Medimagazin logo

Biontech aşısında kağıt imzalatılması sorulara neden oluyor

Biontech aşısının da yurda girmesi ile Türkiye iki koldan aşılama faaliyetlerini sürdürüyor. Biontech aşısının yapım sürecinde kağıt imzalatılması ise bazı vatandaşlarda soru işaretlerine neden oluyor.
Kaynak: YENİ ŞAFAK - Aybike Eroğlu
Biontech aşısında kağıt imzalatılması sorulara neden oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Biontech aşısının da yurda girmesi ile Türkiye iki koldan aşılama faaliyetlerini sürdürüyor. Biontech aşısının yapım sürecinde kağıt imzalatılması ise bazı vatandaşlarda soru işaretlerine neden oluyor. Yeni Şafak'a konuşan Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, "Biontech de Coronavac gibi etkili ve güvenli bir aşı. Kağıt imzalatılmasının temel sebebi bana göre şirket politikası. Her şirket kendine bir yol tayin edebiliyor. Biontech dünyanın dört bir yanında en çok tercih edilen aşılardan biri. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bu aşıyı olabilir. Soru işaretlerine takılmaktan öte, aşı olarak bir an önce koronavirüs salgınından kurtulmaya bakmalıyız" dedi.

30 DAKİKA GÖZETİMDE KALIN

Aşılama sürecinde alerjik hastalığı olan vatandaşların da ikilemde kaldığına dikkat çeken Başkan Akçay, "Alerjik astım, egzama, alerjik nezle ve diğer alerjik hastalığı olan kişilerin gerek aşı olmasında sakınca yok. Sadece alerjik hastalığı olanların aşılarını hastane ortamında yaptırmaları ve aşı sonrası 30 dakika gözetim altında beklemeleri faydalı olur" dedi.

PEG ALERJİYİ TETİKLİYOR

Biontech aşısının içeriğinde yer alan PEG maddesine dikkat çeken Akçay, "Biontech aşısında kullanılan polietilen glikol (PEG) maddesi, mRNA'nın bozulmasını engellemek, suda çözünmesini sağlamayı amaçlıyor. Bu madde birtakım alerjik reaksiyon oluşmasına neden olabilir. İlaç ve besin katkı maddelerine alerjisi olanlar için BioNTech aşısının alerji riski daha yüksek. Bu nedenle özellikle ilaçların tablet formuna alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar, ilaç alerjisinin nedeni tespit edilmemiş olanlar, besin katkı maddesine alerjisi olanların BioNTech aşısı yerine Çin aşısı Coronavac aşısı olması daha emniyetli olabilir" diye konuştu. Akçay, "BioNTech aşısı için milyon doz aşı başına yaklaşık on bir vakada şiddetli alerjik reaksiyon gözlendi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin bir raporuna göre, bu alerjik reaksiyonların yüzde 71'i aşılamadan sonraki 15 dakika içinde gelişmiş ve çoğunlukla (yüzde 81) bir alerji veya alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerde meydana geldiği bildirildi" dedi.

ÖLÜMCÜL REAKSİYON BİLDİRİLMEDİ

Aşıların yan etkileri konusunda da bilgi veren Prof. Akçay, "Pfizer-Biontech COVID-19 aşısı yan etkileri diğer yetişkin aşılarına benzer. Klinik denemeler sırasında, çok yaygın olarak kabul edilen sıklık sırasına göre Enjeksiyon yerinde ağrı ve şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme, eklem ağrısı ve ateş gibi yan etkileri var. İkinci dozdan sonra ateş daha fazla görülüyor. Çin'in coronavac aşısında en sık görülen yan etki yüzde 17 oranında enjeksiyon bölgesinde ağrı oldu. Genelde hafif seyreden bu ağrının 48 saat içinde geçtiği gözlemlendi. Şimdiye kadar ölümcül bir reaksiyon bildirilmemesi ise oldukça önemli" ifadelerini kullandı.
 

biontech
Yorum (12)
Can K
"Kâğıt imzalatmak" nedir? Hastalar boş kağıt mı imzalıyor? Yoksa senet mi? Belki de o kağıt dediğiniz şey aydınlatılmış onam formudur.
28
Cevapla
Marjaani
" Neden aşı olacaklar kağıt imzalıyor? " hâlâ soru işareti... Neden şirket/firma sorumluluk almıyor???
18
Cevapla
ilker
aşıdan doğacak her türlü sorumluluğu aşı olana mal ediliyor.yanı riskli bir aşı arkadaşlar..hastanede nasıl beyın yada kalp ameliyatı olurken yada kemotrapi gördüünüz zaman ölüm riski ni kabul ediyor ve kağıt imzalıyorsanız aynısı bunda da var.dr lar yalan söylüyor.insanları aydınlatmıyor.yakınımızda bir çok insan aşı olduğu halde öldü ve otopsi yapılması yasak.bunu neden açıklamıyorlar?bizler grip aşısı her yıl olduk.verem çiçek gibi bir çok aşı faydalı olduğu için zararı olmadığı için imza bile almadan direk yapılıyor.bununla ilgili boş konusan dr arkadaş zararı yok dıyor ya.o bir imza versin bütün sorumluluk bana aittir diye bende burdan söz aşı olmaya geleceğim.bütün insanları denek kullanıyorlar.faydalı ve covid için etkili olduğu kesin olmuş olsa kimseden imza alınmaz arkadaşlar bunu bilin.aşı kesınlıkle olmayın benden tavsiye.
7
Cevapla
TAYFUN
dr can bey aydınlatılmış onam formumu dediniz anlamadım ? hiç bir mesuliyet kabul edilmediği yazıyor orada acaba siz ne anlatıyorsunuz. yan etkileri neden anlatılmıyor başka hekimlerin söylediğine göre kardiyovasküler kalp rahatsızlığı belirtileri çok bu ilacın ( BioNTech ) zaten otopside yasa ürgüte göre kimin neden öldüğünü nasıl bileceğiz öldü neden öldü koronadan bence yalan söylüyorsunuz bu aşıyı üreten türk dr uğur beyde bu aşıyı olmadı siz kime ne anlatıyorsunuz.
7
Cevapla
mustafa
Allahım cahil olmanın dayanılmaz boşboğazlığını biz dr.lara da nasip eyle...Bu nasıl bir hayat modu anlamıyorum, olmayın kardeşim aşı-maşı neki sizlere... neticede aşısızların pandemisi oldu zaten.Yürüdüğün yolda bile yan etki var ayağın takılıp düşer başına kiremit düşer belki aydınlanırsın...
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir