Medimagazin logo

Bilim insanları kabus görmeye engel olmanın yolunu buldu

Yapılan bir araştırma, her gün egzersiz yapmanın kabus görmenizi engelleyebileceğini buldu.
Kaynak: Sözcü
Bilim insanları kabus görmeye engel olmanın yolunu buldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD merkezli Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar, insanların gün içinde en az 60 dakika fiziksel aktivite yaptıklarında geceleri daha iyi uyuduklarını tespit etti.

Ayrıca egzersiz, REM uykusu olarak adlandırılan, rüyaların gerçekleştiği uyku aralığında insanların harcadığı süreyi de azalttı. Bazı bilim insanlarına göre, bu aynı zamanda çoğu insanın kabus gördüğü döneme denk düşüyor.

Fiziksel aktivite türü, koşma ve bisiklete binme gibi yoğun egzersizlerden, yürüme veya ev işleri yapma gibi düşük yoğunluklu egzersizlere kadar değişiyordu.

Katılımcıların kalp atışlarını artıran her türlü aktivite, günlük egzersiz hedeflerine sayıldı.

6 ay boyunca incelendi

Bilim insanları, altı aylık bir süre boyunca uyku kalitesi ve egzersiz süresiyle ilgili ayrıntıları yakalamak için 82 katılımcıdan akıllı saat takmalarını istedi.

Kalp atış hızı ve vücut hareketleriyle ilgili verileri kullanarak, katılımcıların her gece uykunun farklı aşamalarından ne zaman geçtiklerini ve her gün ne kadar egzersiz yaptıklarını belirlediler.

Uykunun her aşaması, kalp atış hızı ve beyin dalgalarındaki fizyolojik değişikliklerle karakterize edilir. Burada araştırmacılar, farklı uyku aşamalarına ne zaman girdiklerini belirlemek için katılımcıların kalp atış hızını takip etti.

Araştırmacılar, katılımcıların egzersiz yaptıkları günlerde REM uykusunda daha az zaman harcadıklarını, ancak REM öncesi derin uyku aşamalarında daha fazla zaman harcadıklarını buldu.

Çalışma, Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

teksas universitesi
egzersiz
kabus
uyku
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir