Medimagazin logo

Araştırma: Bebeklerin sıvazlanmasının doğal analjezik olduğu ortaya konuldu

İngiltere'de yapılan bir araştırma, acı ve ağrılı deneyimler sırasında bebekleri hafifçe sıvazlamanın ağrı kesici etkisi yaratabileceğini ortaya koydu
Kaynak: BBC
Araştırma: Bebeklerin sıvazlanmasının doğal analjezik olduğu ortaya konuldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Oxford ve Liverpool John Moores üniversitelerinden araştırmacılar, 32 bebeğin kan testi yapıldığı sıradaki beyin aktivitelerini inceledi.

Bebeklerin yarısı, bu acılı deneyim öncesinde yumuşak bir fırçayla okşandı.

Bu bebeklerde ağrıya bağlı beyinsel aktivitenin diğerlerine göre yüzde 40 daha az olduğu görüldü.

Doğal analjezik
Araştırma ekibinden Rebeccah Slater, "Dokunuşun hiçbir yan etki riski olmadan analjezik etkisi yarattığı görülüyor" diye konuştu.

Araştırmaya göre, ağrıyı azaltmak için gereken ideal sıvazlama hızı ise, saniyede 3 cm.

Bu hızla onlara dokunmak, daha önce yetişkinlerde ağrıyı azalttığı ortaya çıkan, bebeklerin derisinde bulunan bazı duyu nöronlarını harekete geçiriyor.

Current Biology isimli dergide yayımlanan araştırma, yeni doğan masajı ile prematüre bebeklerin ebeveynleriyle temas ederek bağ kurmasını ve daha az ağrı çekmesini sağlayan 'kanguru bakımı' gibi uygulamaların neden işe yaradığını da açıklayabilir.

i̇ngiltere
liverpool john moores
oxford
rebeccah slater
Yorum (1)
Gül Deniz
İngilizler bunu yeni mi keşfetmiş?Dokunma duyusunu ileten sinir impulsları beyine; ağrıyı ileten impulslardan daha çabuk vardığı için ağrı ekarte edilir hissi verir kişiye...Eskiden ananelerimiz başları ağrıdığında boş yere tülbent sarmazlardı..
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir