Medimagazin logo

Araştırma: Covid-19 pozitif hamilelerde prematüre, sezaryen ve düşük doğum oranları daha yüksek

Türk Neonatoloji Derneğinin Covid-19 pozitif olan hamileler üzerinde yaptığı araştırma, virüs taşıyan gebelerin prematüre, sezaryen ve düşük doğum oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Covid-19 pozitif hamilelerde prematüre, sezaryen ve düşük doğum oranları daha yüksek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk bilim insanları, Covid-19 pozitif olan hamile kadınlar üzerinde bir araştırma yaptı. 

European Journal of Pediatrics dergisinde yayınlanan çalışma literatürdeki yenidoğan alanında yapılan en geniş kapsamlı (125 PCR pozitif gebe) araştırmalardan biri.

Araştırmanın sonucuna göre, Covid-19 pozitif 125 hamiled  prematüre, sezaryen ve düşük doğum ağırlığı oranları literatüre benzer şekilde yüksek oranlarda çıktı. Araştırmada incelenen 6 hamile kadın ise hayatını kaybetti. Bebeklerden 5'i ise kurtarıldı.

Sağlık Bakanlığı İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. M. Yekta ÖNCEL, ''Salgının ilk dönemlerinde gebelerle aynı yaştaki kadınların mortalitesi arasında fark yok denirken bizim maternal mortalite oranımız yüksek çıktı. 125 annenin 8'i (%6.4) yoğun bakıma yatarken, 6'sı (%4.8) ex olmuş. Bebeklerdeki pozitiflik oranımız ise %3.3 (4/120) saptandı. Bebeklerdeki pozitiflik oranı literatürle benzer olup, pozitif bebeklerde yaşanan çoğu morbiditeyi aslında prematüriteyle ilişkilendirebiliriz.'' ifadelerini kullandı.

Araştırmanın ortaya koyduğu veriler şu şekilde:

''COVID-19'lu hamile kadınlar ve yenidoğanlarına ilişkin sınırlı veri mevcuttur. COVID-19 ile enfekte kadınlardan doğan yenidoğanların epidemiyolojik ve klinik özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık. Türkiye'deki 34 yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBB) COVID-19'lu annelerden doğan yenidoğanlarda çok merkezli bir kohort çalışması yapılmıştır. RT-PCR testi pozitif olan gebeler (n = 125) ve yenidoğanları kaydedildi. Sezaryen, prematürite ve düşük ağırlıklı bebek oranları sırasıyla% 71.2,% 26.4 ve% 12.8 idi. 125 anneden sekizi (% 6,4) mekanik ventilasyon nedeniyle yoğun bakım ünitesine yatırıldı, altısı öldü (% 4,8). Yenidoğanların çoğu (% 86,4) YYBB'de izolasyon odalarında takip edildi. 120 yenidoğandan dördünde (% 3,3) pozitif RT-PCR testi sonucu vardı. İlk gün alınan örnekler negatif olmasına rağmen, yenidoğanlardan biri ikinci günde, diğer ikisi beşinci günde pozitif hale geldi. Entübe edilmiş bir vakada derin trakeal aspirattan alınan örnek ilk gün pozitif çıkmıştır. ''

Makalenin tamamını okumak için tıklayınız...

covid-19
yeni dogan
sars-cov-2
hamile
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir