Medimagazin logo

Delta Varyantının viral yükü orijinal suşa göre 1000 kattan fazla

Delta varyantı ile enfekte olan bireylerde, orijinal suşla enfekte olan kişilere göre 1.260 kata kadar daha fazla viral yük tespit edildi
Delta Varyantının viral yükü orijinal suşa göre 1000 kattan fazla
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'den Doç.Dr.Erdinç Yavuz'un Yazısı:


SARS-CoV-2'nin Delta varyantı 2020'nin sonlarında Hindistan'da ilk kez ortaya çıktığından beri dünyanın pek çok ülkesinde baskın varyant haline geldi. Çinli araştırmacılar artık Delta varyantının neden bu kadar hızlı şekilde dominant varyant olduğu ile ilgili önemli bir veri elde etmiş olabilirler: Delta varyantı ile enfekte olan insanlarda, SARS-CoV-2'nin ilk görülen varyantı ile enfekte insanlara göre çok daha fazla virüs replikasyonu olması hastalığın hızla yayılmasını çok kolaylaştırıyor olabilir.

Mevcut tahminlere göre, Delta varyantı, orijinal SARS-CoV-2 suşundan iki kat daha fazla bulaşıcı olabilir. Çin'in Guangzhou kentindeki Guangdong Eyaleti Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ndeki epidemiyolog Jing Lu ve meslektaşları, nedenini öğrenmek için, COVID-19'a maruz kaldıktan sonra karantinaya alınan ve Çin anakarasındaki Delta suşu ile enfekte olan ilk insanlardan bazılarını incelediler.

Araştırma ekibi, zaman içinde nasıl değiştiğini görmek için çalışma katılımcılarının "viral yükü" (vücuttaki viral partiküllerin yoğunluğunun bir ölçüsü)’nü enfeksiyon boyunca her gün test etti. Araştırmacılar daha sonra katılımcıların enfeksiyon modellerini 2020'de orijinal SARS-CoV-2 suşuna yakalanan 63 kişininkiyle karşılaştırdı.

12 Temmuz'da bir erken basım şeklinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, Delta varyantı olan virüsün enfekte olan bireylerde ilk olarak maruz kaldıktan dört gün sonra tespit edilebildiğini, bunun daha önce ilk ortaya çıkan varyant ile enfekte olan bireylerdeki ortalama altı gün ile karşılaştırıldığında daha kısa bir enkübasyon süresi olduğunu, Delta'nın çok daha hızlı çoğaldığını öne sürmüşlerdir. Daha ilginci araştırmacılar Delta varyantı ile enfekte olan bireylerde, orijinal suşla enfekte olan kişilere göre 1.260 kata kadar daha fazla viral yük tespit ettiler.

RT-PCR sonuçları karşılaştırıldığında Ct (cycle treshold) değerleri orijinal suşta 34,31 iken Delta varyantında 24 siklus ile testin pozitif olduğu saptanmış.

Hem inkübasyon süresinin kısalmış olması hem de viral yükün şaşırtıcı oranda (1000 kattan fazla) yükselmiş olması Delta varyantının artmış bulaşıcılığını açıklasa da hastalığın şiddetine etkisi henüz bilinmemektedir.

 

Kaynaklar:

  1. Li, B. et al. Preprint at medRxiv https://doi.org/10.1101/2021.07.07.21260122 (2021)
viral yuk
delta varyantı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir