Medimagazin logo

Influenza, Covid-19 riskini artırıyor

Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsü, Pasteur Enstitüsü ve Uluslararası Enfektiyoloji Araştırma Merkezi (CIRI)’nin yaptığı yakın zamanlı bir araştırmaya göre, influenza Covid-19 yayılımını olumsuz etkiliyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Influenza, Covid-19 riskini artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını, dünya çapında 28 milyondan fazla kişiyi enfekte etti ve 910 binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Covid-19 için yüksek risk grubunda olan kişiler ise yaşlılar, erkek bireyler ve bağışıklığı düşük olup kronik hastalıklara sahip olanlar olarak belirlenmişti.

Çalışmada bilim insanları, hem influenzanın hem de Covid-19’un aynı zamanda yükseldiği dönemde SARS-CoV-2 bulaşıcılığının 2 – 2,5 kat arttığını gözlemledi. Ayrıca, ülkelerin uyguladığı kısıtlamaların virüsün bulaşıcılığını azalttığını öne sürdü.

Çalışmadan elde edilen bir diğer bulguya göre, yakın zamanda gribal enfeksiyon geçirmiş kişilerin SARS-CoV-2 enfeksiyonu geliştirme riskinin daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu tahmin, influenza ve SARS-CoV-2 ile enfekte kişilerde daha yüksek bulaşıcılık riski olduğunu ortaya koyan önceki çalışmalar ile bağlantılı.

Araştırmacıların yaptığı bir başka tahmin ise, grip aşısı olan kişilerin SARS-CoV-2 enfeksiyonu geliştirme riskinin daha düşük olduğu yönünde. Bu tahmin de, grip aşılamasının daha düşük riskte SARS-CoV-2 enfeksiyonuna yakalanma ve Covid-19 ölüm oranlarıyla ilişkili olduğunu gösteren önceki çalışmalar ile uyumlu.

Bilim insanları son olarak, influenzanın yanı sıra, diğer solunum yolu hastalıklarının da Covid-19 kapsamında gözlemlenmesi gerektiğini belirtiyor. 

 

koronavirus
covid-19
yuksek risk grubu
sars-cov-2
influenza
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir