Medimagazin logo

Aşı yaptırmayan aileye ceza verilmeli

Aşı karşıtı kampanyalara karşı mücadele eden Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Vural, her çocuğun erken tanı ve tedaviye ulaşma hakkı olduğunu belirterek "Bu hakkın elinden alınması söz konusu bile olmamalı, aşı ailenin keyfi kararlarına bırakılmamalı" dedi.
Kaynak: SABAH - GÜL KİREKLO
Aşı yaptırmayan aileye ceza verilmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Vural, "Ulusal Tarama Programı"nın uygulanmasını engellemenin ileride geri dönüşü olmayan hasarlara neden olacağını söyledi. Aşı karşıtı kampanyalar yüzünden ölümcül bulaşıcı hastalıkların gelişmiş ülkelerde dahi görülmeye başladığını belirten Vural, "Fransa'da 11 aşı mecburi hale geldi. Bu aşıları yaptırmayana 2 yıl hapis cezası ve 30 bin euro para cezası var. Bizim ülkemizde de aşı yaptırmayana ceza verilmeli" diye konuştu.

TARTIŞMAK UTANÇ
Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, 21. yüzyılda aşıları tartışıyor olmaktan utandığını belirterek "Sağlık Bakanlığı'nın sağlık alanında yaptığı en önemli çalışma çocuklarımızı Avrupa'dan daha iyi bir aşılama takvimi ile aşılamasıdır" şeklinde konuştu. "Ailelerin çocuklarına aşı yaptırmayarak zarar vermeye hakkı yok" diyen Doç. Dr. Ayşe Çiğdem Aktuğlu Zeybek ise uygun kanunlar oluşturulmasını istedi.
 

aşı tartışması
türk pediatri kurumu
Yorum (3)
uzman
Aşıların tartışılmaya açılması gerçekten toplum adına büyük bir utanç nedenidir. Gerek cahil, gerekse kültürlü görünen doktor, avukat vb farklı mesleklerden cahillerin elinden çocuklarının kurtarılması gerekir. Gerek doktor kimliği gerek hukukçu kimliği ile aşılar ile ilgili yanlış bilgilendirme ve algıya sebep olanlar için hukuk sisteminde bir karşılık ve yaptırım olmalıdır. Ciddi bir kanuni boşluk var, çok ama çok geç kalındı. Bu sadece bir çocuğu ilgilendiren bir mevzu değil, halk sağlığını ilgilendiren bir durumdur. Aşısını yaptırmayan hakkında veya bına sebep olan hakkında bu ülkede yaşayan geriye kalan 80 milyonun şikayetçi olabileceği bir kanun düşünülmelidir.
3
Cevapla
Ferhat Arslan
Sorular ve cevaplar net olmalı 1- Hangi aşı 2- Kime 3- Aşı etkinliği ne kadar? Bilim adamları hukuki yaptırımların yapılmasını isteyemez. Durum bildirir raporunda uzmanlık alanının gerektirdiği bilgiyi istenirse mahkeme ile paylaşır. Aşı ile ilgili çalışmalarını ulusal ve uluslararası bilim mecralarında yayınlar. Görev alanı budur.
3
Cevapla
ferhat arslan
Enfeksiyon hastalıkları doçenti olmam yorum yazmam için yeterli değil galiba. Aşı şirketlerinden paramı alıyorsunuz.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir