Medimagazin logo

Çalışma, gıdalarda bulunan yaygın lifin bağırsak enflamasyonuyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor

Weill Cornell Medicine araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, yaygın olarak tüketilen bir lif türü ile bağırsak iltihabı arasında şaşırtıcı bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma, gıdalarda bulunan yaygın lifin bağırsak enflamasyonuyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sarımsak, pırasa ve ayçiçeği gibi gıdaların yanı sıra birçok lif takviyesi ve güçlendirilmiş gıdada bulunan inülin, sağlığa yararı nedeniyle önerilmekteydi ancak yeni bir çalışma, bu lifin düşünüldüğü kadar iyi huylu olmayabileceğini ortaya koyuyor. 

Araştırmacılar, inülinin bağırsak mikroplarını safra asitlerini serbest bırakmaları için uyardığını ve bağırsak iltihabını teşvik eden moleküllerin üretimini tetiklediğini keşfetti.

İltihabı daha da artırdı

ILC2'ler olarak bilinen bağışıklık hücreleri tarafından aktive edilen enflamatuar protein IL-33, alerjik reaksiyona benzer abartılı bir bağışıklık tepkisi başlatır. Bu yanıt, bağırsak hasarını ve iltihaplı bağırsak hastalığı ile ilişkili semptomları şiddetlendirir. 

Şaşırtıcı bir şekilde, hastalığın bir modelinde farelere inülin verilmesi, belirli bağırsak bakterileri tarafından spesifik safra asitlerinin üretiminin artmasına yol açarak iltihabı daha da körükledi.

Dahası, çalışma bu iltihap kademesinin iltihaplı bağırsak hastalığı olan insanlarda gözlemlenenleri nasıl yansıttığını vurgulamaktadır. Hastalardan alınan örneklerin analizi, safra asitleri ve eozinofil seviyelerinin yükseldiğini doğrulayarak, inülin tarafından tetiklenen enflamasyonun etkilenen bireylerde zaten hazır olabileceğini düşündürmektedir.

Bulgular, tüm diyet liflerinin bağırsak sağlığı için faydalı olduğu fikrine meydan okuyor. 

Lif genellikle sağlıklı bir beslenme için gerekli olarak kabul edilirken, bu çalışma farklı lif türlerinin bağırsak mikrobiyotası ve bağışıklık sistemi üzerindeki spesifik etkilerini anlamanın önemine işaret ediyor.

inulin
lif
bagirsak enflamasyonu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir