Medimagazin logo

ABD’de en çok hangi branş kazanıyor?

Amerika’da yapılan “Medscape Compensation Report” başlıklı rapora göre, en çok kazanan doktorlar sıralamasında ortopedistler birinci, kardiyologlar ikinci sırada
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ABD’de en çok hangi branş kazanıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medscape’de,  Nisan 2016 tarihinde yayımlanan ve Amerika’da yapılan “Medscape Compensation Report” başlıklı rapora göre, en çok  kazanan doktorlar sıralamasında ortopedistler birinci, kardiyologlar ikinci sırada yer alıyor.

Kardiyoloji uzmanlarının işlerinden memnuniyetlerinin cinsiyet ve özel muayenehanesi olup olmadığına göre karşılaştırıldığı çalışmada, bir kuruma bağlı olarak çalışan erkek uzmanların yüzde 61’inin, kadın uzmanların ise yüzde 74’ünün işlerinden memnun olduğu sonucu ortaya çıktı.  Özel muayenehanesi olan kardiyoloji uzmanlarında ise bu oran erkeklerde yüzde 38, kadınlarda yüzde 25 seviyesinde.

Evrak işleri tüm hekimlerin derdi

Evrak işleri ile uğraşmanın tüm hekimlerin memnuniyet seviyesini azalttığı belirtilen çalışmaya göre, serbest çalışan hekimlerin yüzde 55’i, bir kurumda çalışan hekimlerin ise yüzde 65’i haftalık 10 saatini evrak işlerine ayırıyor.  Ankete katılan kişilerden bir kurumda çalışanların yüzde 19’u, serbest çalışanların ise yüzde 8’i evrak işlerine 20 saatten fazla zaman ayırıyor.

 

Kardiyoloji uzmanlarında “tükenmişlik sendromu” yaşama oranı arttı

Çalışmada yer alan, 2016 yılı sonuçlarına göre kardiyoloji uzmanlarının “tükenmişlik sendromu” yaşama oranları yüzde 50 seviyelerine ulaştı.  Diğer alanlara bakıldığında; yoğun bakım, üroloji ve acil servis alanlarında görev alan uzmanlarda bu oran yüzde 55 iken, ruh sağlığı ve sinir hastalıkları alanı yüzde 40 ile en düşük orana sahip.

 

En çok ortopedi uzmanları kazanıyor

Ortopedi uzmanları yıllık 443 bin dolar ile en çok kazanan doktorlar sıralamasında birinci sırada bulunuyor. Ortopedistleri 410 bin dolar ile kardiyoloji uzmanları takip ediyor.   Araştırmaya göre, kardiyoloji uzmanlığının yıllık kazancı 2015 yılının ortasından bu yana yüzde 8 artış gösterdi.

2016 yılında en fazla ücret artışı gösteren bölümler yüzde 12 ile romatoloji ve iç hastalıkları olurken, göğüs hastalıkları yüzde 5 ile son sırada yer alıyor.

 

En çok kazanılan bölge, kuzeybatı

Araştırmada hekimlerin yıllık kazançları coğrafi bölgelere göre de incelendi.  Buna göre, kuzeybatı bölgesindeki hekimlerin ortalama yıllık kazançları 469 bin dolar ile en yüksek iken, güneybatı bölgesi 348 bin dolar ile son sırada yer alıyor.

 

Çalışma şekline göre kazanç değişiyor

Araştırmaya göre, uzmanların çalışma şekilleri kazançlarını etkiliyor.  Bir sağlık kuruluşunda çalışan uzman yıllık ortalama 454 bin dolar kazanırken,  özel muayenehanesi olanlar 449 bin, poliklinikte çalışanlar ise yıllık ortalama 190 bin dolar kazanıyor.

 

Aynı mesleği seçer miydiniz?

Kardiyoloji uzmanlarının, araştırma anketinde yer alan “Tekrar aynı mesleği seçer miydiniz?” sorusuna verdikleri yanıtlara göre, beş yıl önce kardiyoloji uzmanlarının yüzde 75’i tekrar bu bölümü seçeceklerini söylerken, 2016 yılında bu oran yüzde 57’ye düştü. 

“Tekrar tıp seçer misiniz?” sorusuna  “evet” diyenlerin oranı 2011 yılında yüzde 66 iken, 2016 yılında yapılan ankette “evet” diyenlerin oranı yüzde 58.

Tüm uzmanlık alanları ile ilgili de memnuniyet seviyelerine yer verilen araştırmaya göre, dermatoloji uzmanları yüzde 74 ile yeniden aynı mesleği seçmek isteyen en yüksek grubu oluşturuyor.  Patoloji uzmanları yüzde 63 ile ikinci sırada yer alırken, üroloji uzmanları yüzde 42 ile yeniden aynı mesleği seçmek isteyen hekimler arasında son sırada yer alıyor.

 

Erkekler daha çok kazanıyor

Araştırma sonuçlarına göre, erkek kardiyoloji uzmanları daha önce yapılan araştırmalarda olduğu gibi, 2016 yılında da kadın meslektaşlarından 81 bin dolar daha fazla kazanıyor.

Cinsiyet eşitsizliğinin doktorların genelinde olduğu bilgisi verilen ve tam zamanlı çalışan uzman hekimler arasında yapılan araştırmaya göre, kadın uzmanlar genel olarak erkeklere göre yüzde 25 daha az kazanıyor.

 

Kadınlar cerrahi alanına yönelmiyor

Ankette yer alan diğer bir araştırma konusu ise uzmanlık alanları.  Bu alandaki araştırmaya göre, kadınlar cerrahi alanlara daha az yöneliyor.  En az kadın hekime sahip alanlar, yüzde 12 ile kardiyoloji, yüzde 9 ile ortopedi ve yüzde 7 ile üroloji şeklinde sıralanıyor.

 

Kadın hekimler hastalarına daha çok zaman ayırıyor

Anket sonuçlarına göre kadın kardiyoloji uzmanları hastalarına daha uzun zaman ayırıyor. Tüm branşlardaki hekimlerin hastalarına ayırdıkları zamanı da ele alan Medscape raporuna göre, erkek uzmanların yüzde 41’i, kadın uzmanların ise yüzde 49’u hastalarına 17 dakika ayırıyor. Kardiyoloji uzmanları arasındaki sonuç, erkek uzmanların yüzde 44’ünün, kadın uzmanların ise yüzde 61’inin hastasına 17 dakika veya daha fazla zaman ayırdığını gösteriyor.MEDİMAGAZİN

 

hekim
kazanç
abd
ortopedist
kardiyolog
Yorum (11)
abc
en kötü maaş alan pediatri uzmanının eline ayda 60 bin törkiş lira para geçiyo..Türkiyedeki pediatri uzmanının ortalama aylık geliri 7 bin törkiş lira..Aydın Sinal nerelerde bir analiz yapabilir mi acaba :) pardon kendisi bakanlık fedaisiydi :)
25
Cevapla
selim
aynı miktarı türk lirası olarak almamız lazım.
2
Cevapla
aali
Listede KBB yok mu bana mı öyle geldi.
3
Cevapla
Kaan
Tükenmişlik sendromu, umutsuzluk, hayal kırıklığı.. 30 yıl okudum. 18 yılı lisans .asistanlık(farklı branşlarda), yan dal asistanligi. . Hala eve geldiğimde okuyorum. Yaklaşık 200.000 hasta muayene etmişim. Mutsuz hastam yok. 5-6 bin lira maaşa talim. Çocuklarım var. Bu tempoda en fazla 6-7 yıl gidebilirim. İzinde bile ders çalışıyorum. Geriye baktığımda bu tıp hayatımın en güzel yıllarını ve günlerini çaldı. Ne verdi. Artık inzivaya çekilmek, toprakla uğraşmak ve kalan yıllarımı istediğim gibi yaşamak istiyorum param olmasada. Hiç birşey duymak istemiyorum.
11
Cevapla
JOHN snow
ortopedi uzmanı olarak ayda 4500 YTL alıyorum.Herhalde zorla randevuyla gelen FTR ve psikyatri hastalarına baktırıldığım , acilde kapı nöbeti tutturulduğum ve ortopedistlik yapmam unutturulduğu içindir.Olsun biz bu işe para için girmedik
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir