Medimagazin logo

Bir hafta içinde 5 doktor 2 hemşire fiziksel şiddet gördü: 'Susma haykır, şiddete haykır'

İZMİR'de son bir hafta içinde 5 doktor ile 2 hemşirenin fiziksel şiddet gördüğünü belirten sağlık çalışanları, meslektaşlarına yönelik bu saldırılara basın açıklamasıyla tepki gösterdi
Kaynak: DHA
Bir hafta içinde 5 doktor 2 hemşire fiziksel şiddet gördü: 'Susma haykır, şiddete haykır'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık çalışanları, son bir haftada, 5'i Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde olmak üzere 7 sağlık çalışanına yönelik gerçekleşen saldırıları protesto etmek için bugün öğlende basın açıklama yaptı. Son olarak basın açıklamasında kısa süre önce de bir üroloji uzmanının 'usulsüz reçete talebine' olumsuz yanıt vermesi üzerine darp edilmesi bardağı taşırdı.

İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi, Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası İzmir Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Demokratik Sağlık Sen İzmir Şubesi ve Genel Sağlık İş İzmir Şubesi üyeleri basın açıklaması için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesinde buluştu. 100'ü aşkın sağlık çalışanı 'Sağlıkta şiddet sona ersin', 'Susma haykır, şiddete haykır', 'Sağlıkta ölümler son bulsun' ve 'Sağlık çalışanlarının yüzde 50'den fazlası işlerini yaparken şiddete maruz kalıyor' pankart ve dövizleri taşıdı. Hastanede sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması için beyaz kod uygumasının yeterli olmadığı vurgulandı. Ardından sağlık çalışanlarından bazıları, sırayla tepkilerini dile getirdi.

Açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, hastanelerde güvenlik sorunu bulunduğunu ifade edip, "Çağrıldığında o güvenlik güçlerinin muhakkak gelmesi ve yardımını sunması gerekir. Burada bu zaafiyeti gördük. Bunu yetkililere duyurmak istiyoruz" dedi.

Aile Hekimi Murat Atam ise, "Bayraklı Yamanlar 20 Nolu Aile Sağlık Merkezi (ASM) ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen salıkta şiddet olaylarının nedenleri hepimizin malumudur. Darp edilen, sözlü ve fiili saldırıya uğrayan camiamız mensuplarına geçmiş olsun diyor ve sağlıkta şiddeti lanetliyoruz" diye konuştu. ASM'deki olayda denetimli serbestlikten yararlanan hükümlünün usulsüz rapor talebinin yerine getirilmemesi üzerine saldırının gerçekleştiğini hatırlatan Atam, "Canı sıkılanın rapor talebiyle gelmesi, bizi zor durumda bırakıyor" dedi.

Saldırı mağduru doktorlardan Enis Yiğitaslan ise, "Her gün yaşadığımız hasta ve hasta yakınlarıyla tartışma, moda olmuş haliyle bir şiddete evrildi. Bazı hasta yakınları, benim de aralarında bulunduğum sağlık çalışanlarına fiziksel şiddet uyguladı" diyerek saldırıları kınadı.

Ortak basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Dr. Hülya Ulaşoğlu ise, "Tüm Türkiye genelinde sağlık ocaklarında, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde alanlara çıktık. Hastanın daha nitelikli sağlık hizmeti alabilmesinin birinci koşulu, çalışanlarını güvenliğinin sağlanmasıdır. Güvenli iş, güvenceli gelecek diyorum" dedi.

Alkışlarla tepkilerini gösteren sağlık çalışanları, daha sonra dağıldı.

sağlıkta şiddet
i̇zmir tabip odası
Yorum (4)
şiddete
Sağlık magandasavar tedbirler : 1. Hemen içeri a) Akli dengesi yerindeyse kodese b) Akli dengesi yerinde değilse kapalı psikiyatri servisi ya da akıl hastanesine, akıllanıncaya kadar, öyle sakinleştirip salıvermek yok. 2. SGK iptal edilecek (uyguladığı şiddetin miktarıyla orantılı olarak). 3. Sağlık kuruluşlarında vatandaşın yoğun olduğu ortamlarda yine uyguladığı şiddetin miktarıyla orantılı olarak hasta yakınlarına bilgi verme, onları sakinleştirme, sağlıkçaya karşı olan saldırılarda araya girme, engelleme gibi görevler
48
Cevapla
Çözüm
Tek çözüm iş bırakma
21
Cevapla
acilde
acilde perişan haldeyiz.hakarete uğramaktan hasta bakamıyoruz.bazı aşağılık hastaların gözünde hayvandan farkımız yok.
33
Cevapla
Dr
Dün takip ettiğim bir yabancı dizinin bir bölümünde adam kendisine işkence etmek isteyen insanlardan kaçıyor ama arazi ormanlık ve yolda tesadüfen bir polis aracı görüyor rica ediyor polise beni şehir merkezine bırak diye polis ben taksi değilim diyip tam dönüp gidecekken adam polisin burnuna hafif bir yumruk atıyor polis adamı hemen kelepçeleyip araca bindiriyor merkeze de telsizle anons geçiyor bana yumruk atan adamı gözaltına aldım getiriyorum diye sonuçta adam kendini bir şekilde o adamlardan kurtarıyor. Bu sahneyi izlerken devletin polisine savcısına hakimine bilumum kamu hizmeti yapan memuruna ufacık fiske vurmayı geçtim yan gözle baksanız ifadeniz alınır kişinin insafına göre ya gözaltı işlemi yapılır ya da devlet memuruna hakaretten işlem görür hapsi boylayabilirsiniz. Durum böyleyken doktorlar bu ülkenin üvey evlatları mıdır? Devlet memuru değiller midir? En kutsal olan insan hayatını kurtarmak sağlığına kavuşturmak sağlığın idame etmesini sağlamakla görevli değiller midir? Bu kamu çalışanlarına hakaret etmek ya da onları darp etmek hakkına vatandaşlar sahip midir? Hakim ve savcılar kendilerine yapılsa gün yüzü gösterilmeyecek bu suç ve suçlulara doktorlar söz konusu olunca neden üç maymuna dönmektedirler? Vatandaşlar sağlığına ancak bu doktorlar sayesinde kavuşabileceğinin farkında değiller midir? Yıllarca süren davalarda kimse hakimi ya da savcıyı darp etmez iken günde yüzlerce hasta bakan bir insanı sırf tuvalete gitme ihtiyacı doğduğu için 2 dakika geç aldığından dolayı darp etmek mecburiyetinde midir? Bu sorular çoğaltılabilir ama çözüm nerede?
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir