Medimagazin logo

Türkiye ve Bangladeş'ten sağlık iş birliği: Ortak aşı ve insülin üretimi ele alındı

Türkiye ile Bangladeş İlaç Kurumları Arasında İş Birliği Mutabakatı İmzalandı
Türkiye ve Bangladeş'ten sağlık iş birliği: Ortak aşı ve insülin üretimi ele alındı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 
Bangladeş-Türkiye Sağlık İş Forumu, 4-9 Nisan tarihlerinde başkent Dakka’da düzenlendi. Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığındaki heyet, foruma katılmak ve iki ülke arasında sağlık alanındaki iş birliği imkânlarını görüşmek için Bangladeş’e gitti. Foruma, 10 kişilik bakanlık heyetine ilaveten 13 Türk firmasından 19 temsilci ile İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) temsilcisi katıldı. Forumda ilaç ve tıbbi cihaz alanında yerli sanayimiz ile Bangladeşli muhatapları arasında ticari ve ekonomik pazar payının artırılması, ilaç biyoteknolojisi, biyobenzer ilaçlar, ilaç hammaddesi ve aşı üretimi gibi stratejik alanlarda işbirliği imkânları ele alındı.
 
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde, yerli aşı üretimi ve teknoloji transferi konusunda bakanlık yetkililerinin Küba ve Güney Kore’de incelemelerde bulunduğunu açıklamıştı. Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli stratejik hedefleri arasında yer alan “aşıların tamamının 4 yıl içinde yerlileştirilmesi” çalışmaları kapsamında, Bakanlık yetkilileri bu kez Bangladeş’te istişarelerde bulundu.
 
Bakanlık heyeti, Bangladeş’in önde gelen aşı üretim tesislerini ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ile Bangladeş Sağlık ve Aile Refahı Bakanı Zahed Malek arasındaki ikili görüşmede, ortak aşı ve insülin üretimi ile Ar-Ge çalışmaları ele alındı. Ayrıca, iki ülkenin ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi sarf, sağlık turizmi, sağlık eğitimi ve başta acil sağlık sistemi olmak üzere sağlık sistemlerinde tecrübe paylaşımı konuları görüşüldü. Ziyaretin son gününde, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK) ile Bangladeş İlaç İdaresi Genel Müdürlüğü (DGDA) arasında ilaç ve tıbbi cihaz alanında iş birliğine dair Mutabakat Zaptı imzalandı.
 
Bangladeş yerli ilaç sektörü, 1981’de yüzde 25 pazar payına sahipti. Günümüzde ise bu oran yüzde 97 seviyesine ulaşarak Bangladeş’in ilaç ve farmasötik alanında kendi kendine yeter bir konuma gelmesini sağladı. 2,5 milyar dolarlık bir ilaç pazarına sahip olan Bangladeş, bugün 151 ülkeye ilaç ve aşı ihraç ediyor.

sağlık bakanlığı
bangladeş
emine alp meşe
i̇ei̇s
Yorum (1)
Ali Rıza Aktaş
Sevgili ve saygı değer arkadaşlar Teknoloji transfer etmek yerine, Teknoloji geliştirecek sistemi kurgulamayı ve teknoloji üretmeyi ne zaman düşüneceğiz? Yerli firmalarımızın hiç bir patentli lisanslı ürünü olmadığı ve lisans için yıllık 6 milyar dolar ödediğimizi yine medimagazin haberlerinden okuyarak öğreniyoruz. Firmalar daha önce Sağlık bakanlığı ile yapılan protokollerde bu zamana kadar bir çok aşıyı üretmesi gerekiyordu. Hangi aşıları üretmişiz? Batılı şirketlerde önce yerli üretime ortaklık ile karar vermişlerdi . Dolum ve ambalajlamanın ötesine geçebildik mi? Siz 151 Ülkeye ihracatını yaptığınız bir sağlık endüstriyel ürününü bilgisini niçin başkasına verirsiniz? Bu mümkün mü? Bu şekilde şimdiye kadar bir ürününü bilgisi alınmış mı? Baz bilgimiz var!! Niçin gerçek AR&GE yapacak bilgiyi geliştirecek, koruyacak, multi disipliner, kişilerden bağımsız, sistematik personel alan ve yetiştiren, yerli firmalara knowhow verecek bir enstitü kurmayı düşünmüyorlar? NEDENNNNNNN!????????????? Daha önce Hıfzı Sıhha zamanında üretildiğini biliyoruz. Neden vazgeçilmiş!??? Bu baz bilgileri muhafaz ederek, geliştirecek ortamlar düzenlemeler neden yapılmıyor?? Memlekette Vatanını , Milletini. Allah'ını seven biri kalmamış mı? NEDENNNNN? Talip olanları fikri olanları herşeyini bu uğurda harcayacakları neden ekarte ediyorlar? Sevgili ve saygı değer arkadaşlarım üzüntümü ve sorularımı paylaşmak istedim belki bilmediğim anlayamadığım bir şeyler vardır ve siz onları ifade edersinizde üzüntüm hafifler diye ... Saygı ve sevgilerimle
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir