Medimagazin logo

Araştırma: Günlük multivitamin kullanımı yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatmada umut veriyor

Yapılan yeni bir çalışma, günlük multivitamin kullanımının yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatmada umut verici olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Günlük multivitamin kullanımı yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatmada umut veriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan yeni bir çalışmada, araştırmacılar günlük multivitamin alan yaşlı bireylerin yaşa bağlı zihinsel gerilemede üç yıla eşdeğer önemli bir gecikme yaşadıklarını keşfettiler. Dahası, katılımcılar multivitamini toplam üç yıl boyunca almaya devam ettiklerinde bu faydalar devam etmiş ve kalp sorunları olanlar arasında daha da büyük bir avantaj gözlendi.

Multivitamin bilişsel sağlığı korumada etkili

Çalışmaya 60 yaş ve üzeri 3.562 yetişkin katılmış ve bu kişiler rastgele olarak günlük multivitamin Centrum Silver ya da plasebo almak üzere atandı. Katılımcılara, multivitaminin etkisini değerlendirmek üzere, kelime hatırlamayı değerlendiren ModRey testi de dahil olmak üzere yıllık online beyin fonksiyon testleri uygulandı. Bulgular, plasebo grubuna kıyasla multivitamin alan bireylerin hafızalarında iyileşme olduğunu gösterdi.

Çalışmanın yazarları, multivitamin takviyesinin ileri yaşlarda bilişsel sağlığı korumak için güvenli ve erişilebilir bir yöntem olarak umut vaat ettiği sonucuna vardı.

Çalışma hafıza üzerinde olumlu etkiler gösterirken, araştırmacılar iki grup arasında geçmiş deneyimleri hatırlama yeteneği ile ilgili olan epizodik hafızada önemli bir fark bulamadılar. Columbia Üniversitesi Vagelos Doktorlar ve Cerrahlar Koleji'nde nöropsikoloji profesörü ve çalışmaya katılan araştırmacılardan biri olan Dr. Adam M. Brickman, kardiyovasküler hastalığı olan bireylerin multivitaminlerin potansiyel olarak düzeltebileceği daha düşük mikro besin seviyelerine sahip olabileceğini belirtti. Ancak bu grupta etkinin neden daha güçlü olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

Columbia Taub Alzheimer Hastalığı ve Yaşlanan Beyin Araştırmaları Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapan Dr. Lok-Kin Yeung, çalışmanın bulgularını şöyle yorumladı: 

"Çalışmamız, yaşlanan beynin beslenmeye sandığımızdan daha duyarlı olabileceğini gösteriyor, ancak hangi spesifik besinin yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olduğunu bulmak o kadar da önemli olmayabilir."

Çalışma, multivitamin takviyesinin yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi azaltmadaki potansiyel faydalarına ışık tutarken, daha fazla araştırma ek bilgiler sağlayabilir ve yaşlı bireylerde bilişsel sağlığı korumak için erişilebilir stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.

mutlivitamin
bilissel gerileme
zihinsel gerileme
yasli
Yorum (1)
Devrimci Derviş
inanıyorum / inanmıyorum moduna bizi sokan sahte veya destekli yayınlar yüzünden artik haberler de di̇n bi̇li̇mleri̇ne döndü.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir