Medimagazin logo

Yeni bir 3 boyutlu teknikle inmenin beyne etkileri net olarak görülebiliyor

Bilim insanları, yeni bir 3 boyutlu teknikle fare beynindeki kan damarlarını net olarak göstermeyi başardı. Bu teknikle inmenin beyni nasıl etkilediği gözlemlendi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni bir 3 boyutlu teknikle inmenin beyne etkileri net olarak görülebiliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER-Artık inmenin beyni nasıl etkilediğini anlamak, yeni geliştirilen bir 3 boyutlu teknikle mümkün olabilir. Bu teknikle fare beynindeki kan damarları tamamen net hale geliyor ve inmenin hangi bölgelerde kan akışı kesilmesine yol açtığı detaylı bir şekilde gözlemlenebiliyor.

İnme beyindeki kan damarlarına zarar verir ve hücrelere besin ve oksijen akışını durdurur. Bu etkileri araştırmak için bilim insanları genellikle mikroskop altında beyin parçalarını inceler. Ancak şimdi, Almanya Duisburg-Essen Üniversitesi’nden Now Dirk Hermann, Matthias Gunzer ve ekibinin geliştirdiği yeni bir 3 boyutlu teknikle, herhangi bir parça kesmeden beyindeki kan damarları net bir şekilde görülebiliyor.

 

 

 

Floresan boyayla cam kadar şeffaf bir beyin

New Scientist’den aktarılan habere göre, Sage Dergisi’nde “3D visualization and quantification of microvessels in the whole ischemic mouse brain using solvent-based clearing and light sheet microscopy” başlığıyla yayımlanan çalışmada, Duisburg-Essen Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, farelerin kalbine floresan boyalı bir jel enjekte etti ve kanın pompalanarak boyayı bütün organlara dağıtması için bekledi. Ekip daha sonra fare beyinlerini çıkardı ve dış ortamda bir kimyasala batırdı. Floresan karışımın dağıldığı beyin damarları lazer yardımıyla parlatılarak mikroskop altında incelendi ve beyinde ilk defa bir inmenin kan akışını keserek doğurduğu etkiler gözlemlendi. Araştırmaya liderlik eden Hermann ve Gunzer: “Böylece beyni cam kadar şeffaf bir hale getiriyorsun. Hangi kılcal damarların öldüğünü ve yaşamayı başaran damarların nasıl kendini toparladığını açık bir şekilde görebiliyorsun” ifadelerine yer verdi.

inme
beyim
görüntüleme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir