Medimagazin logo

Diabet hastaları için yeni glikoz testi: Tükürük yoluyla invaziv olmayan bir test

Avustralyalı araştırmacılar, düşük maliyetli tükürük testinin diyabet hastaları için mevcut iğne tabanlı testin yerini alacağını umuyor.
Diabet hastaları için yeni glikoz testi: Tükürük yoluyla invaziv olmayan bir test
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Avustralyalı bilim adamları, diabet için tükürük yoluyla glikoz seviyelerini kontrol eden, invaziv olmayan bir şerit olan ağrısız test geliştirdiklerini belirtti.

Diyabet hastaları için kan şekeri seviyelerini yönetmek, tipik olarak, parmaklarını günde birkaç kez bir lanset ile delmek ve ardından bir test şeridine bir damla kan yerleştirmek anlamına gelir. Anlaşılır bir şekilde, bazı diyabet hastaları testlerini en aza indirerek acı verici süreçten kaçınırlar.

Aljazeera'daki habere göre Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi'nde fizik profesörü Paul Dastoor, glikozu algılayan bir enzimi, daha sonra glikoz varlığını iletebilen bir transistöre gömerek tükürük bazlı bir test geliştirdiklerini duyurdu. 

Yeni geliştirilen testin hem ağrısız hem de daha düşük maaliyetli olacağı belirtiliyor.

Dastoor Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "Tükürüğünüzde glikoz var ve bu glikoz konsantrasyonu kan şekerinizle kolere gidiyor. Ancak bu yaklaşık 100 kat daha düşük bir konsantrasyon, bu da düşük maliyetli, üretimi kolay, ancak standart glikoz kan testinden yaklaşık 100 kat daha yüksek duyarlılığa sahip bir test geliştirmemiz gerektiği anlamına geliyor”dedi.

 

diyabet
tukuruk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir