Medimagazin logo

Genç hissetmek mi istiyorsunuz? Uyuyun

Gençlik yıllarınızın canlılığını yeniden kazanmak mı istiyorsunuz? Stockholm Üniversitesi'ndeki araştırmacılar genç hissetmenin anahtarını bulmuş olabilirler. Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlanan çığır açıcı bir çalışma, uyku ile yaş algımız arasındaki şaşırtıcı bağlantıyı ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Genç hissetmek mi istiyorsunuz? Uyuyun
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Stockholm Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde araştırmacı olan Leonie Balter, yaşları 18 ila 70 arasında değişen 429 kişinin katıldığı bir çalışmaya öncülük etti. 

Katılımcılara uyku alışkanlıkları ve kendilerini kaç yaşında hissettikleri soruldu. 

Uykularını alamayanlar daha yaşlı hissediyordu

Sonuçlar göz açıcıydı: Geçtiğimiz ay yetersiz uyunan her gece için katılımcılar ortalama 0,23 yaş daha yaşlı hissediyordu.

Uykunun yaş algımız üzerindeki etkisini daha fazla araştırmak için araştırmacılar, yaşları 18 ila 46 arasında değişen 186 katılımcının yer aldığı deneysel bir çalışma yürüttü. Bu çalışmada katılımcılar, her gece tam dokuz saat uyuyan bir kontrol grubuna kıyasla, iki gece boyunca gecede sadece dört saat uyuyarak uyku kısıtlamasına tabi tutuldu. 

Sadece iki gece yetersiz uykudan sonra, katılımcılar ortalama 4,4 yaş daha yaşlı hissettiklerini bildirdiler.

Ancak bu sadece uyku miktarıyla ilgili değil; aynı zamanda gün içinde ne kadar uyanık hissettiğimizle de ilgili. Aşırı uyanık hissetmek, kişinin gerçek yaşından dört yaş daha genç hissetmesiyle ilişkilendirilirken, aşırı uykululuk katılımcıların kendilerini ne kadar yaşlı hissettiklerine altı yıl daha ekledi. Aslında, uyanık hissetmekten uykulu hissetmeye geçiş, kişinin algılanan yaşına çarpıcı bir şekilde 10 yıl ekleyebilir.

Leonie Balter, gençlik hissini korumak için uykumuzu korumanın önemini vurguluyor.

uyku
stockholm universitesi
genclik
yaslanma
uyku aliskanliklari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir