Medimagazin logo

Amerikadaki doktorlar endişeli: Mahkemenin verdiği bu karar sonrası konsültasyona cevap vermeyebilirler!

ABD’de bir mahkemenin verdiği karar hekimleri daha fazla yükümlülük altına sokabilir. Hekimler ise defansif tıp gelişimiyle konsültasyonlara yanıt vermeyebilirler
Amerikadaki doktorlar endişeli: Mahkemenin verdiği bu karar sonrası konsültasyona cevap vermeyebilirler!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-ABD’nin Minnesota eyaletinde bir mahkeme, malpraktis davasının açılması için doktor-hasta ilişkisinin mutlaka kurulasına gerek olmadığına karar verdi. 

Sözkonusu Mahkemenin verdiği karar şu olaydan sonra gerçekleşti:
Karın ağrısı, ateş, üşüme, öksürük ve nefes darlığı semptomları ile bir tıp merkezine başvuran 54 yaşındaki kadın hasta için klinik hemşiresi, bölgedeki hastanede görevli bir hekime telefon açarak hastanın hastaneye yatışının gerekli olup olmadığını danıştı. Konsülte edilen hekim ise 10 dakikalık bir telefon görüşmesinin ardından hastanın hastaneye yatışının gerekli olmadığını belirtti. Klinik hemşiresi diyabet ve ağrı kesici ilaç önererek hastayı evine gönderdi. 3 gün sonra hayatını kaybeden hastanın otopsisinde tedavi edilmemiş stafilokoka bağlı sepsis nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

Hastanın oğlu hem tıp merkezine hem de telefonla tıbbi görüş alınan doktor aleyhine dava açtı. 

Bölge mahkemesi tıp merkezi ve hekimin yanında bir karar alarak gayrı resmi telefon görüşmesinin doktor-hasta ilişkisi anlamına gelmediğine hükmetti. Temyiz başvurusunun ardından ise Yüksek mahkeme, hemşire aracılığıyla hasta-doktor ilişkisinin kurulduğuna ve hekimin kararının ‘dikkatsizce’ olduğuna hükmetti.

Minnesota Tıp Birliği ise kararı eleştirirken hekimlerin bu karardan sonra kendilerine danışılan hastalarla ilgili fikir beyan etmemeyi seçebileceklerini vurguladı. Kararı ‘ürpertici’ olarak değerlendiren Tıp Birliği, tıbbi karar verme uygulamalarının olumsuz etkileneceğini ve sonuç olarak hastalara zarar vererek sağlık harcamalarının artabileceğine dikkat çekti.

sağlık hukuku
malpraktis
konsültasyon
Yorum (3)
A
Bakin amerirkada tıp birliği diye bir oluşum var ve orada doktoru direk dava edemiyorsun diye biliyorum. Önce bir heyet şikayeti değerlendiriyor. Gerçi her eyaletin farklı kanunları var. Ama turkiyede durum daha vahim.
60
Cevapla
ömer hayyam
TÜRKİYE DE ADAMI 1 DEFA GÖRMÜŞÜM, AMA BANA JAPON GİBİ SENİN HASTAN ETİKETİ YAPIYORLAR !!! TETKİK İSTEMİŞİM YAPTIRMAMIŞ, AMA SENİN HASTAN ! REÇETE VERMİŞİM ALMAMIŞ, AMA SENİN HASTAN ! ÖNERİ SUNMUŞUM YAPMAMIŞ, AMA SENİN HASTAN ! AMELİYAT DEMİŞİM, OLMAMIŞ , AMA SENİN HASTAN ! EMEĞİMİN KARŞILIĞINI İSTEMİŞİM VERMEMİŞ, AMA SENİN HASTAN ! YANİ KESİNLİKLE HASTA HEKİM İLİŞKİSİ KURULMAMIŞ AMA HER ŞEKİLDE BENİM HASTAM OLUYOR, HASTANIZ GELDİ DENİLEREK ARANILIYORUM.., SİSTEMDEN BAKIYORUM 1-5 YIL ÖNCE GELMİŞ VE YUKARIDA YAZDIKLARIMI UYGULAMIŞ, YAPMIŞ... BAKIN HASTA REÇETENİZİ ALMAMIŞSA HASTA HEKİM İLİŞKİSİ KURULAMAMIŞTIR... TAHLİLLERİNİ YAPTIRMAMIŞSA HASTA HEKİM İLİŞKİSİ KURULAMAMIŞTIR... ÖNERİLERİNİZİ YAPMAMIŞSA HASTA HEKİM İLİŞKİSİ KURULAMAMIŞTIR... EMEĞİNİZİN KARŞILIĞINI VERMEMİŞ VE VERMEYECEKSE HASTA HEKİM İLİŞKİSİ KURULAMAMIŞTIR... HASTA HEKİM İLİŞKİSİ KURULSAYDI ZATEN SORUN OLMAZDI...
82
Cevapla
dr
Seviye , hastane koridorunda karşılaştığın eski bir hastanın ağzını açarak "şu boğazıma bi bakıver" ya da bitakım kağıtları göstererek ayaküstü "şunlara bi baksana" düzeyinde. Bakmazsan da en azından hoş olmayan bitakım laflar işitebilirsin. Peşine bile takılabilir, ta ki kağıtlara baktırıncaya kadar. Eee, bu ortamda haliyle hata olabilir, o kadarı kadı kızında bile olur !!! Artık işin yoksa mahkemede hesap ver, hasta yakınlarıyla uğraş... ÇÖZÜM : Sevk zincirini kesin ve ödün vermeden işletmek . Ortamı semt pazarı görünümünden çıkarmak. Bu kadim mesleğe daha bir saygınlık, ciddiyet, dinginlik,sakinlik getirmek şart.
49
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir