında birinci oldu. Çok önemli bir başarıdır umarım burada da görürüz.
9
Cevapla
Atasagun
@dr.mehmet ince genelde hekimlerimizi oldukça ilgilendiren vir sınavın 1.likle bir hekimiz tarafindan kazanılması hem gurur cerico hem motive edici , özellikle size katkısı olan şeyleri medimagazin den değil de resmi gazeten beklediğinixi düşünüyorum...
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir