Medimagazin logo

D vitamini eksikliği olanlarda 2 kat daha fazla MS riski!

Yapılan geniş çaplı bir araştırmada, düşük D vitamini seviyelerinin MS riskini iki kat arttırdığı görüldü.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
D vitamini eksikliği olanlarda 2 kat daha fazla MS riski!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan Kassandra Munger ve ekibi, D vitamini eksikliğinin, beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın tahribatı olarak tanımlanan Multiple Skleroz(MS) hastalığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

 

Neurology’de “25-Hydroxyvitamin D deficiency and risk of MS among women in the Finnish Maternity Cohort” başlığıyla yayımlanan çalışmada, MS hastalığı bulunmayan 800 binden fazla hamile kadından alınan kan örnekleri değerlendirildi. Finlandiya’daki hamile kadınlardan 1983 yılında elde edilen bu 1.8 milyon kan örneği, aynı kadınların 2004 yılındaki kan örnekleri ve MS hastalığı verileriyle karşılaştırıldı. Değerlendirmede, D vitamini eksikliği olan kadınların iki kat daha fazla MS riski bulunduğu görüldü.

 

Araştırmacılar, tüm ülkelere D vitamini seviyelerinin arttırılmasıyla ilgili sağlık girişimlerini güçlendirmeyi öneriyor.

d vitamini
multipl skleroz
Yorum (6)
aydin sinal
su D vit. soytariligina artik bir son verin,milletin yeteri kadar kafasi karisti
6
Cevapla
ahmet şen
Bir hekime böyle hitab yakışmıyor.Türkiye insanının en az %70 İnde D Vit eksikliği olduğu saptanmış.Özellikle çocuklar gün ışığında dışarı yeterince çıkıyormu.Bilgsayar varken.
10
Cevapla
ahmet kemal
d vitamini fazlası zarar.. ayrıca ölçen kitler yüzde yüz doğru ölçmüyor.. artık herkes vitamin doktoru oldu..
5
Cevapla
bethune
D vitamini, hastanelerin çoğunda test panellerine eklendiğinden beri durumun ciddiyeti daha çok ortaya çıkıyor. Hatta insanlar, acaba D vitamini ölçümünde sorun mu var diye merak etmeye başladı. Zaten sadece ülkemizin sorunu değil, D vitamini eksikliği global bir sorundur çünkü modern şehir hayatında aslında kaçınılmaz bir sonuçtur. Sağlık bakanlığı, boş işlerle uğraşacağına, bu halk sağlığı problemi üzerinde ciddi bir çalışma yapmalıdır.
4
Cevapla
Arzu özoğul
Bendede d Vit eksikliği var seviye 7 ve bir aydan beri sürekli gunesleniyorum ilaçta aldım başka bi öneriniz varmi korkuyorum
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir