Medimagazin logo

Bitkisel ilaç ve geleneksel uygulamalar da SGK kapsamına alınacak

Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını yaygınlaştırarak hastanelerde açmayı hedefliyor. Buna göre, doktorlar artık reçeteye bitkisel ilaçlar ve geleneksel uygulamaları da yazabilecek
Kaynak: HABERTÜRK
Bitkisel ilaç ve geleneksel uygulamalar da SGK kapsamına alınacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, ilaç maliyetlerini düşürmek, vatandaşın kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek ve geleneksel tıp adı altında merdivenaltı işlemler yapanlarla mücadele etmek için geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını (GETAT) genişletmeyi hedefliyor. Buna göre doktorlar, kimyasal ilaç kullanma zorunluluğu olmayan hastalara ya da kanserin ileri safhalarında ilaçla izlenebilecek bir yol kalmadığında reçeteye GETAT yazabilecek. Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre GETAT çoğunlukla koruyucu tıp alanında uygulanacak. Teşhis, modern tıp yöntemleri ve bitkisel takviye aynı grupta anılacak. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte “Anadolu tıbbı” Türkiye’de ve dünyada yaygılaştırılacak.

 


KİŞİNİN İSTEĞİNE BAĞLI
18 üniversite hastanesinde bulunan GETAT merkezlerinin sayısı artırılacak. Bitkisel ürün, geleneksel tedavi gibi uygulamalar hekimler tarafından tavsiye edilecek ve reçetelere yazılacak. Bakanlık, bu tedavilerin modern tıptan ayrı olmadığını, bu nedenle “alternatif tıp” tanımını doğru bulmadıklarını ifade ederken, GETAT reçetelendirmelerini de kişinin isteğine bırakacak. Henüz GETAT kapsamında hangi tedavilerin ve bu tedavilerin ne kadarının SGK tarafından karşılanacağı netleşmedi. Bu sayede antibiyotik kullanımındaki artışların da önüne geçilmesi hedefleniyor. GETAT, daha çok koruyucu hekimlik önerilerinde öne çıkacak.

‘DENEY VE GÖZLEM ŞART’

ABD, Almanya, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın önerildiğini ve SUT fiyatlarıyla karşılandığını söyleyen yetkililer, DSÖ’nün Türkiye’yi GETAT konusunda desteklediğini belirtti. Bakanlık yetkilileri, “Bu hassas ve önemli bir konu. Burada hastalara ‘Ameliyat olma, hocaya git, akupunktura git’ gibi anlam çıkmamalı. Sağlık Bakanlığı bu konuda hekimlerle muhatap olmak istiyor. Onların tavsiyeleri ve reçetelendirmeleri dikkate alınacak. Devlet yararına inanıyorsa bunları karşılayacak. Bunları sunacak insanlar bilim insanları” dedi.

Koruyucu hekimlik sayesinde birçok hastalığın yaşanmadan önüne geçileceğini kaydeden yetkililer, “Bu tür bitkisel ürünlerin antibiyotik yerine kullanılması modern tıbbın da istediği bir şey. Tabii ki birçok geleneksel tıp ürünü ve uygulaması için deney ve gözleme ihtiyaç var. Bunu modern tıp kontrol edecek. Bakanlık bünyesinde sertifika programları açılacak. Her şey kayıt altında olacak. Bu uygulamaların devlete maliyeti daha düşük” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, 19-22 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da DSÖ ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ortaklığı ile GETAT Kongresi gerçekleştirecek. Kongreye, 30 ülkeden 115 yabancı, 178 yerli bilim insanı ve DSÖ temsilcisi katılacak. Ocak 2018 itibarıyla 18 üniversitede GETAT merkezi, 480 GETAT ünitesi açıldı. 14 sertifikalı uygulama alanında 4 bin 954 sertifika verildi.

14 GELENEKSEL TEDAVİ YÖNTEMİ

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ndeki tedavi çeşitleri:

- Akupunktur
- Sülük
- Mezoterapi
- Hipnoz
- Kupa uygulaması (Hacamat)
- Fitoterapi
- Refleksoloji
- Homeopati
- Osteopati
- Ozon
- Apiterapi
- Proloterapi
- Larva
- Müzikterapi

saglik bakanligi
getat
sut
bitkisel ilaç
geleneksel tıp
Yorum (17)
serbest çalışan
Geç bile kalındı..Bu ülkede aktarlar kansere çare diye ne idüğü belirsiz otları satıyor.
11
Cevapla
Hasan Akdemir
İleride suistimallere açık kapılar bırakmadan , bu tedavi yöntemlerinin kullanımına yönelik düzenlemeler yapılması, bence halk sağlığı açısından olumlu sonuçlar verecek ve ilaca olan bağımlılığı azaltacaktır.
24
Cevapla
aydin sinal
"bu sicaga kar dayanmaz"diye bir söz vardir,hacamat,bitkisel tedavi,geleneksel tedavi gibi tedavi!? yöntemleri dünyada hicbir devlet saglik kasalari tarafindan ödenmez,yazida "Almanyada geleneksel,tamamlayici tipbin devlet tarafindan ödendigi" cümlesi geciyor,bu külliyen yalandir.Almanyada degil bu gibi hokus-pokus medizin, agri kesiciler basta olmak üzere vitaminler,melhemler,damlalar v.s. saglik kasalari tarafindan ödenmezler.kisi bu gibi tedavileri kendi cebinden öder,SGK bu tedaviler!? ödeyecek. zaten batmak üzere SGK kurumunu(medyadan duydugum ,okudugum yani ben medyanin yalancisiyim ) tamamen batirmak"hekimin ne yersen ye"dedigi veya "batti fish,yan going...."durumu harbiyesine getirmek gibi bir maksat olabilir diye düsünürüm.
19
Cevapla
mehmet ceylan
biz ne diyoruz adamlar ne yapıyor? napıcaz şimdi oturup baldıran otuyla ebegümeci mi yazıcaz receteye? madem yazıcaz eğitimini de versin sağlık bakanlığı? hem biz de vereceği eğitimde verileri nasıl topladıklarını öğreniriz?
9
Cevapla
HACCAM
kupa terapisi dünyada yaygın uygulanan ve ilgi gören bir uygulamadır. her şeye onyargılı bakmak araştırmadan düşünmeden tartışmadan kabul etmek yada reddetmek bizde hastalık halini almıştır. fibromiyalji migren romatizmal hastalıklar nöropatik kronik ağrılar yorgunluk halsizlik vs gibi şikayetlerde yazılan antidepresanlar gabapentın ve pregabalin gibi ilaçlar bağımlılık yapmakta, tedavi etmemekte, ayrıca çok ciddi yan etkileri gözlenmekte ve maliyeti çok yüksektir. alternatif yontemler tıbbın endikasyanları dahilinde çalışmalar yapılarak kullanılabilir. ilaç firmalarından nemalanan rahatını bozmak istemeyen ve bilime katkısı olmayan masa başı hocalarımızın bilimsellik algısına ters düşmesinide normal karşılarım. bence karar dogrudur geç bile kalınmıştır
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir