Medimagazin logo

14 Mart için harika bir yazı: Tıp mesleğinin zirvesinde emek ve ekmek

Sonsuz zorluklarla çevrili meslek yaşamımızda, nerde çalışıyor olursak olalım, çoğumuz mutsuzuz.
14 Mart için harika bir yazı: Tıp mesleğinin zirvesinde emek ve ekmek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof Dr Rana Anadolu Dizioğlu yazdı....
 

Dillere dolanmış lakırtıdır, “bu doktorlar paragöz, gözleri doymaz vb”

Doğrumudur? Bu basitleştirilmiş yaftayı hakediyormuyuz? Hayır.

Ancak yine de toplumumuzda yaygın olan bu sanrıyı ortadan kaldırma konusunda hiç de başarılı değiliz. Peki ya gerçek durumumuz nedir?

Sonsuz zorluklarla çevrili meslek yaşamımızda, nerde çalışıyor olursak olalım, çoğumuz mutsuzuz.

Çok yönlü bir sorun bu. Ve nedenleri içinde en başta emeğe, emeğimize saygı ve değer verilmesindeki eksiklik yer alıyor.

Peki mesleğimizin zirve konumu olan tıp öğretim üyeliğinde durum nedir?

Geçenlerde bir meslektaşımla sohbet ederken sordum; “çok oldu ben ayrılalı, bilmediğim için soruyorum, şu anda, üniversitedeki bir tıp doçenti , profesörü ne kadar maaş ve döner sermaye alıyor?” 
Yanıt enteresandı. Hocam dedi meslektaşım; 6-8 bin tl arası maaş var. Döner sermaye ise bizde binbeşyüz civarı.

Bir meslekte , hem de tıp gibi ağır bir meslekte, bulunabileceginiz en yüksek konumdaki aylık geliriniz bu. Elbette değişkendir, ama yine de üç aşağı beş yukarı bu.

Diyeceksiniz; az mı? Dünyanın parası.

Ben de diyeceğim ki; “4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 6400 tl olduğu bir ortamda, ve en uzun, en nitelikli , ve de en meşakkatli mesleğin zirvesinde mi?”

Tükettiğiniz bir ömrün bir yerlerinde, bir de emekliliği var bu işin.

Emek ile ekmek arasındaki ilişkide, hekimlik mesleğinde büyük bir kopukluk olduğu gerçeğini kabul etmek zorundayız.

Sohbete devam ediyoruz; dedim “ olsun özel muayene, ameliyat vb var” Yanıt ibretlikti.

Hocam dedi meslektaşım; bizde öğretim üyesi özel muayenesi 80 tl. Bundan bizlere intikal eden, hasta başına 28-30 tl dir.”

Diyeceksiniz; biz yoksul bir ülkeyiz, bu normal. Ben de size diyeceğim ki hayır. Bu normal değil, bu çok anormal bir durum.

Mesleginin zirvesindeki bir doktor öğretim üyesinin özel muayenesi 28-30 tl olamaz.

Olursa da zaten halihazırdaki durum ortaya çıkar.

Bilgi, deneyim, ekspertiz, emek çok kıymetlidir.

Her meslekte kıymetlidir. Ancak tıp mesleğinde bu yaşamsaldır. Gerçek anlamda yaşamsaldır.

Bu yaşamsal önemi maddi ve manevi açıdan kırıntı haline getirmek de büyük bedelleri olan hatadır.

Tükenmiş, mutsuz, maddi ve manevi olarak tencerenin dibini kazıyan bir meslek grubundan siz yaşamsal önemdeki fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesini nasıl bekleyebilirsiniz?

Nitekim gidin, üniversite tıp fakültelerinde, öğretim üyesi hasta hizmetinin ne durumda olduğunu kendiniz deneyimleyin.

Kimse bu koşullarda hasta bakmak, ameliyat yapmak istemez. Yaparsa da mecburen yapar.

Oysa bu konumlar, tıp mesleğinin zirvesidir.

Bu ülkenin büyük zorluklarla yetiştirdiği tıp hocalarının bilgi ve deneyimlerine, hem hasta hizmetinde, hem de tıp egitiminde büyük ihtiyaç vardır.

Emek saygı gerektirir. Hem maddi, hem de manevi anlamda emeğe saygı görmek her kişinin hakkıdır.

Hele de mesleğinin en tepe noktasına ulaşmış bir tıp hocasının, bir ömürlük emeğine saygı.

Emeğe saygının yok olduğu ortamda yaşam zorlaşır. Hepimiz için.
 

hekim hayatın
hekimlik
prof dr rana anadolu dizioglu
Yorum (8)
aydin sinal
ayni anda mikroskopa bakmak,telefonla konusmak,elektrik faturasini kontrol edip hesap yapmak ve gülerek objektife poz vermek herkesin yapabilecegi bir is degil,bütün bu isleri ayni anda yapabilmek icin ayri bir kabiliyet olmasi gerekir,herhalde akademik kariyer bunu gerektirir
1
Cevapla
Hasan Akdemir
Emeğe saygı olmaz olur mu ? Kayrak taşlarını bahçe duvarına döşemek için EMEKlerinin karşılığı ustalar maaşımın yarısını istedi. Arayınca da o kadar naza çektiler ki artık gelmeyin dedik ve ben 2 günde işimi kendim hallettim. Görenler de benim yaptığım yerleri usta döşedi zannediyor. Buzdolabının ana kartı yandı servis arandı . Söylediği fiyatlarla yeni buzdolabı alınır denince, sadece kart değil EMEK-zaman mefumu da olduğu ifade edildi. Netten ikinci el kart bulup kendim taktım 75 TL ye. Yaklaşık iki servis döneminde bir, otomobilimde yapılması gereken birşeyler atlanınca 10.000 km bakımlarımı kendim yapmaya başladım . Bu zamana kadar servise randevunuzdan önce gelmeyin diye efelenen abilerimizin EMEKlerinin karşılığında aldıkları benim bir günlük yevmiyemin aslında 1 saatte çok kolayca yarı fiyatına yapılabildiğini gördüm. Bütün bunlara rağmen geceyarısı saat 03:00 civarı özel hastane aciline getirilen hastaya konsültasyona geldiğimde 6 yıl tıp fakültesi+ 5yıl uzmanlık eğitimi alan ve 26 yıldır bu işle uğraşan benim hesabıma geçen para 5 TL. Fikir patlaması : bir doktor araba tamircisinin, inşaat işçisinin veya elektronikçinin yaptığı işi uğraşınca yapabiliyor ama tersi durum Allah'tan çok yaygın değil. Kaportacıların safra kesesi ameliyatı yaptığı günler kıyamet sonrası senaryolarda belki yer bulabilir. Emeğe ve bilgiye saygı memleketimde zirvede ama bu sadece tıp haricinde olanlara. İleri dönemlerde halkımız bunun bedelini tabii ki hayatlarıyla ödemeye başlayacaktır.
12
Cevapla
haluk özde
Para para para Hiç mi sorun kalmadı Yazının yüzde seksenbeşi para içerikli Bu doktorlar başka bişiy düşünmez mi der elin oğlu ondan sonra. Bir araya gelemeyenler birliğini oluşturacak meslek ve insan tipi bu doktorlara has bişiy. Hasılı bu hekimlerden bişiy olmaz be kardeşim
1
Cevapla
ibolly
Sozun ozu : marifet iltifata tabiidir. Veya; ne ladar ekmek o kadar kofte.
1
Cevapla
Küfür Gönenç
Tam 6 kez "mesleğin zirvesi" tanımı geçiyor yazıda öğretim üyeleri için, yanlış saymadıysam eğer. Sanki tüm hekimler bu yola hiçbir engelle karşılaşmadan girebiliyor, girenler eşit koşullarda yarışabiliyor, tamamen objektif kriterlerle değerlendiriliyor ve liyakata dayalı şekilde öğretinm üyesi olmaya hak kazanıyorlarmış gibi..
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir