Medimagazin logo

Diyabetin teşhisinde diş hekimleri de rol oynuyor

Diyabet hastalığının ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Diş hekimi Pertev Kökdemir, diyabetin ağız ve dişlerde de belirti verdiğini söyledi, “Zaman zaman diş hekimleri de henüz teşhisi konmamış diyabet hastalarını dahiliye uzmanına sevk edip hastalığın ortaya çıkmasına katkı sağlayabiliyor” dedi.
Kaynak: NTV
Diyabetin teşhisinde diş hekimleri de rol oynuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Diyabet hastasına ilk teşhisin konmasında zaman zaman diş hekimlerinin de rolü olduğunu aktaran Diş Hekimi Pertev Kökdemir, hastalığın, ağız ve dişlerde nasıl tahribat yaptığı konusunda şunları söyledi: 

“Diş hekimleri, diyabet teşhisi konmamış ancak tedavi sırasında diyabetin ana semptomlarının mevcut olduğunu tespit ettiği ya da klinik muayene sırasında ilerlemiş diş eti hastalıkları, ağız kuruluğu, ağızda aseton kokusu gibi diyabeti düşündüren bulguları elde ettiği hastaları ileri tetkik için dahiliye uzmanına sevk edip hastalığın ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir.” 

HAREKETLİ PROTEZLERİN TEMİZLİĞİNE DİKKAT!

Bazen hastalarını bu şekilde yönlendirdiklerini de belirten Kökdemir, diyabet hastalarında karşılaşılan sorunlardan birinin de ağızda görülen mantar enfeksiyonları olduğunu söyledi: 

“Tükürükteki yüksek şeker nedeniyle ağız, mantar enfeksiyonlarına açıktır. Özellikle dudakların birleşim yerlerinde çatlak ve kızarıklıklar halinde kendini belli eder. Bu sorunu önlemek ancak iyi bir ağız hijyeniyle sağlanabilir. Hasta özellikle takıp çıkarılan hareketli protez kullanıyorsa temizliğine dikkat etmeli ve özen göstermelidir.” 

TEDAVİDEN ÖNCE KAHVALTINIZI YAPIP İLAÇLARINIZI İÇİN

Diyabet hastalarında iyi bir ağız sağlığı için öncelikle iyi bir şeker kontrolü ve düzenli ağız hijyeni gerekmektedir’ diyen Diş Hekimi, ağız hijyeni ile ilgili tüyolar da verdi:
Ağız sağlığını korumak adına diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanmanın yanı sıra her altı ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolü gerekir.
Ayrıca diş problemi nedeniyle tedaviye ihtiyacı olan diyabetli hastalar, sabah erken saatte tedavi edilmeli ve tedavi süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.
Diyabetli hastaların tedaviden önce kahvaltılarını yapmaları ve olağan insülin ya da oral anti-diyabetiklerini kullanmaları önemle vurgulanmalıdır.

diyabet
diş hekimi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir