Medimagazin logo

Cinsel saldırı iddiası sonrası üniversiteden yönetmelik değişikliği

Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan B.'nin, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veterinere şiddet uygulayıp tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanmasının ardından, üniversite bünyesindeki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yönetmelik değişikliğine gidildi. Yeni yönetmelikte merkezin etkinlik alanlarını düzenleyen 6'ncı maddeye 'cinsel taciz veya şiddet olayları' ile ilgili yeni görev tanımı girdi
Kaynak: Habertürk
Cinsel saldırı iddiası sonrası üniversiteden yönetmelik değişikliği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Hasan B.'nin, kendisine ait Çayyolu Mahallesi'ndeki hayvan hastanesinde çalışan veterinere şiddet uygulayıp, tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklanmasının yankıları sürüyor. 

Habertürk'te yer alan habere göre; olayın ortaya çıkmasının ardından cinsel taciz ve saldırıları araştırmak için komisyon kurulan Ankara Üniversitesi'nde, yeni bir adım daha atıldı. Üniversitede faaliyet gösteren KASAUM'un, 8 Şubat 1993 tarihli yönetmeliği değiştirilirken, merkezin etkinlik alanlarını düzenleyen 6'ncı maddeye, 'cinsel taciz ve şiddet olayları' ile ilgili yeni bir görev tanımı girdi.

 


Cinsel saldırı zanlısı profesör tutuklandı 


CİNSEL TACİZ VE ŞİDDET OLAYLARI İLE İLGİLENECEK

Eski yönetmelikte merkezin amacı 'Yurt içinde ve yurt dışında kadın sorunlarıyla ilgili her alanda araştırma yapmak ve eğitime yönelik faaliyetlerde bulunmak' olarak tanımlanırken, yeni yönetmelikte, 'Üniversiteye bağlı akademik birimlerde kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmaları yürütmek' ifadelerine yer verildi. Merkezin etkinlik alanlarını düzenleyen yönetmelik maddesine 'Üniversite mensuplarının maruz kalacakları cinsel taciz veya şiddet olayları ile ilgili soruşturmalarda görevlendirilmek üzere toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uzman olanlardan oluşan soruşturmacı listesini önermek; mağdurlara hukuki, tıbbi ve psikolojik destek vermek' görevi eklendi.

EV İÇİ ŞİDDETE DE ÇÖZÜM ÜRETECEK

Yeni düzenlemeye göre; KASAUM, sadece üniversitedeki şiddet ve cinsiyet temelli ayrımcılık olaylarına değil, evlerdeki şiddet olaylarına da eğilecek. Eski yönetmelikten farklı olarak yeni yönetmeliğe 'Ev içi adalet çerçevesinde cinsiyet temelli ayrımcılığa ve ev içi şiddete karşı politika ve çözüm üretmeye çalışmak' görevi eklendi. Merkez ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde düşünen çeşitli profesyonel iş dallarında çalışan uzmanlara, araştırmacılara ve öğrencilere sertifika programları da düzenleyecek.

ESKİ YÖNETMELİKTE NELER VARDI?

Eski yönetmelikte ise Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin amaçları şöyle sıralanmıştı:

"Yurt içinde ve yurt dışında kadın sorunlarıyla ilgili her konuda araştırma, inceleme, proje yapar ve yaptırır, bu gibi çalışmalara katılır, destekler. Atatürk İlke ve Devrimleri ile kazanılmış hakları ve kadınların çağdaş toplum bireyi olmasını temel alarak, kadın sorunları konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde kurslar, seminerler, konferanslar, kongreler, sempozyumlar ve benzeri faaliyetler düzenler. Üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde kadın sorunlarıyla ilgili ders ve seminerler verilmesini ve öğrencilerin bu konulara yönelmesini özendirir ve her türlü desteği sağlar. Amaçları doğrultusunda yayın yapar ye yaptırır. Kadın sorunları konusunda kitaplık ve arşiv oluşturur. Kadın sorunlarıyla ilgili bütün kurum ve kuruluşların çalışmalarına katkıda bulunur; danışmanlık yapar, veri sağlar. Kadın sorunları konusunda kamuoyunun oluşmasına yardımcı olur."

ankara üniversitesi
veterinerlik fakültesi
Yorum (1)
İlhan KORKMAZ
SON ZAMANLARDAKİ ARTAN TECAVÜZLER İLE ÇOCUK- KADIN CİNAYETLERİ HAKKINDA BİR ANALİZ.. Trafik de ,sağlık kurumlarında ,sosyal yaşamda ,ticari alanlarda , özel yaşamlarda ,aile ortamlarında , kadın ve çocuklara yönelik olarak vb.ve daha bir çok alanlarda nasıl davranıyor ise insanlar, cinsel yönelim ve uygulamalarda da öyle davranıyorlar...Bunlara eğitim,tedavi ve etkin yasal yaptırımlar ile destekli koordineli uygulamalar yapılmadığı sürece de şu anlara kadar yaptıkları her tür sapkın anormal davranışlar ile işledikleri suçların grafiğinde azalma görülmesi mümkün değildir.Eğitim ve tedavi ayakları Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı, yasal-güvenlik yaptırımları ise Adalet ve İçişleri Bakanlıkları aracılığıyla yapılacaktır.Bu gün her aile hekimine kayıtlı yaklaşık 4000 vatandaşın % 25 inin yani 1000 kadarının irili ufaklı psikolojik problemleri ,% 5-10 kadarının yani 200-400 kadarının sosyopatik davranış bozuklukları olduğu, % 1-2 kadarının yani 40-80 kadarının da şizofreni düzeylerinde psikopatik davranış bozuklukları olduğu ispatlandığına göre , her Aile Hekiminin uhdesinde kayıtlı bu vatandaşlarımızın teşhis ve tedavilerinin ve gerekirse de ileri tanı-tedavileri için Psikiyatri polikliniklerine sevklerinin yapılarak bu kronikleşmiş sorunun tedavi ayağının bir şekilde etkinleştirilmesi sağlanmalıdır ve özlük hakları ile çalışma koşullarının düzeltilmesi sağlanmış ve iyileştirilmiş sağlık personellerimizin, sonuçta kendi başlarına da bela olup sürekli arıza ! çıkartarak bilhassa kendileri için de sorun olan bu tür ruhsal sağlıksız kayıtlı hastalarının , takip-tanı-tedavi girişimleri ve istatistiklerinin kayıtlarının tutulması vb. hususlarında , özellikle gönüllü çalışmalar yapmak isteyeceklerini düşünmemek de olası değildir sanırım...!!.. :((((...Dr.İlhan KORKMAZ-E.Aile Hekimi-Nilüfer / Bursa
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir