Medimagazin logo

Anestezi malzemesinden sanata...'Atık malzemeler çöpe gitmesin'

TÜRK Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'nce düzenlenen yarışmayla anestezi ve yoğun bakım ünitelerinde kullanılan tıbbi atıklar, sağlık çalışanları tarafından sanat eserlerine ve kullanılabilir eşyalara dönüştürüldü.
Kaynak: DHA
Anestezi malzemesinden sanata...'Atık malzemeler çöpe gitmesin'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya'nın Belek turizm bölgesinde gerçekleştirilen Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'nin 52'nci Ulusal Kongresi'nde, anestezi ve yoğun bakım ünitelerinde kullanılan her türlü tıbbi atığın doğaya bırakılması yerine geri dönüşümünün sağlanması yönünde farkındalık oluşturulması için 'sürdürülebilirlik' ana tema olarak belirlendi. Bu kapsamda dernek tarafından atıkların geri dönüşümüyle ilgili yarışma düzenlendi. Yarışmacılara ilham olması açısından da derneğin desteğiyle Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Endüstriyel Tasarımcılar Hande Işık Tosun ve Mert Tosun, atıklardan Arbor Esthesia (Duygu Ağacı) oluşturdu. Yarışma kapsamında sağlık çalışanları, anestezi ve yoğun bakım ünitelerindeki atıkları Atatürk silüetli Türk bayrağı, çamaşır sepeti, sehpa, tabure, heykel, tablolar, kedi evi, süs objeleri gibi çeşitli eserlere dönüştürdü.

Kongre Başkanı Gazi Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Özköse Şatırlar, kongrede bu yıl daha yaşanabilir dünya için sürdürülebilirlik konusunu ele aldıklarını, sloganın da 'Daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir anestezi' olarak belirlendiğini söyledi. Anestezi ve yoğun bakım ünitelerinde katı ve gaz olmak üzere iki atık türü olduğunu belirten Prof. Dr. Şatırlar, bu atıklarla ilgili veri olmadığını, kongrede bu atıkların geri dönüşümüne ve miktarının belirlenmesine yönelik tavsiye kararı alındığını, farkındalık oluşturulmak istendiğini dile getirdi.

'AMACIMIZ, ATIK MALZEMELER ÇÖPE GİTMESİN'

Dünyadaki kirlilik, küresel ısınma ve iklim değişikliğinde anestezik atıkların payını olabildiğince en aza indirmeyi amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Şatırlar, "Bunun için neler yapabilirsek kullanacağımız ilaçlar, seçeceğimiz yöntemler açısından bu kongrede 3 tam gün boyunca bunlar tartışıldı. Bu amaç çerçevesinde katılımcıları motive etmek, üretici yanlarını açığa çıkarmak adına neler yapabiliriz, diyerek birlikte üretelim yarışması düzenledik. Amacımız, ameliyathanede kullanılan ama hastayla bulaşı olmayan atık malzemeler çöpe gitmesin, onları kendi hayallerine göre değerlendirsinler. Sadece amacı belirledik; atık malzeme olacak, kirli olmayacak, enfekte olmayacak sonsuz yapabilirsiniz, diye" dedi.

Örnek olması için ağaç yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Şatırlar, "Zaten bizim kongremizin görselinde de ortada bir ağaç var. Yarısı kuru, küresel ısınma ve kirliliği gösteriyor. Diğer yarısı ise anestezi ışığıyla aydınlanmış yeşermiş bir çınar ağacı. Profesyonel destek aldık. Tasarım mühendisi iki arkadaşımız fikirlerimizi birleştirerek çok zor bir işi başardı. Üstündekilerin hepsi şişe, dezenfeksiyon için kullanılan şişeler. Altında malzemelerin konduğu kutular var, gövde onunla kaplandı. Plaster altlarını sarkıttılar, açtığımız ilaç kapaklarını renkli renkli ağaçtan sarkan çiçekler olarak yaptılar ve etkileşimli bir ağaç oldu. Altından geçerken de ağacın ışıkları yanıyor ve çok sükse yaptı ağacımız" diye konuştu.

Yarışmada enteresan ürünlerin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Şatırlar, "Mesela; çamaşır sepeti, tamamen kapaklardan. Afitap adı verilen ilaçların içinden çıkan bilgilendirme yazı kağıtlarından oluşan heykel var. Uzay lambası denilen ameliyathanede kullanılan bir takım malzemelerden lamba. Atatürk posteri, Atatürk silüetinin olduğu Türk bayrağı, kongremizin mottosu sürdürülebilirlikle paralel karbon ayak izini çiçekli bir ayak izine çevirmek istemişler. Tablolar, yaka iğneleri yapıldı, şişe kapaklarından ve kongreye katılan tüm katılımcıların çantasına birer tane konuldu. Çöp olarak attığımız şeyleri nasıl yeniden kazanabiliriz, mesajını vermek istedik. Zaten sürdürülebilirliğin temeli de bu, bir malzemeyi başka bir malzemeye dönüştürerek kullanmak, çöpe atmamak" dedi.

anesteziyoloji ve reanimasyon
prof. dr. zerrin özköse şatırlar
Yorum (5)
Hasan Akdemir
Beyaz baskın Arbor Esthesia'nın yanındaki katılımcının beyaz saçlarıyla poz vermesi ayrı bir sanatsal uyumluluk olmuş.
13
Cevapla
aydin sinal
"SANAT ESERI" hakkinda yorum yazdim,sildim .Kimsenin hevesini kirmak istemem,Memleketin böyle sanatcilara! ve sanat eserlerine! ihtiyaci var,ameliyat eldiveninden kizilderili kafasida yapilir benden söylemesi.
5
Cevapla
mehmet akdoğan
Çok değerli iki meslektaşım bu eserleri beğenmemiş, TARK 2018'e iştirak eden bir hekim olarak çok üzüldüm doğrusu. Kongrede çok yararlı sunumlar olduğu gibi oldukça sıradışı ve güzel sosyal etkinlikler de yapıldı. Bunlara tanık olmadan uzaktan ahkam kesmek işin kolayına kaçmaktır. Hekimlerin çok yıpratıldığı bir dönemde çok bilmiş iki meslek mensubumuz tarafından alaya alınması beni oldukça üzdü, gerçi bu yorum sahiplerini takip edenler yadırgamazlar.
1
Cevapla
Hasan Akdemir
Kendi kızı bile saçlarını beyaza boyatan birisi olarak, yorumuma bakıp da bu aktiviteyi beğenmediğimi nasıl bir zihinsel süreçle yorumladıklarını anlamadım. Üstelik her türlü sanatsal aktiviteyi desteklediğimi Medimagazin arama motorunda yorumlarımı aratarak bulabileceğiniz gibi sayın Aydın SİNAL ile sanata bakış açımızdaki farklılığı da objektif olarak gözlemleyebilirsiniz.
16
Cevapla
aydin sinal
mehmet akdogan kardesim,anestesi uzmani oldugunuz icin cevap veriyorum,yoksa yoruma yorum yazmam;benim kinayeli kritigim buna"sanat eseri" denmesi,plastik agac de,niyet agaci de,anestesi agaci de ,geri dönüsüm agaci de yani ne dersen de ama "sanat" deme,zaten türkiyede sanatin icine tükürenler varken böyle ucuk-kacik objelerede sanat derseniz gercek sanata ne diyecegimizi bilemeyiz.zaten atik plastiklerden legen,banyo terligi,torba gibi malzemeler yapiliyor,simdi kalk legenede sanat eseri de olurmu? selamlar,sevgiler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir