Medimagazin logo

Bilim Kurulu Üyesi: Sağlık çalışanları çok yoruldu, motivasyon gerekiyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova: İlk döneme göre hem ilaç hem hastaneler bağlamında daha hazırlıklıyız tabii ki. Birtakım kurallar uygulanmaz ise şöyle bir tehlike var: Sağlık çalışanları çok yoruldu. Sağlık çalışanlarının motivasyonlarının arttırılması, onların da dinlenmesi gerekiyor
Bilim Kurulu Üyesi: Sağlık çalışanları çok yoruldu, motivasyon gerekiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında, sonbaharda beklenen muhtemel "ikinci dalgaya" ilişkin uyarılarda bulundu.

Taşova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normalleşme sürecinde toplumun büyük kısmının Kovid-19 öncesi dönemdeymiş gibi davranmaya başladığını söyledi.

Sosyal mesafenin yanı sıra maske takılmadığını ve maskelerin yanlış kullanıldığını belirten Taşova, bunun sonucunda pozitif vaka rakamlarında da artışlar görüldüğünü kaydetti.

Taşova, Kovid-19 sürecinin devam ettiğini ve herkesin, hem kendisi hem de başkaları için maske, hijyen, sosyal mesafe kurallarına uyması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:


"Sosyal mesafeye çok da önem veremiyoruz. Normalleşme ya da hafif gevşeme kısmı derken tam anlamıyla normalleştik. Dolayısıyla sosyal mesafenin birçok alanda ihmal edildiğini görüyoruz. Bunun akabinde ister istemez rakamlarımızda artışlar görülüyor. Allah'tan şu anda yoğun bakım anlamında riskli gruplarla ilgili olarak daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim ama bu artış bizi endişelendiriyor. Bu anlamda bakıldığında özellikle sosyal mesafenin çok uygulanmadığını görüyoruz. Özellikle düğünlerde ve parklarda, maske takma ve sosyal mesafe kuralları uygulanmıyor."

Taşova, 65 yaş ve üstünün kendilerini çok daha iyi koruduğunu, gençlere göre maske ve sosyal mesafeye daha çok dikkat ettiklerini dile getirdi.

- Muhtemel "ikinci dalga" uyarısı

Kurallara uyulmazsa, pozitif vaka sayılarının sonbaharda beklenen muhtemel "ikinci dalgada" daha da artacağını belirten Taşova, şunları kaydetti:

"İlk döneme göre hem ilaç hem hastaneler bağlamında daha hazırlıklıyız tabii ki. Birtakım kurallar uygulanmaz ise şöyle bir tehlike var, sağlık çalışanları çok yoruldu. Sağlık çalışanlarının motivasyonlarının arttırılması, onların da dinlenmesi gerekiyor. Bu ara süreci (normalleşme) bu amaçla kullanmayı çok istedik açıkçası. Sosyal mesafe, maske, hijyen gibi kurallara uyarsak, toplumda virüsün yayılım hızının azaldığını görüyoruz ama uymadığımız zaman da bu artacaktır. Herkes için gerçekten önemli bir döneme giriyoruz. Tekrar vurgulamak istiyorum, sağlık çalışanları çok yoruldu. Burada en önde savaşan kişiler de onlar. O yüzden kendimiz, sağlık çalışanları ve büyüklerimiz için daha dikkatli olmamız gerekiyor."

Kovid-19'un normal viral bir hastalık olarak kabul edilebilmesi için toplumun yüzde 60-70'inin hastalığı geçirmiş olması gerektiğinin altını çizen Taşova, henüz o rakamlara ulaşılamadığını dile getirdi.

Taşova, salgınla mücadelede devletin, sağlık çalışanlarının ve vatandaşın yapması gerekenlerin sacın ayaklarını oluşturduğunu, birinde aksaklık olursa bugüne kadar yapılan mücadelenin boşa gideceğini belirtti.

koronavirus
prof. dr. yesim tasova
ikinci dalga
bilim kurulu üyesi
sağlık çalışanları
Yorum (12)
Emekli EKK Hemşiresi
Kıymetli hocam yormayın kendinizi .Davul birinde tokmak birinde olduğu müddetçe hiçbir şey düzelmez . İnsanlarımızın davranışları için ne diyeceğimi bilemedim. Saygılarımla.
10
Cevapla
Dishekimi
Oo balkondan alkış geliyor.acip motive oldum bak!
11
Cevapla
s akın
Sağlık çalışanlarını şu an para motive edebilir.Performans işlemmpuanları sıfırlandı çoğu branşta .Haziran ayı döneri Sıfır. Bu kadar emeğin karşılığı yok.Uzman dr maaşlarının sabit askeri hekimlerle eşitlenmesini istiyoruz.
23
Cevapla
M.H.
İsmini vermeyeyim bu ay benim çalıştığım hastanede pandemiden dolayı ortalamadan aldığım döner 250 lira.evet yanlış yazmadım.tam 250 lira.mikrobiyoloji uzmanı doktorum ve PCR laboratuvarında çalışmaktanda helak oldum ! benden motive olmamı bekleyenlerede duyurulur!
22
Cevapla
Kamil Ömür
Aşağıda bir arkadaş yazınca aklıma geldi. Bir ara askeri hekimler çok ağladı. Askeri hekim 2000 lira, sivil hekim 10.000 lira alıyor. Bu hak mı? 2000 lira teğmen maaşıydı. 10.000 lira 100 doktorda 1, 2 doktor alıyordu. Ben 5000 bile alamıyordum. Neyse sonunda askeri hekimlere sağlık tazminatı adı altında iyi bir zam yapıldı. Şu an Kıdemli Tabip Albay 17.000 lira alıyor. Jandarma tabip yüzbaşı 14.000 lira. Dönerlerin kuşa dönmesiyle uzman doktor ortalama ücreti 10.000 lira. Bazı yerlerde maaş artı sabit var. Üstü yok o zaman 8200 lira. Döner sermaye maalesef zaman içinde eridi, üstelik döner sermaye alıyoruz diye çıplak maaş kuş kadar kaldı. 30 yıllık uzman doktor maaşı 4644 lira. Resmen rezalet. Tam Gün yasası çıkarken bile çıplak maaşa zam yapmayanlardan askeri doktor maaşı beklemek hayaldir. Şu sabiti bari maliye verse o bile iyi. Hiç olmazsa dönerden mahsup edilmez alacağımız döner sermaye miktarı artar. Bunu da yapacaklarını sanmıyorum.
37
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir