Medimagazin logo

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çokuğraş: 5-11 yaş için aşı tanımlanabilir

Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede vaka sayıları artmaya devam ediyor. Uzmanlar 5-11 yaş için aşı tanımlamasının gündemde olduğunu ifade etti.
Kaynak: Milliyet - Mert İnan
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çokuğraş: 5-11 yaş için aşı tanımlanabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, vaka artış hızının en etkili olduğu grup olarak aşısız çocuklar öne çıkarken uzmanlar, 5-11 yaş için aşı tanımlamasının ise bu hafta içinde uygulamaya geçilebileceği iddia edildi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden ve aynı zamanda Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, solunum yolu enfeksiyonlarının son bir aydır çocuklarda adeta zirve yaptığını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Aileler, haklı olarak çocukları için endişeleniyorlar. Ancak sokağa çıktığımızda birçok kişinin mevcut tablo ve Omicron etkisine aldırmadan adeta Kovid salgını yokmuş gibi davrandığını görüyoruz. 12-18 yaş grubundaki aşılanma oranımız ailelerin çekingen tavrı nedeniyle çok düşük seyrediyor. 5-11 yaş grubunun aşısız olması bu grubu virüse karşı tamamen açık hale getiriyor. Bu hafta içerisinde 5-11 yaş aralığındaki çocuklar için aşı tanımı yapılması gündeme gelebilir. Çocuk Kovid-19 vakalarında yatan hasta sayısında artış olmasa da MIS-C vakalarında bir kıpırdanma söz konusu."

'Kusursuz fırtına'

Çocuk göğüs hastalıkları uzmanı, Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise 10-11 yaşında olup, ikinci kez Kovid-19 geçiren çocukları görmeye başladıklarını belirterek "Oranı çok az olmakla birlikte Influenza A ve Kovid-19'un birlikte görüldüğü ve 'kusursuz fırtına' diye tabir ettiğimiz tabloya da şahit oluyor, duyuyoruz." dedi. Çocukları etkileyen ve gittikçe yaygınlaşan üç virüsün Omicron, Influenza ve Rinovirüs olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, şöyle konuştu:

"Okullarda haftalık olarak Kovid-19 tarama testleri yapılmalı. Farklı virüs türleriyle hastalıkların ortaya çıkması endişe ve paniğe de yol açıyor. Ancak istatistiklere göre 5 yaş altında olup kreş veya eğitim kurumuna giden çocuklar bir yılda 12-15 kez ateşli hastalık geçirebiliyor. Bizim en büyük sıkıntımız 12-18 yaş dilimindeki Kovid-19 aşı oranlarımızın istenilen düzeyde olmaması. Aşılı olup yoğun bakımda yatan hasta oranımız ise ABD'ye kıyasla daha yüksek. Bunun nedeni de inaktif Çin aşısından kaynaklanıyor. 12-18 yaş grubuna dünyada inaktif aşı uygulayan tek ülkeyiz. Hong Kong bile çocuklarda mRNA aşılarını uyguluyor. Aşı yaşını aşağı çekip, yaygınlaştırmamız gerekiyor. MIS-C riski yeniden ortaya çıkmaya başladı. Delta varyantının etkin olduğu dönemde MIS-C vakalarındaki sayı artmıştı. Omicron'a bağlı artışı da ne yazık ki 10 gün içinde görmeye başlayacağız. 'Okullar kapatılsın' diyemeyiz ancak ders süreleri ve sınıflardaki yoğunluğun mutlaka azaltılması gerekiyor. Sınıfları bölmek, bazı derslerden fedakarlık etmek, temel eğitim dışındaki dersleri internet üzerinden yapmak doğru olacaktır. Bizim yaptığımız en büyük yanlış 'Ya hep, ya hiç' dememizden kaynaklanıyor."

kovid-19 aşısı
prof. dr. haluk çokuğraş
prof. dr. elif dağlı
prof. dr. mehmet ceyhan
Yorum (1)
YAVUZ ERGÜN
Hadi inşaAllah, hepimiz 5 er doz aşımızı olduk, şükür korunduk, ama çocuklarımız en insidansı yükselen grup oldukları halde ve yunanistan bile çoktan 5 yaş üstünü koruma aşılama yapmışken geç de olsa hayırlı olsun
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir