Medimagazin logo

Doktor hemşireyi suçladı, Cerrahpaşa'ya 730 bin lira sezaryen tazminatı!

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde, dört yıl önce sezaryenle doğum yapan Pervin Çoksüer, yanlış kan verilmesi sonucu hayatını kaybetti. Kızını kucağına alamadan ölen anne için mahkeme, İstanbul Üniversitesi’ni kızına ve eşine toplam 730 bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti.
Doktor hemşireyi suçladı, Cerrahpaşa'ya 730 bin lira sezaryen tazminatı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Pervİn Çoksüer ‘Tuana’ ismini koyacakları bebeklerinin doğumu için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yattı. Sezaryenle yapılan doğum, 11 Şubat 2013’te gerçekleşti. Ameliyat masasındayken anestezi uzmanı Özlem Yıldız, doktorun talimatıyla Çoksüer’e iki ünite kan verdi. Servise kaldırılan anne iki saat sonra fenalaşınca ameliyata alındı. 17 gün yoğun bakımda kaldı. 27 Şubat’ta rahmi alındı. Bir gün sonra da hayatını kaybetti.

Yanlış kan için doğru tazminat

Eşi Serdar Çoksüer, babalık sevincini yaşayamadan eşinin ölüm haberini aldı. Kendisine eşinin ölümüne ilişkin açıklayıcı bir bilgi verilmedi. Anne toprağa verildikten sonra Çoksüer’in akrabalarına ulaşan bir doktor, başka hastaya ait farklı gruptan iki ünite kanın anneye verildiğini, bunun sonradan anlaşıldığını, fakat yapacak bir şey olmadığını söyledi. 

DOKTOR, HEMŞİREYİ SUÇLADI
Baba Çoksüer şikâyetçi olunca YÖK’ün izniyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hakkında soruşturma başlatıldı. Ameliyat ekibinde yer alan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Dr. Nilgün Çolakoğlu yanlış kan verildiğini doğrularken, anestezi uzmanı Özlem Yıldız iki hemşireyi suçladı. N.T. ve E.B. adlı hemşirelerin “Bu kan, Çoksüer’e ait” diyerek bir başka hastaya ayrılmış, farklı kan grubuna ait kanı, ameliyathaneye getirmeleri için hasta yakınlarına verdiğini savundu. Yıldız, savunmasında, kanın personel yetersizliği nedeniyle hasta yakınlarına taşıttırıldığını da belirterek “Anestezi masasına gönderilmiş kan, sonraki hastaya aitmiş” dedi.

KIZI İÇİN 500 BİN TL
Soruşturma sonunda A.T. adlı hastaya ait farklı gruptan bir kanın Çoksüer’e verildiği belirlendi. Ölümün, yanlış kana bağlı olarak geliştiği saptandı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde tazminat davası açıldı. Mahkeme, 30 Aralık 2016’da yaptığı görüşmede, İstanbul Üniversitesi’ni suçlu buldu. Kızı Tuana Çoksüer için 151 bin 898 TL, eşi Serdar Çoksüer için 72 bin 249 TL olmak üzere toplam 230 bin 148 TL maddi tazminata karar verildi. Ayrıca Tuana Çoksüer için 350 bin TL, baba Serdar Çoksüer için de 150 bin TL olmak üzere, toplam 500 bin manevi tazminat ödenmesine ve tazminatın faiziyle birlikte ödenmesine hükmedildi. Sağlık Bakanlığı itiraz etmediği takdirde, tazminat Çoksüer’e önümüzdeki günlerde ödenecek. Ailenin avukatı Cengiz Kesici, davanın hekimlerin kusurları nedeniyle meydana gelen sorumluluğun tespiti açısından örnek bir karar olduğunu söyledi.

TAKSİRLE ÖLÜM DAVASI DEVAM EDİYOR
Torbanın üzerindeki kan grubu ile hastanın dosyasındaki kan grubunun aynı olup olmadığına bakmadan kan veren tekniker Özlem Yıldız ile uzman olarak üzerine düşen denetim görevlerini yerine getirmeyen Dr. Nilgün Çolakoğlu’nun kusurlu olduğu belirtildi. İkili hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan açılan dava halen devam ediyor.
İSMAİL SAYMAZ/HÜRRİYET

tıp hukuku
tazminat
cerrahpaşa
yanlış kan tazminatı
Yorum (5)
Nurettin Kurt
Bu yazıyı hazırlayan arkadaş tekrar düzeltmeli...Anestezi uzmanı,anestezi teknisyeni ve hemşire farklı farklı şeylerdir..Hepsi birbirine girmiş....Saçma bir yazı olmuş
4
Cevapla
aydin sinal
Kusura bakmayin özür dileyerek takrar almanyadaki kan tranfüzyonu islemini yazacagim:kan transfüzyonu tamamen hekimlerin sorumlulugu altindadir.hemsire sadece kan bankasindan kan torbasini getirir doktora verir doktor hasta ve torbadaki isimleri karsilastir torbayi imzalar,hemsire tranfüzyon setini takar ,infiziyon askisina asar isi biter,doktor kan torbasindaki kandan bir damla alir kan gurubunu kontrol eder 10 saniye sürer ve transfüzyon setini hastanin branülesine baglar,kan transfüzyonuna baslar,en acil durumlarda bile bu prosödür uygulanir,hemsirenin kan setini hastanin branülesine baglamasi ve transfüzyona baslamasi kesin olarak YASAKTIR.hic bir hemsireye veya bir stajyer talebeye veya intörne bu islemi yaptiramazsiniz.yanlis kan vermede ne laboranta ne hemsireye mahkeme önünde suc yüklenmez,sadece hastahane icinde idari olarak ceza verilebilir. yanlis kan vermek bir hekimin basina gelecek en büyük felaketlerden birisidir,tavsiyem sakin hemsire ve teknikere kan transfüzyonu yaptirmayin(neden itiraz etmezler bilemiyorum),hasta basi kan grubu kontrolunu muhakkak yapin 10 saniyenizi alir ve hastaya infiziyon setini branülesine siz baglayin.
3
Cevapla
postenflamatuar
Bilinçli bir şekilde tasarlayarak ya da yasada geçen şekliyle "taammüden" cinayet işlese ancak bu ceza alınır. toplam 230 bin 148 TL maddi tazminat ve toplam 500 bin manevi tazminat. Tabii ki de faiziyle birlikte. Hastaneye kesilen cezanın doktordan tahsili yapılacaktır. Doktorun o kadar parası ve mal mülkü yoktur. Olsa anne babadan kalan mülkü vardır ancak. Şimdi doktor dımdızlak parasız kalacak. Ömrü de geçmiş. Başka iş yapamaz. Sadece doktorun değil bakmakla yükümlü oldukları için de bu karar neredeyse idam hükmüyle eşdeğerdir. Bir de “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan açılan dava halen devam ediyor" Bir de hapis yatacaklar tabbii ki. Şimdi sigorta var diyenler elbet olacaktır. Onlar adına sevindim. Zira kafaları rahat onların, sigorta şirketlerinin para ödememek için bin dereden su getireceklerine ihtimal bile vermiyorlardır. Özel sigortalar hayrına ve sevap için çalışıyor çünkü! Malprakis guguk sisteminin kümesteki tavuklar haline getirdiği doktorlara avukat sıfatlı tilkiler dadanmış. Açıkgöz kahraman avukat "davanın hekimlerin kusurları nedeniyle meydana gelen sorumluluğun tespiti açısından örnek bir karar olduğunu" söyledi "Türkiye'de Doktorluk yapmak enayiliktir" gerçeğine bir acı örnek. Komediye bak. TTB nin ve uzmanlık derneklerinin internet sitelerinde flash haber olarak geçmesi gereken, bu derneklerin hukuk bürolarınca enine boyuna tartışılması, hekimlerin mevcut riskleri, alınması icap eden ivedi tedbirleri gündeme alması gerekirken. Siyasetin ve boş işlerin dibine vurmaya devam ediyorlar. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun. Tilkileri zengin edecekler, ailelerini de perişan ettiler. Keşke hekimlik mesleğini bu olaydan önce bırakmış olsalardı! TTB sitesinde hukuk kolu yok. Hukuk diye bir bölüm var ancak malpraktisle ilgili bölümü yok. Bildiğimiz marjinal TTB.
4
Cevapla
Frankie Bellevan
Savunma : % 39,5 ile aldık. % 75,5 'te yiz. % 80 'e çıktığımızda böylesi " ufak tefek " sorunlar da ortadan kalkmış olacak...( ! )
0
Cevapla
Ebru
Cok yazik allah yakinlarina sabir versiin. Boyle bir sebepten kimse olmemeli bu yuzyilda
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir