Medimagazin logo

Acta Neurology'de yayımlandı: Şu anda literatürde bu vakanın örneği yok

Operasyonu tıp dünyasında otorite kabul edilen Acta Neurology dergisinde yayımlanan Özdemir: "Beyni besleyen büyük damar tıkanıklıkları müdahale edilerek açılabiliyor. Fakat beyinde kalp ve solunum merkezini besleyen 'PICA' adını verdiğimiz damara müdahale yapılamamıştı. Çünkü bu damar küçük, teknik olarak tıkanıklığı tesbit etmek çok zor" - "Bu ameliyatı dünyada ilk, ülkemizde ve üniversitemizde yapmış olduk. Şu anda literatürde bu vakanın örneği yok"
Acta Neurology'de yayımlandı: Şu anda literatürde bu vakanın örneği yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Konya'da beynin küçük ve hayati önem taşıyan damarındaki tıkanıklığı kritik müdahalesiyle açarak hastasını sağlığına kavuşturan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gökhan Özdemir, bu operasyon ile literatüre girdi. 

SÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Gökhan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin anjiyosunun, son 2-3 yıldır dünyada uygulanmaya başladığını söyledi.

Türkiye'de de bu yöntemin hızla yaygınlaştığını anlatan Özdemir, beyin damarı tıkanıklığının felce neden olduğunu ve bu vakaların süratle ilgili merkeze ulaştırılmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

- Literatürlük müdahaleyle hastasını hayata bağladı  

Özdemir, önceki günlerde inmeye bağlı bir hastanın bilinç kaybı ve kısmi felç ile hastaneye getirildiğini aktardı.

Hastanın tetkiklerinde beyin damarında pıhtı tespit edildiğini ifade eden Özdemir, şunları anlattı:

"Hastamız, ilk iki saat içerisinde başvurdu. MR filminde beyin sapı dediğimiz çok tehlikeli bölgede, kalp ve solunum merkezini besleyen atar damarda tıkanıklık olduğunu farkettik. Direkt tıkalı bölgeye girerek müdahaleyi yaptık ve hasta sağlığına kavuştu. Operasyonun ikinci gününde ise ayakta taburcu ettik. Beyni besleyen büyük damar tıkanıklıkları müdahale edilerek açılabiliyor. Fakat beyinde kalp ve solunum merkezini besleyen 'PICA' adını verdiğimiz damara müdahale yapılamamıştı. Çünkü bu damar küçük, teknik olarak tıkanıklığı tesbit etmek çok zor. Bu ameliyatı dünyada ilk, ülkemizde ve üniversitemizde yapmış olduk. Şu anda literatürde bu vakanın örneği yok." 

- Beynin küçük damarına kritik müdahale 

Özdemir, damarın açılmasıyla hastanın masada tedaviye cevap verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu bölgedeki damar tıkanıklığı ani ölümlere sebep olabiliyor. Kalıcı engel bırakabilirdi. Beklenen süre içerisinde kaybedilen nöron sayısı, yani hücre sayısı artmaktadır. Zaman geçtikten sonra bu sinir hücrelerini geri getiremeyiz. Damarı açsak bile fayda görmeyecektir. Nöron kaybı olan hasta, damarı açılsa bile fayda görmez. Bekledikçe ve zaman geçtikçe müdahale ettiğimiz hastalarda komplikasyon oranı artmaktadır. Burada en sık karşılaştığımız komplikasyon, beyin kanamasıdır."  

Yaptığı cerrahi müdahalenin akademik yayınını da hazırladığını ifade eden Özdemir, tıp dünyasında otorite kabul edilen Acta Neurology dergisinde çalışmasının yayımlandığına dikkati çekti.

noroloji
selcuk universitesi
gokhan ozdemir
pica
Yorum (5)
Prof SR
1. Derginin dogru adı ACTA NEUROLOGICA BELGICA 2. Bu dergi tıp dunyasında otorite fln değil. 3. Selective intra-arterial recombinant tissue-plasminogen activator in a case of acute posterior inferior cerebellar artery occlusion başlıklı bir vaka bildirisinden ibaret konu. 4. Stroke isimli dergide bir makale yayınlayın da reklamınızı yapın. Biz de tebrik edelim. Bu nedir arkadaş..
40
Cevapla
Doktor
Sayın profesör ismiyle yorum yapan arkadaşımız Bu vakada tPA selektif olarak artere verilmiş. PICA gibi ince bir arteri girişimsel olarak kanule edebilmek bile büyük bir başarı. Türkiyede bu işlemleri yapan az sayıda girişimsel nörolog var. Kaldı ki Gökhan hoca bölgede iyi bilinen ve birçok SVO ya çok başarılı girişimsel işlemler yapan birisidir. Bence küçümsemek yerine saygı duysaydınız daha erdemli bir davranış göstermiş olurdunuz. Unutmayın önce hekim hekime saygı göstermeli ki sonra hastalardan kendimize saygı bekleyelim.
13
Cevapla
Ali akdeniz
Benim 2 yazım var bu dergide şimdi 3. yazımı gönderecem, bu kadar haber olmadık iyi mi
11
Cevapla
Hakan Ertan
Bu lider derginin impact faktoru 1.7...
7
Cevapla
Hakan Ertan
Bu dergi siralamada 235.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir