Medimagazin logo

Celal Bayar Üniversitesi bor mineralinin prostat tedavisinde olumlu etkilerini tespit etti

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Korkmaz, bor mineralinin prostat büyümesi tedavisinde olumlu etkisini tespit ettiklerini belirterek bor bileşenli yeni bir ilacın patent başvurusunu yaptıklarını söyledi.
Kaynak: AA
Celal Bayar Üniversitesi bor mineralinin prostat tedavisinde olumlu etkilerini tespit etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜBİTAK’ın desteğiyle 3 yıllık bir çalışmanın ardından iyi huylu prostat büyümesindeki iltihaplanmanın durdurulmasına yönelik "Benign prostat hiperplazisinin bor türevleri ile tedavisi" projesini tamamladıklarını belirtti. 

Projenin tamamlanmasının ardından bor mineralinin prostat büyümesine karşı olumlu etkilerini ispatladıklarını dile getiren Korkmaz, borun mineral olarak çeşitli gıdalar yoluyla insan hayatında zaten var olduğunu, günlük tüketilen çay, çerez gibi gıdaların içine yerleştirilebilecek bor gübresinin olası sağlık problemlerinin önüne geçebileceğini ifade etti. 

İyi huylu prostat büyümesinin önüne bor ile geçilebileceğini belirlediklerini aktaran Korkmaz, şöyle konuştu:

"2009 yılında erkekler üzerindeki çalışmalarda, günlük 6,5 miligram doğal yollarla alınan bor miktarının prostat büyümesini engellediği konusunda ilk bulgulara ulaşmıştık. Bu bulguların üzerinde çalışmalarımıza devam ettik ve 2014 yılında TÜBİTAK'tan destek alarak 3 yıllık bir proje başlattık, bu 3 yılın neticesinde önemli bilgilere ulaştık. İyi huylu prostat büyümesinin durdurulmasında sentezlediğimiz bor bileşeninin etkili olduğunu ortaya koyduk."

Korkmaz, bu konuda hazırladıkları bir ilaç için patent başvurusu yaptıklarını kaydederek "Gerekli incelemeler sürüyor. Askıda olan başvurumuz ilerleyen dönemlerde onaylandığında Manisa Celal Bayar Üniversitesi ekibi olarak çok büyük bir araştırmaya imza atmış olacağız." dedi.

prof. dr. mehmet korkmaz
celal bayar universitesi
Yorum (4)
Kamil karaca
Patent almak bu kadar zormu neredeyse 2 ncı senesi olacak sabırla bekliyorum yeter bu kadar hantallık. İlğilenin lütfen.
4
Cevapla
Prof. Dr. Mehmet Korkmaz
Sayın Kamil Bey, İlginiz için teşekkür ederim. Ne yazık ki sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. TPE 2017 de başvurduk, ancak süreç uzun ayrıca patent sonrası yapılacak hayvan ve insan denemeleri var. Nereden baksanız 5-7 sene sürer. Onun için hekiminizin değerlendirmesi ve önerisiyle güncel tedavi olanakları doğrultusunda hareket etmeniz yararlı olacaktır.
3
Cevapla
Mahmut nedim
Hocam merhaba..bu ilacın patent alması ne kadar sürer..Ben prostat için borpropolis adında sıvı bir karisim kullanıyorum.. inşallah milletimize şifa olur..
0
Cevapla
Pervin Yurt
merhabalar mehmet hocam, bor diğer kanser türlerinde mesela meme ca triple negatif (mastektomi yapıldı) türünde de faydası olurmu? şimdiden ayıracağınız vakitte teşekkür ederim.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir