Medimagazin logo

Bilim Kurulu üyesi: Okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Vaka sayıları, tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir" dedi.
Kaynak: DHA
Bilim Kurulu üyesi: Okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yamanel, tatil beldelerinde oluşan kalabalığın, okulların açılıp açılmayacağına nasıl etki yapacağını DHA'ya değerlendirdi. Prof. Dr. Yamanel, sürecin çok dinamik olduğunu belirterek, "Vaka sayıları gün gün takip ediliyor. Vaka sayıları artış gösterirse okulların açılmasıyla ilgili de yeni kararlar alınabilir. Vaka sayıları tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer yeni kararlar alınabilir" dedi.

'TÜRKİYE'NİN R DEĞERİ 1'İN ÜZERİNE ÇIKTI'

Prof. Dr. Yamanel, Türkiye'nin R değerine (virüs bulaştırma katsayısı) ilişkin, "Türkiye'nin R değeri 1'in altına inmişti. Son artışlar ile R değeri 1'in üzerine çıktı. 'R değerinin 1'in üzerine çıkması' demek yayılımın artışını gösteren bir durum. Şu an da ikinci pik riski söz konusu değil ama 5-10 günlük periyot çok önemli. Eğer tatil beldelerinden bir yayılım söz konusu olursa o zaman birinci pikin üzerine ikinci artış da söz konusu olabilir" diye konuştu.

'DEĞİŞİKLİĞİN AMACI DÜNYADAKİ TABLOYA EŞLİK ETMEK'

Prof. Dr. Yamanel, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı günlük koronavirüs tablosunda yapılan değişiklikle ilgili, "Bu değişikliğin amacı, bütün dünyada kullanılan tabloya eşlik etmek o nedenle yapıldı. Ağır hasta, ciddi hasta kategorisi eklendi. Yoğun bakım hastası ve entübe hasta sayıları da bu ciddi hastaların içine koyuldu" dedi.

Türkiye'deki aşı çalışmalarına da değinen Yamanel, "Türkiye'de 2 aşı çalışması çok önemli yol katetti. Çalışmanın fazları devam ediyor. 4-6 ay sonra aşı insanlar üzerinde denenecek duruma gelebilir" diye konuştu.

'KORONAVİRÜS MEVSİMSEL GRİP İLE KARIŞACAK'

Prof. Dr. Yamanel, sonbaharda görülen mevsimsel grip ile koronavirüsün karıştırılabileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Koronavirüs grip benzeri bir tablo yapıyor. Bu nedenle tabi ki de mevsimsel grip ile karışacak. Bunun karışmaması için mümkün olduğu kadar grip aşısının olunması gerekir. Koronavirüs ile mevsimsel gribi birbirinden çok önemli ayıran şeyler yok. Ama koronavirüsün yaptığı enfeksiyonda özellikle tat ve koku almada bozukluk meydana geliyor. Bu gripte de meydana geliyor ama koronavirüs enfeksiyonlarında daha fazla oluyor. Koronavirüs ciddi enfeksiyon yapabilen ve hızla ilerleyen bir hastalık. Kendilerinde grip benzeri bulgular olan insanların müracaat edip bir hekim tarafından değerlendirilmeleri gerekir."
 

koronavirus
gulhane egitim ve arastirma hastanesi
gata
okullarin acilmasi
Yorum (3)
bozeren
okullarda zaten çok bir şey öğretilmiyor. okuma-yazma, toplama-çıkarma, Türkiye'nin nehirleri, komşuları, Ankara, Ağrı dağı, Konya ovası, Kızılırmak, ve belki birkaç basmakalıp bilgi daha.. bunları öğretmek için 1+4+4+4 toplam 13 yıl mecburi eğitime gerek yok.. bunlar okula gelmeden ailesi tarafından da öğretilebilecek şeyler.. liseler adeta birer "ergen kreşi".. genç işsizlik rakamlarını düşük göstermekten başka bir işe yaramıyor. mecburi eğitim sadece ilkokul ile - sadece 4 yıl- sınırlandırılırsa, karantina sürecinde okul da yeter, öğretmen de.. okumak isteyen okur, istemeyen okumaz. tok ağırlamak zordur.
8
Cevapla
Hasan Akdemir
Ben de otuzlu yaşlardayken aynı sayın bozeren gibi düşünüyordum, sonra okulun sadece bilgi pompalanan bir yer olmayıp sosyalizasyon, diğer insanlarla iletişim kurma yöntemleri, bireyin kendisini ve çevresini algılamada olgunlaşma ve empati gelişimi için gerekli bir yer olduğunu farkettim. Empatiden yoksun, BENden BİZe geçememiş nesiller istemiyorsak okullar şart.
15
Cevapla
hasan
Gerçekten de eğitim sistemimizde bir hata var. Atatürk'ün Fransızca konuşmasını hayranlıkla izledim. Demek ki o zamanlar mahalle mektebi , rüştiye, sultani diye kötülediğimiz okullar iyi bir eğitim veriyormuş. Doktora yapacak bir insanın bir yabancı dili iyi bilmesi gerekiyor, ama maalesef UYD gibi basit bir sınavdan bile adaylar zorlanıyor. Mutlaka eğitime bir çare bulmamız gerekiyor. Çocuğum bu tatil döneminde EBA ve bedava İngilizce ders programlarını izleyerek yabancı dilini kuvvetlendirdi. Maalesef eski bakanlarımızdan Üstündağ 3 ayda 3 yıllık okulları tamamlatarak bir sürü öğretmen yetiştirdi. Bu bozulan sistem hiçbir zaman düzeltilmedi. Büyüklerimizden bu duruma sür'atle el atmalarını bekliyoruz. Hiçbir şey yapamayanlarsa da sanal eğitim programları hazırlayarak bunların belirli saatlerde ülkemizde yayın yapan resmi ve özel tüm TV kanallarında yayınlamasını sağlasalar duacı oluruz. Hiç olmazsa hevesli öğrenciler kendilerini yetiştirirler.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir